Skocz do zawartości
Than

ECS vs Canyon

Rekomendowane odpowiedzi

Craven, w k7s5a możesz wsadzić wszystko do 2600+, wystarczy nowy bios (albo cheepo bios 1.05).

Fakt, kultowa płytka i całkiem fajna, ale nie polecam nikowu, bo jak widać w podpisie NACIĄŁEM SIĘ. Całkiem ją lubię, tylko bios się co miesiąc-dwa resetuje i inne takie. Nie spałbym spokojnie, gdybym komuś sprzedał taką płytę, a tydzień później bym miał przerąbane... bo mi to nie przeszkadza, 30 sekund i gotowe. A podkręcić nawet idzie na fsb 150, ma dzielnik 1/5, sis całkiem wydajny. Ale nie bierzcie nigdy tej płyty! Lepiej coś na via, ale nowsze. Polecałbym wogóle się ecs'ami nie interesować na razie i dozbierać trochę kasy, bo płyta jest faktycznie najważniejsza...

zmien baterie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]O czasu paru dni spędzonych na przywracania zestawów na ECSie do stanu używalności nic nie mam do ECSa. Nawet się przekonałem do tej firmy. Zawsze okazywało się, że winna... nie jest płyta. Tylko grafika, pamięci itd.

Zgadzam sie z Tobą Rafał ale to zrozumie tylko ktoś kto z tymi płytami mał kontakt, wiekszość nipochlebnych opini wygłaszają ludzie którzy nigdy nie mieli takiej mobo w łapach.

...jeszcze sie nie spotkalem z nikim kto by kupil ECS-a lub inna tania plyte i nie latal kilka razy wymieniac podzespolow, bo mu cos tam nie chodzilo. Z tymi plytami sa wieczne problemy.

Może nie znamy się ale ja niemiałem z ECSem żadnych problemów.

Może twoja opinia bierze się stąd, że płyty ECS nie radzą sobie ze współpracą z kiepskimi podzespołami no-name i do stabilnej pracy potrzebują firmowych kart dobrej jakości.

Można się zastanawiać czy jest to wina płyty czy tych nonamowych podzespołów.

To sa pie**** stereotypy kiedys jakas lamka kupila plyte ecs-a i niemogla se poradzic ze zlozeniem zestawu [tu jakies zwisy,restary i z placzem do sklepu"mamo zabrali mi grabki i lopatke " :lol: ], , plota poszla w swiat szeroki i teraz jest jak jest :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Hm... ECS wrażliwy na zasilacze? Na K7S5A to chyba nie bo koledze biega zestaw z Duronem 850@1000 przy 4 letnim zasilaczu 200W  8O

A jaki to zasilacz 200W? Markowy? A poważniej to problemy pojawiają się przy bardziej prądożernych procesorach jak zasilacz nie trzyma już napięć na 5 i 3 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Craven, w k7s5a możesz wsadzić wszystko do 2600+, wystarczy nowy bios (albo cheepo bios 1.05).

Fakt, kultowa płytka i całkiem fajna, ale nie polecam nikowu, bo jak widać w podpisie NACIĄŁEM SIĘ. Całkiem ją lubię, tylko bios się co miesiąc-dwa resetuje i inne takie. Nie spałbym spokojnie, gdybym komuś sprzedał taką płytę, a tydzień później bym miał przerąbane... bo mi to nie przeszkadza, 30 sekund i gotowe. A podkręcić nawet idzie na fsb 150, ma dzielnik 1/5, sis całkiem wydajny. Ale nie bierzcie nigdy tej płyty! Lepiej coś na via, ale nowsze. Polecałbym wogóle się ecs'ami nie interesować na razie i dozbierać trochę kasy, bo płyta jest faktycznie najważniejsza...

zmien baterie

Ja już zmieniałem i po jakimś czasie to samo. Mam zmieniać pięć, może dziesieć bateryjek aż trafię na taka z którą bios nie będzie się resetował, odginać jakieś blaszki pod bateryją, może ją przylutować do bateryjki? I to najlepiej świadczy o jakości tych płyt - w płycie jakiego dobrego producenta musisz od razu po kupieniu płyty zmieniać bateryjkę? Nie pisz, że to tylko stereotypy, że ktoś gdzieś coś słyszał, a płyty w ręku nie miał, bo miałem osobiście doświadczenia z trzema płytami ECS: K7S5A (problemy od razu), K7VZA (problemy po 5 miesiącach) i P6IPAT - jedyna bezproblemowa i jakbym tylko na nią trafił to może myślałbym tak jak ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... ECS wrażliwy na zasilacze? Na K7S5A to chyba nie bo koledze biega zestaw z Duronem 850@1000 przy 4 letnim zasilaczu 200W  8O

Tu nie jest ważna moc, tylko stabilność napięć. Być może zasilacz twojego kolegi należy jeszcze do epoki "dobrej roboty" i dobrze stabilizuje oraz filtruje napięcia wyjściowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem do twoich umiejetnosci oraz doswiadczen, jeszcze sie nie spotkalem z nikim kto by kupil ECS-a lub inna tania plyte i nie latal kilka razy wymieniac podzespolow, bo mu cos tam nie chodzilo. Z tymi plytami sa wieczne problemy.

Mnie spotkales 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem do twoich umiejetnosci oraz doswiadczen, jeszcze sie nie spotkalem z nikim kto by kupil ECS-a lub inna tania plyte i nie latal kilka razy wymieniac podzespolow, bo mu cos tam nie chodzilo. Z tymi plytami sa wieczne problemy.

Mnie spotkales 8)

tez nie mam problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opowieści o tym jaki ten ECS jest do D*&^py

opowiadają ci co nie mieli z tym do czynienia (takie opowieści o żelaznym wilku) może są w%^$wieni, że kupili coś trochę lepszego za wiele większe pieniądze :lol:

Ja miałem przez rok ECS K7S5AL (z lanem) na SISie 735 i bardzo chwaliłem ją sobie :D

żadnych problemów, zero zwisów :D

Płytka ECS ma jedną wadę :evil: nie pozwala na kręcenie :evil:

ale jak komuś zależy na stabilności to polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i problem kręcenia można rozwiązać na ECS - np K7S6A - ma zmianę napięcia, zmianę mnożnika, dzielnik 1/5 - chodzi jak burza (składałem na takiej dwa systemy) - zero problemów. W tej klasie cenowej - nie do pobicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie spotkales 8)

mnie też

z czym problemy

wmojej ECSce miałem Durnia 600 i 128 ram PC100

potem Antka 1000 TB ram ten sam potem 256 PC 133

a na koniec Antek 1700+ XP i 256 DDR elixir

Grafy też były różne: od VooDoo 3 3000 (naprawdę dobra)

GF2 MX 400 (shit obrazek na monitorze i TV do D )

a na koniec R9000 pro his

zero problemów zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SIS sie wiesza i ma problemy z zasilaczem? Komponenty NIE od Gigabyte, Gainwarda, Herculesa i tym podobne? Tak. Problemy z wydajnością, stabilnością? Mnie to nie dotyczy :P

mój brat ma płytkę taką jak ty i P4 1,8

z tego co wiem to zero problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:  co wam w SiS przeszkadza? to ze nie trzeba instalowac v4in1? ecs k7s5a to kultowa plyta:) Mam ja od roku i nie mam zadnych problemow (ZADNYCH). Obecnie wsadzilem w nia xp2000+ i na fsb 143 chodzi elegancko. Problemy sa gdy user kupi sobie tania obudowe z marnym zasilaczem. tuner tv, karty sieciowe, scsi. i inne wynalazki mialem w nia wsadzone. KT133A to juz wiekowa konstrukcja ktora nie ma szans konkurowac z SiS 735 czy 745.

RusH - napisz mi chodz jeden problem z SiSem 735/745.

Ja też mam płyte k7s5a i mam pytanie - jaki max procek mogę w nią wsadzić bo w instrukcji podają chyba Athlon 1.4 lub Duron 1 ghz???

Jakie procesory współpracują z płytą główną ECS K7S5A ?

Z płyta główna ECS K7S5A współpracuja wszystkie procesory AMD ze złączem SOCKET A czyli:

Duron od 600 do 950 MHz

Duron Morgan 1,0 do 1,3 GHz

Athlon z magistralą systemową 200 MHz

Athlon z magistralą systemową 266 MHz

Athlon XP

i jak na razie wszystkie przyszłe procesory AMD (Athlon Thoroughbred)

max to XP2600+(na najnowszym cheapbiosie)ale musisz wlaczyc pewna opcje w biosie IO APIC na enabled , u mnie bez tego komp nie wstaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i problem kręcenia można rozwiązać na ECS - np K7S6A - ma zmianę napięcia, zmianę mnożnika, dzielnik 1/5 - chodzi jak burza (składałem na takiej dwa systemy) - zero problemów. W tej klasie cenowej - nie do pobicia.

W pełni popieram naprawde szybka i tania płyta :)

Sprzedałem z nią kilkadziesiąt zestawow i zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...