Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Czy wiadomo do ilu Mhz "oficjalnie" wedlug intela obsluzy S478 ? Przymierzam sie od jakiegos czasu do P4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 pewnie na >3ghz sie zmieni podstawka znowu ale ja nic nie zapeszem a jak chcesz kupowac p4 i chcesz zeby byl wydajniejszy od tego athlona to cos kolo 2.53ghz pewnie bedziesz musial kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Przymierzalem sie do P4 1.8A i puscic to okolo :arrow: 2.4~2.7 Ale jak mam zyc z swiadomoscia ze nastepnego procka INTELa nie wsadze to dziekuje postoje :roll: . Czytalem gdzies ze od 3.3 Ghz jest zmiana podstawki - jesli tak to kiedy. :?: :? Pozatym czy dwukanalowe DDR beda juz na MOBO oferujacych wiecej niz te 3.3 Ghz :?: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Przymierzalem sie do P4 1.8A i puscic to okolo :arrow: 2.4~2.7 Ale jak mam zyc z swiadomoscia ze nastepnego procka INTELa nie wsadze to dziekuje postoje :roll: . Czytalem gdzies ze od 3.3 Ghz jest zmiana podstawki - jesli tak to kiedy. :?: :? Pozatym czy dwukanalowe DDR beda juz na MOBO oferujacych wiecej niz te 3.3 Ghz :?: :idea: Czytałem gdzieś że od 3,06 GHz nastapi zmiana podstawki, itel nas już do tego chyba przyzwyczaił :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Chyba poczekam na nowa podstawke i pomecze jeszcze swojego CPU :wink: BTW : musze zmienic podpis teraz @2100+(1700 Mhz na default Vcore :P ) 8) Musze BIOS zmienic bo cos przeliczac nie potrafi i wypisuje mi tak : Athlon 2000+ (1700 Mhz) hyhy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 O ile wyczytalem, zmiana socketa nastapi wraz z wprowadzeniem na rynek HyperThreading (premiere zapowiadano na 1 pazdziernik, jest juz opozniona, byly tylko promocje). Czyli od 3.06 - nowa MB :-(. Przepraszam, ze nie moge scisle zrodla podac (chyba AmandTech) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Chyba poczekam na nowa podstawke i pomecze jeszcze swojego CPU :wink: BTW : musze zmienic podpis teraz @2100+(1700 Mhz na default Vcore :P ) 8) Musze BIOS zmienic bo cos przeliczac nie potrafi i wypisuje mi tak : Athlon 2000+ (1700 Mhz) hyhy O ile wiem to 2100+ ma 1733 MHz czyli jak podniesiesz jeszcze o 33 MHz to będzie pisało 2100+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 No ja mowie ze mam 2100+ (1700 Mhz) Ale BIOS pisze mi 2000+ (1700 Mhz) :P Tak samo pisze przy 1666 Mhz. Mam 12.5x136 Mhz wiec BIOS glupieje chyba :? Co do P4 to poczekam na nowe MOBO i mam nadzieje ze nowe procki na nowym SOCKECIE nie beda duzo drozsze od Northwoodoof na S478. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 O ile wyczytalem, zmiana socketa nastapi wraz z wprowadzeniem na rynek HyperThreading (premiere zapowiadano na 1 pazdziernik, jest juz opozniona, byly tylko promocje). Czyli od 3.06 - nowa MB :-(. Przepraszam, ze nie moge scisle zrodla podac (chyba AmandTech) Wprowadzenie HT nie powoduje zmiany podstawki bo już są na rynku płyty które obsługują HT i FSB667 i mają nadal Socket 478, wiec chyba trochę nowych P4 będzie na tej podstawce. AmandTech - :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Ale Intel pisal ze musi wypuscic nowy socket bo P4 powyzej 3 Ghz sa mocochlonne :P SIC! i potrzebuje nowe gniazdko I nie wiem czy kupowac czy nie : Czy czekac na dual DDR ... Czy czekac na nowy SOCKET Nie chce kasy wyrzucic w bloto zeby zaraz zmieniac mobo : BTW: nie ma w Polsce ciekawych plyt pod i845pe , pozatym tak jak pisalem rozni sie od i845e tylko OFICJALNA obsluga DDR333 (zrodlo annad) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 BTW: nie ma w Polsce ciekawych plyt pod i845pe , pozatym tak jak pisalem rozni sie od i845e tylko OFICJALNA obsluga DDR333 (zrodlo annad) No i jeszcze oficjalnym 1/5 przy FSB 166. A płyty z i845PE już są. Przejrzyj np. komputronik. Możesz jeszcze rzucic okiem na test G-A na i845PE na pclab.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Ale Intel pisal ze musi wypuscic nowy socket bo P4 powyzej 3 Ghz sa mocochlonne :P SIC! i potrzebuje nowe gniazdko I nie wiem czy kupowac czy nie : Czy czekac na dual DDR ... Czy czekac na nowy SOCKET Nie chce kasy wyrzucic w bloto zeby zaraz zmieniac mobo : BTW: nie ma w Polsce ciekawych plyt pod i845pe , pozatym tak jak pisalem rozni sie od i845e tylko OFICJALNA obsluga DDR333 (zrodlo annad) ale chyba Asus P4S8X obsluguje ten nowy mocniejszy (prądowo) socket :) i chyba jesio z pare nowych płyt pod P4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Overclockerzy dawno udowodnili ze S478 da rade pociagnac procki powyzej 3 Ghz ale INTEL wie lepiej i i tak zmieni podstawke :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Czy wiadomo do ilu Mhz "oficjalnie" wedlug intela obsluzy S478 ? Przymierzam sie od jakiegos czasu do P4 Ostatnim modelem P4 serii Northwood bedzie 3.6 GHz, potem juz bedzie P4 Prescott, pewnie wtedy nastapi zmiana podstawki. Socket 478 - obsluzy procesory od 1.6 do 3.6 czyli chyba nie tak zle :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Czy wiadomo do ilu Mhz "oficjalnie" wedlug intela obsluzy S478 ? Przymierzam sie od jakiegos czasu do P4 Ostatnim modelem P4 serii Northwood bedzie 3.6 GHz, potem juz bedzie P4 Prescott, pewnie wtedy nastapi zmiana podstawki. Socket 478 - obsluzy procesory od 1.6 do 3.6 czyli chyba nie tak zle :) Mam ndzieje ze sie nie mylisz. Mam zamiar kupic P4 i jak INTEL zmieni podstawke przy 3.3 Ghz to ci jajka urwe :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? .mi tu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Nie ma potrzeby zmieniac podstawki wiec jej nie zmienia predko. Duzo energii wydziela ale to nie jest problem. Dzisiejsze plyty wytrzymuja 4 Ghz, co do HT to tak jak pisal Rafal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 hmm.... obyscie mieli racje :P Bo jak nie to kastracja :lol: To kupic cos na i845PE czy czekac na "dwukanalowe DDR" ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 hmm.... obyscie mieli racje :P Bo jak nie to kastracja :lol: To kupic cos na i845PE czy czekac na "dwukanalowe DDR" ??? Ja no twoim miejscu bym wybrał sobie dobrą płyte i kupił i się nie zastanawiał bo na nowinki mozna czekac i czekać w nieskonczoność :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 hmm.... obyscie mieli racje :P Bo jak nie to kastracja :lol: To kupic cos na i845PE czy czekac na "dwukanalowe DDR" ??? Ja no twoim miejscu bym wybrał sobie dobrą płyte i kupił i się nie zastanawiał bo na nowinki mozna czekac i czekać w nieskonczoność :) Dokladnie a potem znowu cos wykombinuja , i kolejny raz bedziesz mial problem :) . A nowe nie zawsze znaczy lepsze , przynajmniej na poczatku wprowadzania na rynek . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 hmm.... obyscie mieli racje :P Bo jak nie to kastracja :lol: To kupic cos na i845PE czy czekac na "dwukanalowe DDR" ??? Dwukanalowy kontroler DDR napewno duzo wiecej da niz HT, zreszta trzeba miec procesor z HT. :) SiS 655 ma wejsc do produkcji na przelomie listopad/grudzien. Wiec mysle ze po nowym roku za jakies 600 zl mozna bedzie kupic plyte Asusa na tym chipsecie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? .Obie firmy (a także via, sis) tak samo często wypuszczają nowe chipsety, i dla wielu osób ważniejszym powodem zmiany płyty jest to aby mieć nowszy chipset, niż aby zmieniać płytę z przymusu (zmiana podstawki). A wogóle to zaje mi się, że AMD jakby zapomina zaproponować coś nowego od siebie jeśli chodzi o chipsety... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Ja mysle ze 3.6Ghz to minimum. Najlepiej jesli dopiero DDR-II bedzie pretekstem do zmian. Swoja droga to plyte Intela z AGP 8X, SerialATA, DDR-II bedzie mozna rozsadnie wymienic ale nie teraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? . Jak ja lubie takie opinie. Teksty typu firma x olewa klienta można przypisać i AMD i Intel'owi. Czy AMD nie olewa użytkownika produkując procesory bez osłonki ? Co Ci da, że AMD nie zmienia podstawek. Faktem jest to, że jak włożysz Athlon'a XP to MOBO na starym chipsecie (np. KT133A) to wydajność będzie mierna z powodu niskiej przepustowości pamięci. Fakt - fajnie, że AMD nie zmienia podstawek, ale mnie to i tak, żaden różnicy nie robiło gdyż trzeba było zmieniać procesor+pamięci+płyta główna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Dokladnie pytanie bylo o co innego , to po cholere z tym AMD wyjezdzacie . Tylko sie guuupia gadka zaczyna . Wszytko juz na temat tych dwoch firm zostalo powiedziane , wiec nie trzeba powtarzac po raz 20 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MsK Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? .Obie firmy (a także via, sis) tak samo często wypuszczają nowe chipsety, i dla wielu osób ważniejszym powodem zmiany płyty jest to aby mieć nowszy chipset, niż aby zmieniać płytę z przymusu (zmiana podstawki). A wogóle to zaje mi się, że AMD jakby zapomina zaproponować coś nowego od siebie jeśli chodzi o chipsety...bo zrezygnowal juz w ogole z projektowania chipsetow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 bo zrezygnowal juz w ogole z projektowania chipsetow... A wielka to szkoda... Bo jak zrobił chipset już to porządny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Gr00bY Mazur"] Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? . Jak ja lubie takie opinie. Teksty typu firma x olewa klienta można przypisać i AMD i Intel'owi. Czy AMD nie olewa użytkownika produkując procesory bez osłonki ? Co Ci da, że AMD nie zmienia podstawek. Faktem jest to, że jak włożysz Athlon'a XP to MOBO na starym chipsecie (np. KT133A) to wydajność będzie mierna z powodu niskiej przepustowości pamięci. Fakt - fajnie, że AMD nie zmienia podstawek, ale mnie to i tak, żaden różnicy nie robiło gdyż trzeba było zmieniać procesor+pamięci+płyta główna. Pewnie masz rację :wink: ... A ja i tak uważam że AMD ma lepszy stosunek do klienta :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Wybaczcie. Jesli AMD to i VIA a VIA drepcze, kreci sie w kolko, nowe chipsety, smiech. Znam na wylot 266A, 333 i teraz juz dwie plyty KT400 po co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...