Skocz do zawartości
Koziol

Ile Mhz Intel ma zamiar wycisnac z S478 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzalem sie do P4 1.8A i puscic to okolo :arrow: 2.4~2.7

Ale jak mam zyc z swiadomoscia ze nastepnego procka INTELa nie wsadze to dziekuje postoje :roll: . Czytalem gdzies ze od 3.3 Ghz jest zmiana podstawki - jesli tak to kiedy. :?: :?

Pozatym czy dwukanalowe DDR beda juz na MOBO oferujacych wiecej niz te 3.3 Ghz :?: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzalem sie do P4 1.8A i puscic to okolo  :arrow: 2.4~2.7

Ale jak mam zyc z swiadomoscia ze nastepnego procka INTELa nie wsadze to dziekuje postoje :roll: . Czytalem gdzies ze od 3.3 Ghz jest zmiana podstawki - jesli tak to kiedy. :?:   :?  

Pozatym czy dwukanalowe DDR beda juz na MOBO oferujacych wiecej niz te 3.3 Ghz   :?:  :idea:

Czytałem gdzieś że od 3,06 GHz nastapi zmiana podstawki, itel nas już do tego chyba przyzwyczaił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba poczekam na nowa podstawke i pomecze jeszcze swojego CPU :wink:

BTW : musze zmienic podpis teraz @2100+(1700 Mhz na default Vcore :P ) 8)

Musze BIOS zmienic bo cos przeliczac nie potrafi i wypisuje mi tak :

Athlon 2000+ (1700 Mhz) hyhy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wyczytalem, zmiana socketa nastapi wraz z wprowadzeniem na rynek HyperThreading (premiere zapowiadano na 1 pazdziernik, jest juz opozniona, byly tylko promocje). Czyli od 3.06 - nowa MB :-(. Przepraszam, ze nie moge scisle zrodla podac (chyba AmandTech)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba poczekam na nowa podstawke i pomecze jeszcze swojego CPU  :wink:  

BTW : musze zmienic podpis teraz @2100+(1700 Mhz na default Vcore :P )  8)

Musze BIOS zmienic bo cos przeliczac nie potrafi i wypisuje mi tak :

Athlon 2000+ (1700 Mhz) hyhy

O ile wiem to 2100+ ma 1733 MHz czyli jak podniesiesz jeszcze o 33 MHz to będzie pisało 2100+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mowie ze mam 2100+ (1700 Mhz) Ale BIOS pisze mi 2000+ (1700 Mhz) :P Tak samo pisze przy 1666 Mhz. Mam 12.5x136 Mhz wiec BIOS glupieje chyba :?

Co do P4 to poczekam na nowe MOBO i mam nadzieje ze nowe procki na nowym SOCKECIE nie beda duzo drozsze od Northwoodoof na S478.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wyczytalem, zmiana socketa nastapi wraz z wprowadzeniem na rynek HyperThreading (premiere zapowiadano na 1 pazdziernik, jest juz  opozniona, byly tylko promocje). Czyli od 3.06 - nowa MB :-(. Przepraszam, ze nie moge scisle zrodla podac (chyba AmandTech)

Wprowadzenie HT nie powoduje zmiany podstawki bo już są na rynku płyty które obsługują HT i FSB667 i mają nadal Socket 478, wiec chyba trochę nowych P4 będzie na tej podstawce.

AmandTech - :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Intel pisal ze musi wypuscic nowy socket bo P4 powyzej 3 Ghz sa mocochlonne :P SIC! i potrzebuje nowe gniazdko

I nie wiem czy kupowac czy nie :

Czy czekac na dual DDR ...

Czy czekac na nowy SOCKET

Nie chce kasy wyrzucic w bloto zeby zaraz zmieniac mobo :

BTW: nie ma w Polsce ciekawych plyt pod i845pe , pozatym tak jak pisalem rozni sie od i845e tylko OFICJALNA obsluga DDR333 (zrodlo annad)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: nie ma w Polsce ciekawych plyt pod i845pe , pozatym tak jak pisalem rozni sie od i845e tylko OFICJALNA obsluga DDR333 (zrodlo annad)

No i jeszcze oficjalnym 1/5 przy FSB 166. A płyty z i845PE już są. Przejrzyj np. komputronik. Możesz jeszcze rzucic okiem na test G-A na i845PE na pclab.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Intel pisal ze musi wypuscic nowy socket bo P4 powyzej 3 Ghz sa mocochlonne :P SIC! i potrzebuje nowe gniazdko

I nie wiem czy kupowac czy nie :

Czy czekac na dual DDR ...

Czy czekac na nowy SOCKET

Nie chce kasy wyrzucic w bloto zeby zaraz zmieniac mobo :

ale chyba Asus P4S8X obsluguje ten nowy mocniejszy (prądowo) socket :)

i chyba jesio z pare nowych płyt pod P4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiadomo do ilu Mhz "oficjalnie" wedlug intela obsluzy S478 ?  

Przymierzam sie od jakiegos czasu do P4

Ostatnim modelem P4 serii Northwood bedzie 3.6 GHz, potem juz bedzie P4 Prescott, pewnie wtedy nastapi zmiana podstawki.

Socket 478 - obsluzy procesory od 1.6 do 3.6 czyli chyba nie tak zle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiadomo do ilu Mhz "oficjalnie" wedlug intela obsluzy S478 ?  

Przymierzam sie od jakiegos czasu do P4

Ostatnim modelem P4 serii Northwood bedzie 3.6 GHz, potem juz bedzie P4 Prescott, pewnie wtedy nastapi zmiana podstawki.

Socket 478 - obsluzy procesory od 1.6 do 3.6 czyli chyba nie tak zle :)

Mam ndzieje ze sie nie mylisz. Mam zamiar kupic P4 i jak INTEL zmieni podstawke przy 3.3 Ghz to ci jajka urwe :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... obyscie mieli racje :P

Bo jak nie to kastracja  :lol:  

To kupic cos na i845PE czy czekac na "dwukanalowe DDR" ???

Ja no twoim miejscu bym wybrał sobie dobrą płyte i kupił i się nie zastanawiał bo na nowinki mozna czekac i czekać w nieskonczoność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja no twoim miejscu bym wybrał sobie dobrą płyte i kupił i się nie zastanawiał bo na nowinki mozna czekac i czekać w nieskonczoność :)

Dokladnie a potem znowu cos wykombinuja , i kolejny raz bedziesz mial problem :) . A nowe nie zawsze znaczy lepsze , przynajmniej na poczatku wprowadzania na rynek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwukanalowy kontroler DDR napewno duzo wiecej da niz HT, zreszta trzeba miec procesor z HT. :)

SiS 655 ma wejsc do produkcji na przelomie listopad/grudzien. Wiec mysle ze po nowym roku za jakies 600 zl mozna bedzie kupic plyte Asusa na tym chipsecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? .

Obie firmy (a także via, sis) tak samo często wypuszczają nowe chipsety, i dla wielu osób ważniejszym powodem zmiany płyty jest to aby mieć nowszy chipset, niż aby zmieniać płytę z przymusu (zmiana podstawki). A wogóle to zaje mi się, że AMD jakby zapomina zaproponować coś nowego od siebie jeśli chodzi o chipsety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel olewa klientów i zmienia podstawki duuużo częsciej niż AMD dlatego nie daże Intela sympatią :? .

Jak ja lubie takie opinie. Teksty typu firma x olewa klienta można przypisać i AMD i Intel'owi. Czy AMD nie olewa użytkownika produkując procesory bez osłonki ? Co Ci da, że AMD nie zmienia podstawek. Faktem jest to, że jak włożysz Athlon'a XP to MOBO na starym chipsecie (np. KT133A) to wydajność będzie mierna z powodu niskiej przepustowości pamięci. Fakt - fajnie, że AMD nie zmienia podstawek, ale mnie to i tak, żaden różnicy nie robiło gdyż trzeba było zmieniać procesor+pamięci+płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie firmy (a także via, sis) tak samo często wypuszczają nowe chipsety, i dla wielu osób ważniejszym powodem zmiany płyty jest to aby mieć nowszy chipset, niż aby zmieniać płytę z przymusu (zmiana podstawki). A wogóle to zaje mi się, że AMD jakby zapomina zaproponować coś nowego od siebie jeśli chodzi o chipsety...
bo zrezygnowal juz w ogole z projektowania chipsetow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Jak ja lubie takie opinie. Teksty typu firma x olewa klienta można przypisać i AMD i Intel'owi. Czy AMD nie olewa użytkownika produkując procesory bez osłonki ? Co Ci da, że AMD nie zmienia podstawek. Faktem jest to, że jak włożysz Athlon'a XP to MOBO na starym chipsecie (np. KT133A) to wydajność będzie mierna z powodu niskiej przepustowości pamięci. Fakt - fajnie, że AMD nie zmienia podstawek, ale mnie to i tak, żaden różnicy nie robiło gdyż trzeba było zmieniać procesor+pamięci+płyta główna.

Pewnie masz rację :wink: ...

A ja i tak uważam że AMD ma lepszy stosunek do klienta :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...