Nesquik Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 witam, wczoraj odebralem ze sklepu karte graficzna powercolor 9800 pro 128mb ddr, calosc w ladnym boxie, standardowe chlodzenie kazalem zmienic na arctic-cooling silencer rev3 i radiatorki zelmana na pamieciach, calosc wizualnie wyglada super. zainstalowalem xp odpalam rivatuner i pisze "256-bit R350 (8x1) with 128MB DDR memory" a wiec wszystko ok, tak jak w tym radeonie powinno byc. pozniej odpalilem program powerstrip 3.57 i widze taktowanie "procesor 378MHz, pamiec 337,50MHz", i wlasnie to mnie zdziwilo poniewaz ten radeon powinien miec zegary 380/680. gry chodza bardzo lanie i szybko, ale to taktowanie nie daje mi spokoju i bede wdzieczny za kazda odpowiedz dlaczego tak jest. kiedys czytalem ze taktowanie dla trybu 2d i 3d jest rozne, ale nie pamietam dla jakiej karty czy chipu bylo to pisane. bede wdzeiczny za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Twoja karta ma pamięci DDR, więc: - taktowanie rzeczywiste - 337,5 MHz - taktowanie efektywne = 2x taktowanie rzeczywiste, czyli 675 MHz A że druga z tych wartości jest większa, to wiadomo którą poda producent w specyfikacji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 jak długo jeszcze beda sie trafiac takie nooby !! poszukaj w google hasła DDR i wtedy wróć po kolejna porcje wiedzy aa i zapomniałbym NIE ŁASKA SZUKAJki UŻYC ALBO NA PODSTAWOWE ZAGADNIENIA ZAJZEC !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 witam, wczoraj odebralem ze sklepu karte graficzna powercolor 9800 pro 128mb ddr, calosc w ladnym boxie, standardowe chlodzenie kazalem zmienic na arctic-cooling silencer rev3 i radiatorki zelmana na pamieciach, calosc wizualnie wyglada super. zainstalowalem xp odpalam rivatuner i pisze "256-bit R350 (8x1) with 128MB DDR memory" a wiec wszystko ok, tak jak w tym radeonie powinno byc. pozniej odpalilem program powerstrip 3.57 i widze taktowanie "procesor 378MHz, pamiec 337,50MHz", i wlasnie to mnie zdziwilo poniewaz ten radeon powinien miec zegary 380/680. gry chodza bardzo lanie i szybko, ale to taktowanie nie daje mi spokoju i bede wdzieczny za kazda odpowiedz dlaczego tak jest. kiedys czytalem ze taktowanie dla trybu 2d i 3d jest rozne, ale nie pamietam dla jakiej karty czy chipu bylo to pisane. bede wdzeiczny za odpowiedz. 1218666[/snapback] Producenci poprostu zanizaja nieco zegary mozesz smialo je podniesc .Wiecej dowiesz sie w tym obszernym topicu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=77037 P.S pamietaj ze taktowanie pamieci efektywne wynosi u ciebie 675(337.5) czyli o tylko 5 MHZ zanizyli ci producenci taktowanie pamiatek. :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nesquik Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 ok dzieki wszystkim za wytlumaczenie teraz juz wiem o co biega thx :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...