Hamil_Hamster Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Czy licząc 1000/opóźnienie pamięci w ns otrzymujemy taktowanie pamięci które NA PEWNO osiagniemy na pamiątkach karty graficznej? Ciekawi mnie to ponieważ ostatnio pojawiają się radeony starszej generacji z pamięciami 2,5ns :D Chciałbym zobaczyć jak one robią te 800 mhz w zwyż, chyba, że to pic na wodę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Nie znaczy to ze na pewno osiagna ale mozemy przypuszczac ze poleca w okolicy tego co wyjdzie. Przylklad na moich pamiatkach 3.5ns. 1000/3.5ns=285 Mhz a leca 282.5 a max mialem kiedys 290. Jest szansa ze poleca tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Czy licząc 1000/opóźnienie pamięci w ns otrzymujemy taktowanie pamięci które NA PEWNO osiagniemy na pamiątkach karty graficznej? Ciekawi mnie to ponieważ ostatnio pojawiają się radeony starszej generacji z pamięciami 2,5ns :D Chciałbym zobaczyć jak one robią te 800 mhz w zwyż, chyba, że to pic na wodę :) 1219181[/snapback] 800 MHz to napewno nie polecą, bo żeby tyle lecieć to musiałyby być pamięci o czasie dostępu rzędu 1,25 więc nie bardzo :) Ostatnio sie nad tym trochę zastanawiałem i zasięgłem porady mojego kolegi elektronika. Powiedział tylko tyle: To co się potocznie nazywa czasem dostępu to w rzeczywistości jest zupełnie inny parametr, niż rzeczywisty czas dostępu. Tyle, że "pech chciał", że w większości przypadków te parametry się zgadzają i np. pamięć 4 ns chodzi na 250 MHz. Jednak jak widać są od tego wyjątki - np. Hynixy na kartach GF 6200, któe niby 4 ns a kręcą się zamiast 250 MHz na około 330 MHz Niech ktoś z elektroników (tylko niech się nikt nie obraża - :) ) się wypowie w tej kwestii - bo ja jestem mniej kompetentny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Hm, Samsungi 2.0ns na moim 6600GT chodza spokojnie na 550MHz. Innym ludziom nawet jeszcze wyzej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Wzór który podałeś jest prawidłowy. Jednak częstotliwość pracy pamięci zależy w dużej mierze od timingów pamięci ustawionych w biosie przez producenta karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Wzór który podałeś jest prawidłowy. Jednak częstotliwość pracy pamięci zależy w dużej mierze od timingów pamięci ustawionych w biosie przez producenta karty. 1219368[/snapback] ...Oraz od napiecia, jakie te pamiatki maja zaserwowane... Nie wiem jakie mam pamieci na swojej karcie (pewnie 2,8ns), ale przy odpowiednim manipulowaniu timingami smigaja mi na 800MHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 ...Oraz od napiecia, jakie te pamiatki maja zaserwowane... Nie wiem jakie mam pamieci na swojej karcie (pewnie 2,8ns), ale przy odpowiednim manipulowaniu timingami smigaja mi na 800MHz... 1219845[/snapback] Zdradź mi swój sekret :D U mnie wszelkie zmiany timingów za pomocą Ati Tray Tools powodują artefakty :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Czas dostepu jest wazny ale rowniez liczy sie to ile voltow producent dal na pamieci... U mnie na przyklad czas dostepu to 4ns a maksymalnie smigaja tylko na 255MHz bez artow... Wiem ze standardowo powinny smigac na 250MHz ale wynik po o/c jest delikatnie mowiac zenujacy :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Hmm u mnie sprawa ma się tak: FX 5200 Ultimate pamięci 4ns 1000/4=250 w zapisie DDR -> 500 MHz Takie ustawienia ustawił producent na tej karcie. Moje ustawienie bez radiatorów 300 MHz w zapisie DDR -> 600 MHz Po założeniu radiatorków będę próbował dalej. Używam dla bezpieczeństwa przed przegrzaniem częstotliwości 560 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonepc Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 autor pierwszego posta mial na mysli 400 Mhz -> DDR 800 Mhz. co do ns - wzor ogolnie jest m/w zgodny, jednakze sa tez inne czynniki jak napiecie, timingi czy poprostu szczescie;-). mam geforce 5500FX z firmowym taktowaniem 333 Mhz na RAM (dziwolag, bo powinno byc 400Mhz..). Ma pamieci 6ns (!). Zadzialal bez problemu na 460 Mhz, wyzej nie ustawialem. i badz tu madry;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ńerud Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 autor pierwszego posta mial na mysli 400 Mhz -> DDR 800 Mhz. co do ns - wzor ogolnie jest m/w zgodny, jednakze sa tez inne czynniki jak napiecie, timingi czy poprostu szczescie;-). mam geforce 5500FX z firmowym taktowaniem 333 Mhz na RAM (dziwolag, bo powinno byc 400Mhz..). Ma pamieci 6ns (!). Zadzialal bez problemu na 460 Mhz, wyzej nie ustawialem. i badz tu madry;) 1221219[/snapback] NO WŁASNIE Z TYMI PAMIĄTKAMI JEST RÓŻNIE ja mam samszit 4 ns i max mi pożły na ati tool 240 a 241 arty... jakwywaliłem toola zainstalowałem omega driwers to poszły 244.. na 3d marku 03 a aqua 3 smigało ..bez radiatorów ? dalej nie próbowałem bo w omedze sa za duze skoki ustawien traktowań ..ktoś z was wie ile mozna z samsunga 4ns wyciagnąc defaultowo i z modingiem oraz radiatorkami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) ja mam 4nx na moim asusie ge 9550 i bez dodatkowego chlodziwa moge smialo powiedziec ze chodza na 300[600] Mhz, wyzej okolo 310 mam juz arty, ale na 300 gralem 3h w hl2 bez zadnych nieprzyjemnosci jednak jesli kogos zastanowi roznica miedzy tym co mowie a tym co mam w podpisie toooo.... zmiejszylem o 50 bo meczy mnie okrutne przeswiadczenie ze zaraz wyskoczy mi przebrzydly art :wink: rozkminiam juz chlodzonko i jak zaloze kosteczki na ram to podniose znow, moze male pytanko na koniecz, czy u was tez tak komp nagrzewa w pokoju? u mnie po 6 godzinach robi sie naprawde ukrop w pokoju :lol: nie tylko karta sie grzeje, sempronik tez dorzuca swoje 3 grosze :wink: Edytowane 8 Lutego 2005 przez leonheart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...