Pioterek Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Witam Znajomy ma w kompie tylko 128MB Rimm 2x64MB. Trochę to mało, więc zakupiłem mu 512MB w jednej kości. Ale komputer nie chce się uruchomić. W puste sloty włożone są terminatory - 3 szt. Nowa pamięć ma ECC nie wiem do końca czy ma to duże znaczenie. Płuta główna to Intel D850GB. Próbowałem różnych konfiguracji - tylko te 512MB i terminatory, 512 i 2x64, 1x64 i 1x512 komputer nie wstaje tylko piszczy. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 A jaką znajomy ma płytę? może na i850? Bo on ma Dual chanel Rambus. Nie wiem jak wyglądają wymagania co do pamięci ale jest wysoce prawdopodobne że muszą być to 2 kości o tej samej pojemności. Jezeli wczesniej było 2x64Mb to teraz musi być albo 2x256 albo 2x512. A najlepiej gdybyście sprawdzili specyfikacje na stronie producenta płyty. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 widocznie plyta glowna nie obsluguje ECC, zanim sie qpi pamiatki, nalezy zapoznac sie z supportem plyty ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedzi. W instrukcji płyty nic nie pisze czy obsługuje ECC czy nie. A jeśli chodzi o Dual Channel - to nie wiem. Możliwe że muszą być dwie kości takie same. Zwłaszcza że wcześniej były dwie. Myślałem że może jak włożę terminatory do pozostałych slotów to bedzie dzałać. Ale nie działa. Płyta główna to Intel D850GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...