Qbus_b Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 (edytowane) Mam proste pytanko jestem świeżym użytkownikiem tego forum i nie udało mi sie niestety nic znależć w archiwum na ten temat. Chodzi mi o to czy da sie zmienić kierunek obortu wentylatora, nie wchodzi tutaj w grę odwrócenie fizyczne wentylatora bo wentylatory ślizgowe mają to do siebie, że nie lubią pracować w pozycji poziomej łopatkami w dół zaraz się coś w nich przeciera i zaczynają strasznie hałasować a po pewnym czasie odmawiają współpracy. A zależy mi na tym by ten wentylator (92 mm) w zasilaczu wyciągał powietrze znad procesora. Wiem że nie wchodzi w grę proste odwrócenie zasilania, próbowałem przelutować diode w przeciwnym kierunku lub zewrzec te dwa styki, ale niestety nie pomaga. Czy jest jakis sposób? Może jedynym wyjściem jest kupić wentylator z łożyskami kulkowymi. Czy takie sie nie zużywają w tej pozycji tak jak ślizgowe ? Jaki wentylator 92mm polecacie? chodzi mi o ciszę a nie skutecznośc (ten zasilacz ma 230 W) no i w miarę rozsądną cenę. Edytowane 15 Stycznia 2005 przez Qbus_b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreq Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Hmmm...wg mnie wszystkie wentyle w zasilaczu zawsze wyciągają powietrze z obudowy... a z Twojego opisu wynika, że u Ciebie ciepłe powietrze z zasiłki trafia do obudowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbus_b Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Wyciąga powietrze z obudowy jak jest odwrotnie włożony (i tak nie chce robic bo się zużywa za szybko) to są jakieś stare zasilacze coś na wzór optimusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...