Gość Soker Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) Witam panowie, zwykle mam problemy z "Platforma AMD" jednak dzis pisze tu w niedokonca swoim problemie a mianowicie kolezanka poprosila mnie o pomoc (na odległość) jej problem objawia sie tak ze gdy wlacza na swoim kompie jakakolwiek aplikacje ktora obciaza wyje jej pcspeaker, pracujac w wordzie czy rozmawiajac na gg sytuacja ma sie normalnie, odczytala na ekranie LCD ktory ma w obudowie ze procesor ma temp. 27-30C, i tu mi sie cos nie podobalo poradzilem jej zainstalowac Aide32 i tam odczytac temp. i mialy sie one tak: xxx (0:07) procesor 55 xxx (0:07) procesor graficzny 52 xxx (0:08) PWM1 35, PWM2 43 xxx (0:08) pamiec procesora graficznego 40 xxx (0:08) plyta 30 Jako ze nie jestem i nigdy nie bylem posiadaczem jakiegokolwiek intela temperatury te wydaly mi sie w sumie jeszcze znosne jakoze jest to az 3.4ghz, doradzilem jej jeszcze przeinstalwoac drivery z grafiki ( Extreme AX 800 XT 256 GDDR3 ) nastepnie test w grze, wrocila na gg i znow byly krzyki z pcspeakera, sprawdzila szybko temp. i miala 65C :blink: a to juz mi sie wydalo duze jak na Pentiumka, sprawdzila tez obroty wiatraka na procku, najpierw mial on 2500rpm, podczas gry spadl do 2000rpm :blink: a potem w idle wzrosl do 2800rpm.... prosze o pomoc :) Płyta głowna to: AA8 DuraMAX firmy ABIT Pamięc: + 4 x 512 kingmax Zasilacz: Antec 430W Edytowane 16 Stycznia 2005 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Witam panowie, zwykle mam problemy z "Platforma AMD" jednak dzis pisze tu w niedokonca swoim problemie a mianowicie kolezanka poprosila mnie o pomoc (na odległość) jej problem objawia sie tak ze gdy wlacza na swoim kompie jakakolwiek aplikacje ktora obciaza wyje jej pcspeaker, pracujac w wordzie czy rozmawiajac na gg sytuacja ma sie normalnie, odczytala na ekranie LCD ktory ma w obudowie ze procesor ma temp. 27-30C, i tu mi sie cos nie podobalo poradzilem jej zainstalowac Aide32 i tam odczytac temp. i mialy sie one tak: xxx (0:07) procesor 55 xxx (0:07) procesor graficzny 52 xxx (0:08) PWM1 35, PWM2 43 xxx (0:08) pamiec procesora graficznego 40 xxx (0:08) plyta 30 I to dziweczyna ma taki sprzecior!!hihi Pogratulowac. Niech sprawdzi czy nie przestawiła sobie w biosie temperatury krytycznej.Pozatym może miec zainstalowany program oc guru który tez może miec poprzestawiane ustawienia temperatur.Niech najlepiej spróbuje zrobic clear c-mosa i wtedy zobaczy jak i co!! Jako ze nie jestem i nigdy nie bylem posiadaczem jakiegokolwiek intela temperatury te wydaly mi sie w sumie jeszcze znosne jakoze jest to az 3.4ghz, doradzilem jej jeszcze przeinstalwoac drivery z grafiki ( Extreme AX 800 XT 256 GDDR3 ) nastepnie test w grze, wrocila na gg i znow byly krzyki z pcspeakera, sprawdzila szybko temp. i miala 65C :blink: a to juz mi sie wydalo duze jak na Pentiumka, sprawdzila tez obroty wiatraka na procku, najpierw mial on 2500rpm, podczas gry spadl do 2000rpm :blink: a potem w idle wzrosl do 2800rpm.... prosze o pomoc :) Płyta głowna to: AA8 DuraMAX firmy ABIT Pamięc: + 4 x 512 kingmax Zasilacz: Antec 430W 1219967[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) podejzewam, ze alarm temperatury w biosie jest ustawiony na zbyt niska wartosc i stad to piszczenie abity pod P4 zawyzaja temperature o ok. 10*C w porownaniu z innymi producentami, wiec te 65* w stresie powinno byc jak najbardziej w porzadku Edytowane 16 Stycznia 2005 przez rosolini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 podejzewam, ze alarm temperatury w biosie jest ustawiony na zbyt niska wartosc i stad to piszczenie abity pod P4 zawyzaja temperature o ok. 10*C w porownaniu z innymi producentami, wiec te 65* w stresie powinno byc jak najbardziej w porzadku Być moze ale dzieje się tak już od miesiąca jednak nie miała się tym kiedy zająć, przez ten czas robila formata i tyle... a nie ciekawia was te smieszne obroty wentyla? @Patrox nie rozumiem twojej wypowiedzi :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 no tak, tylko te 65 to już w chwili kiedy wyszła z gry. A temperatura może spaśc w 1-2 sekundy o 10-15 stopni. Wogóle coś jest bardzo dziwne. żeby w 3,4 GHz wiatrak kręcił sie na 2000 obr. Nawet na 2500 i to w płycie lezacej na stole a nie zamkniętej w obudowie. Powinien w zasadzie w obudowie z bocznym kanałem dolotowym na proca oscylować w okolicy 2700 i pod obciążeniem wkręcać sie nawet na 4500 obr. To że sie przegrzewa to jest prawie pewne. Powodów może być kilka no i nie wiadomo jaki panna ma cooler na procu. To box? - żle dobrana obudowa - źle dociśnięty radiator procesora - za słaby lub uszkodzony wentylator radiatora - jakiś wynalazek w bios ustawiony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 no jezeli to jest boxowy cooler, to tych obrotow rzeczywiscie jest troche malo mozna wylaczyc w biosie regulacje obrotow w zaleznosci od temp. proca - moze ta funkcja szwankuje?? a o ile dobrze pamietam to domyslnie jest ona wlaczona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...