Xcome Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Witam ja mam duży problem odnośnie podkręcana swojego Athlona 2600+ BARTON mam go na mojej płycie głównej ASUS A7N8X rev. 2.0 i zasialczu DEER 350W i procka chłodzi zestwa Artic COOLING rev.2.0. Mój problem rozpoczyna się już od przestaswienia w biosie samej szyny ze 166 na 200 Mhz jak zastosuje te ustawienia to po ponownym włączeniu pokazaju mi na tej pierwszej planszy co się zawsze odpala że szyna jest ustawiona na 166Mhz pomimo że zmienilem ją na 200Mhz ale za to pokazuje mi że mam ustawione 2300Mhz . Lecz kiedy ma już ładować windowsa to jest czarny ekran i nic się nie dzieje :( . Zaś gdy zmienię także mnożnik i napięcie to wogle już sie nie włacza nawet do tej pierwszej palnszy tylko co chwile piszczy i jest cały czas czarny ekaran i jestem zmuszony resetować bios :(((( O co tu chodzi kto mi to powie Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 gdy zmienię także mnożnik i napięcie to wogle już sie nie włacza 1220106[/snapback] Zablokowany mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Xcome - chyba niewiele wiesz o podkręcaniu, bo zabierasz się do tego niezbyt sensownie ! Poczytaj najpierw trochę na ten temat - jest tego mnóstwo na Forum ! Na początek kilka rad: - jak już wspomniał NoVVy to masz zablokowany mnożnik i nic Ci nie da majstrowanie przy nim, - zmieniaj FSB ale co np. 5 MHz a nie tak od razu z grubej rury ze 166 na 200 !!! - i po każdej zmianie jeśli system się podniesie to sprawdzaj np. Prime95 stabilność pracy, - jak Ci się Prime wywali to zmniejsz do poprzedniej stabilnej częstotliwości albo spróbuj ponownie przy zwiększonym nieco napięciu , - za każdym razem kontroluj temperatury CPU na luzie i w stresie Jak wysoko uda się podkręcić to zależy jeszcze jakie masz pamięci (333, 400 ? ) oraz od zasilacza, chłodzenia i paru innych rzeczy - chociażby seria procka. Pozdr. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 A masz na płycie cd od płyty głównej program Asus Ai Booster spróbuj nim podkręcić ... I zobacz co wtedy się dzieje. A jak nie to zobacz czy masz w biosie tzw. profile. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...