Skocz do zawartości
mat_zab

CELEK vs ATHLON

Rekomendowane odpowiedzi

(...) No zalet w przypadku i815 jest bezliku, nie zaprzeczycie.

Kaeresie, spojrz w kalendarz.. Dzis ta MB to juz tyko.. muzeum. BX zestarzal sie jednak mniej. Ponadto - chodzi tu o bezczelne chamstwo intla - ktory sprobowal (cichcem) wepchnac swoich klientow w przymusowa spirale wydatkow. Stracil ich wtedy miliony (w tym i nizej podpisanego..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi byc szybszy sam chipset ale sprzet na i815 bedzie lepiej pracowal i szybciej.

BX nie posiadal FSB133 (oczywiscie w praktyce tak ale AGP 89mhz zabijalo karty), ATA 33 tylko (oczywiscie mozna sobie dokupic kontroler na sledziu). Puscisz pamieci asynchronicznie na BX ?

Co jeszcze, hmm. AGPx2 max w BX. No zalet w przypadku i815 jest bezliku, nie zaprzeczycie. Jedyna przewage jaka mial BX to ilosc pamieci jaka mozna wladowac na plyte.

AGP 89MHz zabije ale chyba jakiegos ATI : wszystkie Gf2 i gf3 jakie mialem w lapach , doskonale dzialaly na 89MHz "przy AGP 2x"

I dzialaly wlasnie dlatego ze bylo AGP 2x a nie 4x

Dla normalnego uzytkownika kompa " tzn. takiego ktory nie kompresoje divixow , nie zgrywa video na hdd , czy bog wie co " w zupelnosci wystarczy ATA33

Pamiec asynchronicznie , no dobra , ja na swoim BX-sie puszcze pamiec na 100 MHZ (2-2-2)

A Ty na 815-ce puscisz pamiec na 133 (2-2-2) a procka na 100 MHz

Zakladajac ze i Ty i ja mamy ten sam procek

Zgadnij wynik , ku twojemu zdziwoeniu BX na synchronicznym taktowaniu przegania 815-ke na asynchronicznym , wiec po jakiego diabla mam puszczac asynchronicznie ?

Wspomniales o obsludze tylko AGP 2x dobra niech bedzie

Ale zrob np. na gf2 i gf3 testy jakiejs gry na AGP 2x i AGP 4x

zdziwisz sie jaka bardzo mala jest roznica w wydajnosci , te karty

nie wykozystaja w pelni AGP 4x

A biarac pod uwage ze AGP 2x + 89 MHz " i 85% kart od nvidii chodzi na takim ustawieniu doskonale" to jest juz calkiem fajnie , i AGP 4x juz wtedy nie ma nic do gadania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi byc szybszy sam chipset ale sprzet na i815 bedzie lepiej pracowal i szybciej.

BX nie posiadal FSB133 (oczywiscie w praktyce tak ale AGP 89mhz zabijalo karty), ATA 33 tylko (oczywiscie mozna sobie dokupic kontroler na sledziu). Puscisz pamieci asynchronicznie na BX ?

Co jeszcze, hmm. AGPx2 max w BX. No zalet w przypadku i815 jest bezliku, nie zaprzeczycie. Jedyna przewage jaka mial BX to ilosc pamieci jaka mozna wladowac na plyte.

Oj głupoty gadasz.

1. Mój BX posiada szynę 133 i i mam pci-33 agp-66 czywiście też można podkręcić tak aby było pci,agp 45/90 mhz (maksymalna szyna dla procka do 150mhz!!!)

2. Ja na asusie p3b-f i twardym U6 transfer zapis i odczyt ok 20-25 MB czyli standart (szybkość twardego w większości zależy od dobrego kontrolera a nie od technologi ultra dma a zresztą jak wpomniałeś można dokupić kontroler.)

3. Tu masz racje ale i815 wkońcu musiał być w czymś lebszy no nie :wink:

4. Och też faktycznie coś wielkiego AGP 2x to faktycznie wielka nie dogodność, mała jest rużnica pomiędzy agp 2x a 4x

Jak jóż wspomniałem BX to legenda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mialem na mysli zgnojenia BX. Cudowny i najlepszy chipset pod procki Intela jaki kiedykolwiek wyszedl - patrzac oczywiscie z perspektywy czasu oczywiscie - bo dzis lepszy jest i815.

Ta sama wydajnosc + udogodnienia, o ktorych juz pisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mialem na mysli zgnojenia BX. Cudowny i najlepszy chipset pod procki Intela jaki kiedykolwiek wyszedl - patrzac oczywiscie z perspektywy czasu oczywiscie -  bo dzis lepszy jest i815.

Ile razy mam ci mówić że i815 jako następca BX powinien być wydajniejszy od BX a tak nie jest co nie czyni i815 rewelacji na miarę BX'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mialem na mysli zgnojenia BX. Cudowny i najlepszy chipset pod procki Intela jaki kiedykolwiek wyszedl - patrzac oczywiscie z perspektywy czasu oczywiscie -  bo dzis lepszy jest i815.

Ile razy mam ci mówić że i815 jako następca BX powinien być wydajniejszy od BX a tak nie jest co czyni i815 słabym.

No to Ci udowodnie wyzszosc i815 nad BX.

http://www.tomshardware.pl/mainboard/00q3/000801/

Juz po tytule zapowiada sie ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozumiem, juz myślałem żeś Cela na 166 puścił :P

Julek , my tu caly czas debatujemy o standardowym taktowaniu 100 , 133 MHz

Nie wyskakuj z 166 Mhz bo to juz calkiem co innego

Tez moge sobie kupic Tualatina schlodzic go do -200 stoopni

zapodac napiecie 2,5 V i FSB 200 MHz i powiedziec ze Athlona mozna sobie w dupe wszadzic , ale nie na tym rzecz polega. :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile razy mam ci mówić że i815 jako następca BX powinien być wydajniejszy od BX a tak nie jest co czyni i815 słabym.

No to Ci udowodnie wyzszosc i815 nad BX.

http://www.tomshardware.pl/mainboard/00q3/000801/

Juz po tytule zapowiada sie ciekawie.

Czemu tam nie ma testów BX'a :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie zapominajcie ze rozmawialismy tu o debilnym marketingu intela a nie o wyzszosci jednago chipsetu nad drugim.

Ktos u pytal o testy BX vs 815 , sa takie testy u Toma

i "bez zadnego OC " oba chipsety w openGL , direct3d , sysmarku ida leb w leb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie zapominajcie ze rozmawialismy tu o debilnym marketingu intela a nie o wyzszosci jednago chipsetu nad drugim.

Ktos u pytal o testy BX vs 815 , sa takie testy u Toma

i "bez zadnego OC " oba chipsety w openGL , direct3d , sysmarku ida leb w leb  :)

Wlasnie - nie wiem skad wziela sie tu kwestia "co lepsze"?.. Przeciez w topicu chodzilo o wybor: Athlon-Celeron (dziwny dylemat: samochod, czy skarpeta :-)), zas spor dotyczyl Tulantina - choc przypominam - "zaczelo sie" od Coopermine`a. Nie kazdy kupuje "polprocesory"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz 1400 celek na 2Ghz jakby poszedl to wymiata te bzdetne athlony:)))))))))))

i jest tanszy i sie nie kruszy i nie trzeba jakis mostkow ciac:)

Eee, miszczu <span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda. Athlon na nominalnej by rozwalił tego celka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz 1400 celek na 2Ghz jakby poszedl to wymiata te bzdetne athlony:)))))))))))

i jest tanszy i sie nie kruszy i nie trzeba jakis mostkow ciac:)

Eee, miszczu <span style="color:red;">[ciach!]</span>o prawda. Athlon na nominalnej by rozwalił tego celka.

Pod wzglkedem oddawanego ciepla napewno athlonek wygrywa z kazdym prockiem :-) Z poborem energii tez nie jest u niego za dobrze .

Nie bede wspominal o wspanialym jaderku na widok ktorego niedoswiadczeni ludzie sraja w majty , zeby tylo nie uszkodzic.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak ci sie lepiej kreci to se odpal jakas gre i zobacz jak sie fajnie gra na 10fps

10FPS to P4 mają jak zdejmiesz radiator. 8) Zrób to samo ze swoim :P Czy Ty Nyny nie przyjmiesz do wiadomości, że na rynku najszybszymi procesorami są P4? Niby jest AMD Athlon 2800+, ale on jest w naszych realiach na papierze tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bez sesnu jest jak ktoś kręci tylko po to żeby zobaczyć na ekranie magiczne 2Ghz albo jakieś inne taktowanie procka. Owszem to miły widok ale powinien iść w parze z przyrostem mocy.

Nie wynika z tego czy athlon 1200 jest szybszy od celka 1400.

FSB 140 w tym przypadku jednak bedzie rzadzic szczegolnie przy wyzszym taktowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bez sesnu jest jak ktoś kręci tylko po to żeby zobaczyć na ekranie magiczne 2Ghz albo jakieś inne taktowanie procka. Owszem to miły widok ale powinien iść w parze z przyrostem mocy.

Przy kręcenie 1.6A-1.8A na 3GHz nie ma może wzrostu wydajności ?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie przesadzajmy z tym 3.0Ghz.

Widziales juz kiedys podkreconego 1.6Ghz do 3.0Ghz ???

Ale nie chodzi mi o bicie rekordow na lodzie lub azocie.

Wiem, ze Twoj ponoc chodzil cos kolo 2.9Ghz ale to jest 1.8Ghz (mnoznik 18 ) i nie szedl stabilnie o ile mi wiadomo.

Jednak na te 2.8 jak chodza to jest i tak sa to szybsze maszyny od AXP2600+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe do AMD-kowców

mowicie o szybkosci , i wogole ,

duuuza czesc ludzi tu na forum ma WC

ciekawe co bysie mowili na temat AMD gdybyscie musieli sie meczyc z AC

albo wydawac potezne sumy na miedziane collery i wyjace wentyaltory

przemyslcie to.........i popodkrecajcie sobie wasze AMD chlodzone AC

z zamknieta obudowa 8) powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie przesadzajmy z tym 3.0Ghz.

Widziales juz kiedys podkreconego 1.6Ghz do 3.0Ghz ???

Ale nie chodzi mi o bicie rekordow na lodzie lub azocie.

Wiem, ze Twoj ponoc chodzil cos kolo 2.9Ghz ale to jest 1.8Ghz (mnoznik 18 ) i nie szedl stabilnie o ile mi wiadomo.

Mój procesor nie chodził stabilnie przy 2.9GHz z powodu MOBO. Przy 160FSB płyta czasem wstawała czasem nie. O ile już wstała to stabilnie. Co do podręcania to ktoś się chwalił na forum kiedyś 2917MHz na Boxowym coolerze więc 3GHz jest w zasięgu. Czekam na, aż sobie sprawie MOBO na SiS655 to pogadamy o biciu rekordów. Jak wiesz mam "dojscie" do chłodzenia FC (-40*C robi wrażenie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...