Skocz do zawartości
s0lid

Oc Hyperx 3200a! + Prog.poruwnujący Podrecone Ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pamieci Huperx 3200A. Nominalnie są taktowane 200 Mhz (2x200=DDR400). Sprzet jak w podpisie. Chciałem zobaczyć ile one wytrzymują OC. Zrobiłem HTT 2x, DDR zmieniłem z BySpd na 400 (czyli sie chyba nic nie zmieniło). Mnożnik proca na 4xFSB.

Dobiłem do FSB 300 czyli pamieci też mają 300Mhz (2x300=DDR600!). I coś mi sie nie chce wierzyć! CPU-Z pokazuje 300, Prime95 15 minut chodzi bez warningow i errorów, SuperPi przechodzi 16M. Nie zmieniałem ani timingów ani CL (zostało 2,5), anie VDDR (2.6V).

Pierwsze pytanie - czy jest to mozliwe? Na tych pamiątkach? W koncu sa one z tym dopiskiem "A". Drugie pytanie. Chciałbym taki program, co wiedziałem kiedyś gdzieś. Pokazywał wykresy naszych memek, a pod spodem wykresy innych pamieci wraz z podanym ich producentam i szybkosćią. Chciałbym zobaczyc czy zeczywiscie ich predkość tak skoczył do DDR600 i mają taką wydajność.

Pytanie trzecie. Moge dać wiecej? Moja płyta ma maxymapne działające FSB 336 Mhz.

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO ładne wyniki - bardzo ładne tylko tak dla ścisłoścui

jeśli pamięć pracuje z zegarem 300 MHz to jest to nadal 300 MHz - DDR600 oznacza, że jest 600 MT/s. Ale to przypuszczam, że wiesz :)

Wracając - swego czasu miałem Hypery PC3000, które były na legendarnych Windbondach i one kręciły się jak karuzela - z wysokim napięciecm chodziły z cl2 na 260 MHz i wyżej

Później bawiłem się kilkoma sztukami pamięi PC3200A i wszytkie pamięci sie praktycznei nie podkrecały - jakieś kupki. I twój wynik mnie bardzo ale to bardzo zaskoczył.

Generalnie sprawdź wynik w sandrze i powiedz jak ci wyszły, ale wątpie żeby były jakies przekłamania. Aha to jest dual tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś screeny ? ;)

1220464[/snapback]

Oczywiście, tylko pytanie jaki? Wystarczy wam z CPU-Z? Czy jesli proc jest wolniejszy to pamieci sie lepiej krecą? Moze dlatego mam takie super wyniki bo proc miał mnożnik x4? Z czego chcecie screen? Jak z jakiegoś programu to powiedzcie jakiego i skad go sciagnac.

No i to nie jest dual. Jedna kość 512 DDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, spkojnie ja jestem lama w sprawach podkrecania. Totalna. Jak sie zmienia timingi to ja nie mam zielonego pojecia. Mozliwe ze coś sknociłem, zle zrozumiałem. Moze dlatego lecą na 300Mhz bo mam mnoznik proca na 4x, a ja sie podnieciłem bo w cpu-z mi pokazuje 300 Mhz. Wiec moze sprawdzcie moje screeny, i jak sie okaze ze nie jest to prawdziwe 300 Mhz to sie nie zmiejscie, bo ja lama jestem i mogłem sie niepotrzebnie podniecic. :P

PULPIT (OC GURU)

CPU-Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, spkojnie ja jestem lama w sprawach podkrecania. Totalna. Jak sie zmienia timingi to ja nie mam zielonego pojecia. Mozliwe ze coś sknociłem, zle zrozumiałem. Moze dlatego lecą na 300Mhz bo mam mnoznik proca na 4x, a ja sie podnieciłem bo w cpu-z mi pokazuje 300 Mhz. Wiec moze sprawdzcie moje screeny, i jak sie okaze ze nie jest to prawdziwe 300 Mhz to sie nie zmiejscie, bo ja lama jestem i mogłem sie niepotrzebnie podniecic. :P

1220851[/snapback]

Jak to prawda to niezła rewlucja się szykuje ...

Pokaż wyniki everestu i sandry dla tych 300MHz

na mnożniku x6, x7 też tak idą ??

To nie do wiary :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie kupa. Bo na 5.0x komp się nie podnosi ;((((((( A na 4.0x jakoś tak i pokazuje 300 Mhz. Czyli sie za szybko cieszyłem. A wie ktoś dlaczego na 4.0x podnosi sie i pisze ze mam 300Mhz , przechodzi Prime95 i SuperPi a na 5.0x i wyzej komp nie startuje? Moze sie da coś zmienic? A jesli nie to dlaczego na 4.0 przekłamuje komp? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiłeś te pamięci i ile za nie dałeś? Na forum był kiedyś sposób na delikatne zdjęcie klipsów i radiatorów z RAM'u, wtedy mógłbyś podejrzeć na jakich są kościach.

U mnie na pudełku był napis Winbond, może u Ciebie jest przynajmniej marka napisana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kupa mariana. Miałem racje. To tak chodzi tylko dla mnożnika 4.0 Na normalnych to max 240 Mhz przy standardowym napieciu i 245 po podbitym. Nie zmieniałem Timingów bo nie umiem. Nie wiem -moze by to coś dało. Czy 45 Mhz to dobry wynik? Dobre pamieci ile powinny sie kręcic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi