Bubby Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) W piątek kupiłem sobie płytę główną EPoX 8RDA6+ a do niej RAM 2x512MB/400MHz. Cały numer polaga na tym, że jak puszczę RAM w FSB 400MHz, to z komputera słychać brzęczenie, w takt pracy dysku twardego. Brzęczy tylko w czasie, gdy dysk skrobie. Dźwięk wydobywa się gdzieś z okolicy mostka północnego, CPU lub ramu. Problem pojawia się na ramach o tych samych parametrach, różnych firm różnych producentów, a znika jak obniżę MHz RAMu. Czy ktoś może mi powiedzieć, co to tak brzęczy i czy jest to groźne?? Edytowane 31 Października 2005 przez TRH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 @TRH A to nie przypadkiem układ zasilania?? Domyślam się że masz rev.1.2 tej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 A to nie przypadkiem układ zasilania??płyty. 1220731[/snapback] Nie mam pojęcia. Dlatego tu piszę. Ktoś mi wspominał że w jakimś zasilaczu, czasem zdarza się że kondensatory wydają podobny dźwięk jaki opisałem. Jeśli tu jakieś kondensatory brzęczą, to raczej nie w zasilaczu, bo tego zamieniałem na inny i to samo. Jako że mam 1GB ramu, to wywaliłem z systemu plik wymiany danych. Dysk skrobie minimalnie. więc i ten podejżany dźwięk też żadziej się pojawia. Domyślam się że masz rev.1.2 tej płyty. 1220731[/snapback] Tak. Sory że nie napisałem. Miałem nadzieję że zdążę poprawić dane w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 Tak. Sory że nie napisałem. Miałem nadzieję że zdążę poprawić dane w podpisie. 1220793[/snapback] hehe :-P włącz coś aby ten dźwięk sie pojawił i przysłuchaj się głosom wydobywającym się z okolic układu zasilania - jeśli takowe stamtąd dobiegają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubby Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 hehe :-P włącz coś aby ten dźwięk sie pojawił i przysłuchaj się głosom wydobywającym się z okolic układu zasilania - jeśli takowe stamtąd dobiegają 1220821[/snapback] OK, jak wrócę do domu to sprawdzę. A jeśli to te układy? To dobrze?/nie szkodzi?/koniecznie iść do sewrisu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 @TRH Jeśli to zasilania to masz 2 wyjścia: 1. Iść do sklepu i wymienić mobo na inne - oprócz Epox'a pro rev.1.2 2. Przyzwyczaić sie i polubić :-P Nic mi więcej do głowy nie przychodzi. Da sie z tym jęczeniem żyć, ale wybór należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 (edytowane) tez mam epox 8rda6+ i tez czasami slysze jakis dziwny dzwiek - np gdy sie windows laduje lub gdy gram w GTA - myslalem ze to wiatrak na procku lub grafice ale jest to wina chyba czegos innego tylko czego ? niby dzwiek wychodzi w okolicach procka i wentyla na tym procku ... ps. co to jest za licznik na tym EPoxie co pokazuje caly czas FF ??? tylko przy uruchamianiu wyskakuja jakies cyfry a pozniej jest caly czas FF ... Edytowane 14 Lipca 2005 przez vcarter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcarter Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 czyli to brzeczenie to wina plyty glownej a nie zasilacza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...