Skocz do zawartości
Steeler

Czy warto mi podkrecac?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzecik taki jak w podpisie. Mam coolerek za 30 zl. i temperatura w max. obciazeniu dochodzi do 62 stopni. Komputer stoi bardzo blisko gzejnika i to moze byc po czesci powodem.

Tak czy siak. Komputer bez zmiany napiecia nie ruszy na wyzszej czestotliwosci niz standardowa (ruszy ale sie Windows nie zaladuje do konca). Boje sie cos skopac. Chce zeby procek pochodzil jeszcze jakis rok... Do ilu powinnienem podwyzszyc napiecie i na jaka nastawic magistrale by chodzilo bez zwisow i nie bylo za goraco (w granicach zdrowego rozsadku oczywiscie)?

Z gory thx. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Czy przypadkiem ten ASUS co masz nie zawyżał temperatury? Sprawdź reką albo termometrem elektronicznym jaka masz temp. radiatora. Jakby nie patrzeć nawet na Titanie temp. powinna być niższa, chyba że masz zasilacz pionowo...

Wydaje mi sie jednak, ze temperatura jest ok. Przy "normalnym" uzytkowaniu mam okolo 53-55 stopni?

To nie ma tutaj mowy o podkrecaniu??? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Czy przypadkiem ten ASUS co masz nie zawyżał temperatury? Sprawdź reką albo termometrem elektronicznym jaka masz temp. radiatora. Jakby nie patrzeć nawet na Titanie temp. powinna być niższa, chyba że masz zasilacz pionowo...

Bios 1008 naprawial problem z odczytem temp , mysle ze on ma poprostu kiepska wentylacje w budzie .

A jezeli chodzi pytanie z tematu , to najpierw zmniejsz temp , a proc bedzie sie podkrecal bez zwiekszania Vcora , jezeli chodzi o max Vcore to mysle ze tyle co masz standardowo w biosie mozesz spokojnie podac .

Rada Steeler jezeli masz bios 1006 lub nizszy , to update wykonaj tylko z dyskietki , bron Boze z Windowsa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam najnowszy BIOS jaki byl mozliwy do sciagniecia, chyba 1014. Jakie ustawienia musze pozmieniac w BIOS'ie dotyczace RAM'u, zeby szlo podkrecac? Jak podkrece o kilka MHz to Windows sie wiesza i nie dziala tak jak powinnien. Mimo, ze temperatura jeszcze nie przekroczyla 50 stopni i nawet jak zwieksze napiecie to jest to samo. Co jest grane?

Wy co macie ta plyte - doradzcie! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przestawić kompa zdala od grzejnika na dobry początek :D

Hmm... no cóż napisz jakiego masz coolerka, takiego np. Titan'a D5TB(4) za 30zł i na nim lub podobnym powinno się dać coś zrobić. Generalnie przydałoby się zbić temperaturę na tym co masz i z takim zapasem bezpiecznie kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sprzet innej klasy, ale to nie ma znaczenia.... mam teraz 53 stopnie w idle, w stresie do 60... tyle ze moj chodzi teraz na 1460 MHz i jest calkiem stabilny... krecilem go do 1533 i wtedy przy temp 63 stopnie komp sie resetowal. No niestety, ale z taka temp nie masz co sie braz za krecenie... podniesiesz Vcore podniesie sie temp.... a tu juz nie ma z czego sie podnosic.... pozostaje Ci otworzyc bude... pochowac kable IDE po bokach.... no i sprawdzic czy masz paste na procku :P

No i zaopatrz sie w lepsze chlodzenie... chociaz wydaje mi sie ze tu sporo osob ma 1800+@2000+ na Titanach ... myle sie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sprzet innej klasy, ale to nie ma znaczenia.... mam teraz 53 stopnie w idle, w stresie do 60... tyle ze moj chodzi teraz na 1460 MHz i jest calkiem stabilny... krecilem go do 1533 i wtedy przy temp 63 stopnie komp sie resetowal. No niestety, ale z taka temp nie masz co sie braz za krecenie... podniesiesz Vcore podniesie sie temp.... a tu juz nie ma z czego sie podnosic.... pozostaje Ci otworzyc bude... pochowac kable IDE po bokach.... no i sprawdzic czy masz paste na procku :P

Ok - odsune kompa od grzejnka albo wystawie go za okno :lol: . Pewnie macie racje. Postaram sie lepiej poustwaiac kable w budzie. Ma paste i to nawet dobra. Wiatraczek nazywa sie Blobal Win WBK68 kupiony na promocji. Jutro sie tym zajme i odezwe sie na nowo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któs, co ma ta sama plyte moglby mi doradzic? Z tego co wiem to jest tu dosyc sporo takich osob. Jakie mam wybrac ustawienia pamieci, zeby one nie byly przeszkoda w podkrecaniu? Nigdy nie podkrecalem AMD wiec przydalo by mi sie troche wskazowek... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo podkręcania to mam pytanko. Jak można zmienic napięcie na płycie głównej jezeli jest ono zablokowane. Jezeli sie nie da to jakim programem i jak mogłbym to zrobić? za wszystkie rady z gory dzieki Aha moja plyta to Mercuty na chipescie I815ep narazie mam 600 podkrecona do 720 ale chcialbym wiecej wydusic z tego procka, tak przynajmniej do 800 ale to wlasnie chore napiecie mnie powstrzymuje .NARKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...