niko2003 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 (edytowane) 3 procki to; Sempron 2200+, 2300+, 2500+ 3 płyty to: Epox 8RDA3i, 8RDA3I PRo, 8RDA+ PRO. Zasilacze Mercury 400 wat rev 2.1 Chieftec 360-202 Wentyl SilentBreeze ( 100 miedź do 3200+) Pamięci Hynix 512 400 d43 Kinston 512 400 cl3 Przy szynie do 188 mhz wszystkie procki chodzą ładnie. Wszystkie testy w Prime95 przechodzą. przy puszczonej szynie na 200 mhz lub 202, procki 2200+ i 2300+ wchodzą do Windy na każdej płycie (wymienonej wyżej), ale po 10-20 minutach się sypie i wyskakują różne cuda (Prime95 torture stress, heat) wywala zaraz na początku. No i czasem wyskakuje błąd win32k.sys na niebieskim tle. Nie zwiększalem napięcia (powinny przecież chodzić bez podnoszenia 2200 i 2300 na szynie 200 mhz) Na procku 2500+ wogóle winda nie wchodzi, na żadnej płycie. Dopiero przy puszczonym napięciu na 1,75v wszystko chodzi cacy. Ale jeden dzień chodzi, drugi dzień nie chodzi (wywala np. w 3dmarku2001 i przy prime95 jak pochodzi różnie od 1 minuty do 4) to był maks. Co jest nie tak z tymi prockami. Lub raczej co ja nie tak robie. Zauważyłem, że mostki są stasznie nagrzane na tych epoxa (w szczególności ten mniejszy "South Brighe") Timingi w pamięcach dawałem na SPD lub Expert i standardowe. Przy dwóch różnych zasiłkach to robiłem. Pomocy. Chodzi mi o stabilność na szynie 200 mhz. (To przecież nie tak dużo) Temperatury wahały się za każdym razem na wszystkich procka (nawet na tym 2500+ z 1,75v ) od 39 do 46 stopni w stressie. Windowsy isntalowałem, sp1 i sp2 różne. Edytowane 17 Stycznia 2005 przez niko2003 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 @niko2003 1. czy ktokolwiek gwarantował Ci że te procki będą chodzić na FSB200 bez zmiany napięcia?? - podnieś napięcie i sprawdź 2. jeśli masz w sokecie taką tasiemke/termometr to temp +- zgadza się ale jeśli jej nie masz to dolicz 8 stopni 3. jeśli nie podnosiłeś zasilania na chipset, a nie musisz przy 200, to tak widocznie ma być, choć kawałek aluminium by nie zaszkodził Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 (edytowane) cholera to temp i tak jest spoko. A ktoś jeszcze zwiększał napięcie na mostku ???????????????? Może tutaj trzeba kopcnąć, mówię o przypadku z prockiem 2500+ gdzie voltarz poszedł większy !! Ale co jakiś czas i tak wychodził z prime95 po minucie, a i 3dmark wywalał !!! No faktyczie, może trzeba dać jakieś małe haszpelki na te dwa mostki. Czy ktoś już coś takiego montował ??? Na Northbrigde i Southbridge. Nie chce kupować zalmana. Wystarczą dwa małe wentyle ??? A pentagram 80 cu wejdzie na te epoxy. Myslem tutaj oczywiscie o procku. Wiem, wiem juz setki razy ktoś się pytał. Ludzie macie jakieś biosy zmodyfikowane do 8rda+ pro (bo na necie ni słychu ni widu ) Merlyn poradź coś ty tutaj...................help Edytowane 17 Stycznia 2005 przez niko2003 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHysiek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 cholera to temp i tak jest spoko. A ktoś jeszcze zwiększał napięcie na mostku ???????????????? Może tutaj trzeba kopcnąć, mówię o przypadku z prockiem 2500+ gdzie voltarz poszedł większy !! Ale co jakiś czas i tak wychodził z prime95 po minucie, a i 3dmark wywalał !!! No faktyczie, może trzeba dać jakieś małe haszpelki na te dwa mostki. Czy ktoś już coś takiego montował ??? Na Northbrigde i Southbridge. Nie chce kupować zalmana. Wystarczą dwa małe wentyle ??? A pentagram 80 cu wejdzie na te epoxy. Myslem tutaj oczywiscie o procku. Wiem, wiem juz setki razy ktoś się pytał. Ludzie macie jakieś biosy zmodyfikowane do 8rda+ pro (bo na necie ni słychu ni widu ) Merlyn poradź coś ty tutaj...................help 1221718[/snapback] Nie miałem takiej konfiguracji, ale podobny problem u siebie (max 180coś FSB) i pamięci 2x 512 (AN7+Barton2500). Nic nie pomagało. Dopiero jak zainstalowałem modowany BIOS z commandRate 2T i obniżyłem (!) CAS do z 3 (SPD) na 2.5 to dział w końcu wszystko ok. Podobno tak to bywa z pamięciami 512 na nforce2. Swoją drogą uzywanie dwóch róznych pamnięci to proszenie się o problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 @niko2003 małe wentyle to albo są głośne na 12V albo delikatnie bucza na 5V i mało dają - nie lepszy radiator?? przy 200 to nie musisz mieć super chłodzenia 80 CU wejdzie metodą Polak potrafi - ja miałem na 8RDA3+ (oraz pro) razem z wiatraczkiem i radiatorem (stock) na NB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...