Skocz do zawartości
niko2003

3 Epoxy- 3 Semprony "ten Sam Problem"

Rekomendowane odpowiedzi

3 procki to;

Sempron 2200+, 2300+, 2500+

3 płyty to:

Epox 8RDA3i, 8RDA3I PRo, 8RDA+ PRO.

Zasilacze Mercury 400 wat rev 2.1

Chieftec 360-202

Wentyl SilentBreeze ( 100 miedź do 3200+)

Pamięci

Hynix 512 400 d43

Kinston 512 400 cl3

Przy szynie do 188 mhz wszystkie procki chodzą ładnie. Wszystkie testy w Prime95 przechodzą.

przy puszczonej szynie na 200 mhz lub 202, procki 2200+ i 2300+ wchodzą do Windy na każdej płycie (wymienonej wyżej), ale po 10-20 minutach się sypie i wyskakują różne cuda (Prime95 torture stress, heat) wywala zaraz na początku. No i czasem wyskakuje błąd win32k.sys na niebieskim tle.

Nie zwiększalem napięcia (powinny przecież chodzić bez podnoszenia 2200 i 2300 na szynie 200 mhz)

Na procku 2500+ wogóle winda nie wchodzi, na żadnej płycie. Dopiero przy puszczonym napięciu na 1,75v wszystko chodzi cacy. Ale jeden dzień chodzi, drugi dzień nie chodzi (wywala np. w 3dmarku2001 i przy prime95 jak pochodzi różnie od 1 minuty do 4) to był maks.

Co jest nie tak z tymi prockami. Lub raczej co ja nie tak robie. Zauważyłem, że mostki są stasznie nagrzane na tych epoxa (w szczególności ten mniejszy "South Brighe")

Timingi w pamięcach dawałem na SPD lub Expert i standardowe. Przy dwóch różnych zasiłkach to robiłem.

Pomocy. Chodzi mi o stabilność na szynie 200 mhz. (To przecież nie tak dużo)

Temperatury wahały się za każdym razem na wszystkich procka (nawet na tym 2500+ z 1,75v ) od 39 do 46 stopni w stressie.

Windowsy isntalowałem, sp1 i sp2 różne.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@niko2003

1. czy ktokolwiek gwarantował Ci że te procki będą chodzić na FSB200 bez zmiany napięcia?? - podnieś napięcie i sprawdź

2. jeśli masz w sokecie taką tasiemke/termometr to temp +- zgadza się ale jeśli jej nie masz to dolicz 8 stopni

3. jeśli nie podnosiłeś zasilania na chipset, a nie musisz przy 200, to tak widocznie ma być, choć kawałek aluminium by nie zaszkodził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera to temp i tak jest spoko. A ktoś jeszcze zwiększał napięcie na mostku ???????????????? Może tutaj trzeba kopcnąć, mówię o przypadku z prockiem 2500+ gdzie voltarz poszedł większy !! Ale co jakiś czas i tak wychodził z prime95 po minucie, a i 3dmark wywalał !!!

No faktyczie, może trzeba dać jakieś małe haszpelki na te dwa mostki. Czy ktoś już coś takiego montował ??? Na Northbrigde i Southbridge.

Nie chce kupować zalmana. Wystarczą dwa małe wentyle ???

A pentagram 80 cu wejdzie na te epoxy. Myslem tutaj oczywiscie o procku. Wiem, wiem juz setki razy ktoś się pytał.

Ludzie macie jakieś biosy zmodyfikowane do 8rda+ pro (bo na necie ni słychu ni widu )

Merlyn poradź coś ty tutaj...................help

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera to temp i tak jest spoko. A ktoś jeszcze zwiększał napięcie na mostku ???????????????? Może tutaj trzeba kopcnąć, mówię o przypadku z prockiem 2500+ gdzie voltarz poszedł większy !! Ale co jakiś czas i tak wychodził z prime95 po minucie, a i 3dmark wywalał !!!

No faktyczie, może trzeba dać jakieś małe haszpelki na te dwa mostki. Czy ktoś już coś takiego  montował ??? Na Northbrigde i Southbridge.

Nie chce kupować zalmana. Wystarczą dwa małe wentyle ???

A pentagram 80 cu wejdzie na te epoxy. Myslem tutaj oczywiscie o procku. Wiem, wiem juz setki razy ktoś się pytał.

Ludzie macie jakieś biosy zmodyfikowane do 8rda+ pro (bo na necie ni słychu ni widu )

Merlyn poradź coś ty tutaj...................help

1221718[/snapback]

Nie miałem takiej konfiguracji, ale podobny problem u siebie (max 180coś FSB) i pamięci 2x 512 (AN7+Barton2500). Nic nie pomagało.

Dopiero jak zainstalowałem modowany BIOS z commandRate 2T i obniżyłem (!) CAS do z 3 (SPD) na 2.5 to dział w końcu wszystko ok. Podobno tak to bywa z pamięciami 512 na nforce2.

Swoją drogą uzywanie dwóch róznych pamnięci to proszenie się o problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@niko2003

małe wentyle to albo są głośne na 12V albo delikatnie bucza na 5V i mało dają - nie lepszy radiator?? przy 200 to nie musisz mieć super chłodzenia

80 CU wejdzie metodą Polak potrafi - ja miałem na 8RDA3+ (oraz pro) razem z wiatraczkiem i radiatorem (stock) na NB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...