Raf1974 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Test cpu: AMD Athlon 1,7 XP Model 6 , Palomino, (133 X 11) 1467 Mhz Spoczynek TEST PROCESORA BEZ OC (133 X 11) Bez obciążenia TEMPERATURA: 54 V core : 1,73 – 1,76 3,3V : 3,23 – 3,26 5V : 5,08 – 5,11 12V : 11,84 – 11,96 stres ( program Prime 95 ) Temperatura: 62 V core : 1,73 – 1,76 3,3V: 3,23 – 3,26 5V: 5,08 – 5,11 12V : 11,78 – 11.90 Test procesora po OC (151 X 11) 1667 Mhz Bez obciążenia: Temp; 56 stopni stres ( program Prime 95 ) Temperatura; 64 stopnie Napięcia takie same jak na procesorze nie podkręconym. Dziwne rzeczy dzieją się podczas podkręcania procesora, kiedy FSB podkręce do 151 wiesz mi się niamal od razu od momentu włączenia 3D mark 2001. Na pulpicie pracuje stabilnie, kiedy pisze ten tekst od 30 minut mam włączony Prime 95 na torture test ( temp 62) i nic się nie dzieje, system jest stabilny. O co tu chodzi? Pamięć DDR zablokowałem w biosie na wartości 266. Czy przyczyna wieszania może być spowodowana zwiększeniem podczas OC częstotliwości pracy PCI oraz AGP ( bo chyba na to wygląda) Mam wobec tego pytanie jak odczytać wartość częstotliwości AGP oraz PCI, jakie programy się do tego nadają , ewentualnie jak zrobić to z biosu? ( MSI KT 880 Delta) Jak nazywają się te oznaczenia? Wczoraj wgrałem program CPUCOOL i przeżyłem horror. Normalnie sprawdzałem jakie opcje ma ten tak zachwalany program nic oczywiście nie przełaczając, w pewnym momencie kątem oka dostrzegłem w polu temp 2 wartość 85 stopni , przez 5 sekund myślałem że cpucool wskazuje złą temperaturę ale po chwili pokazał się napis ” system zastanie wyłączony z powodu nienormalnej temp procesora” . Momentalnie po wyłączeniu się kompa zdjąłem obudowę, z środka doszedł zapach mocna przegrzanego plastiku a radiatora nie mogłem dodknąć był tak gorący. Podkreślam nigdy nie miałem problemu z wentylatorem a mam go już 2 lata , a tylko zatrzymanie go mogło spowodować momentalne podgrzanie się procesora do takiej temperatury, z duszą na ramieniu włączyłem komputer trzymając za kabel zasilania w każdej chwili gotowy byłem go wyciągnąć, ale wentylator pracował normalnie ( 2990 obt/min) , od razu radiatorek zrobił się letni. Temp podaje powyżej w teście. Ten zasrany programik ( cpucool) wywaliłem od razu z komputera , przepraszam za wyrażenia ale stracić procesorek przez takie [ciach!]o było by szkoda., bo chyba nie ulega wątpliwości że to on spowodował zatrzymanie wentylatora. Ale nawet gdybym grzebał w opcjach tego programu jak szalony po dziesięciu browarach nie zastanawiając się co przełączam, to dobry program powinien dziesięć razy ( w 10 kolorach ) poinformować mnie że zamierza wyłączyć chłodzenie gdyż jest to czynność ekstremalna grożąca spaleniem procesora. Pytam teraz ,czy te program ma opcje wyłączenia wentylatora na procesorze? Ja nie będę tego sprawdzał bo wywaliłem ten szajs. Właśnie kiedy to pisze działa sobie program prime 95 na torture test ( a mam w tej chwili podkręcony na FSB procesor z 1467 do 1660) już od jakiś 40 minut i temperatura wynosi 64 stopni, a więc coolerek jest raczej sprawny, nie zapominajcie że to palomino 0,18 nanometra. Pytam teraz, co mogło spowodować taki stan rzeczy, o co tu chodzi , pomocy o wielcy i doświadczeni overlokerzy, na przyszłość muszę się jakoś zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami. ( i nie piszcie mi o źle podpiętym zasilaniu do wiatraka, bo jest jest dobrze podpięty, ha ha ha ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 wg. mnie cpucool jest jednym z bardziej badziewnych programow do softowego schladzania procka.jako iz tez jestem (nie)szczesliwym posiadaczem palomino przez dluzszy czas lecialem na cpuidle (chyba tak to sie pisalo) ktory naprawde wywiazywal sie ze swojego zadania(jak komp stal spokojnie to schodzilo do 30*C). pozatym troche dziwi mnie twoja wysoka temp w idle.powinna oscylowac w granicach 45* na dobrym chlodzeniu.moze za malo pasty rzuciles?...jak krecisz na wyzsze taktowanie to zwykle podnos napiecie do stabilnej pracy.i po co blokowales pamiec na 266?samym procem uzyskasz slaby przyrost wydajnosci.synchro to jest to :wink: a prime mi podgrzewa (max heat przez 10ha)do 51-53* mierzone speedfanem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 BTW: Nie używajcie takich programów. Nagłe skoki temperatur (idle-stress-idle i tak dalej) o 20 i więcej stopni wykończą procesor szybciej niż trochę wyższa temperatura w idle bez używania takich wynalazków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...