Skocz do zawartości
lead

Geforce 6600gt - Slabszy Niz Oczekiwalismy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się, że powstał ten temat, dlatego, że jakby nie spojrzeć wreszcie karta została dobrze opisana.

Jest to dobra karta, za w miarę przystępne pieniądze, należąca do średniej półki i mozna na niej spokojnie pograć, ale nie należy spodziewać się najwyższej jakości obrazu przy zachowanej płynności. W niektórych grach uciągnie 1280, w większości jednak raczej 1024 a i z niektórych rzeczy trzeba czasami zrezygnować.

Czy jest lepsza od radeona 9800pro - nie wiem. Wydaje mi się, że są równorzędne. Obie mają swoje wady i zalety. Radek jest starszą i sprawdzoną konstrukcją. 6600GT jest jeszcze pewną niewiadomą.

Miejmy tylko nadzieję, że nie powtórzy się historia fx-ów (5600 wzwyż). Też na początku były rewelacyjne w testach - wystarczy przejrzeć gazety / testy sprzed 2-3 lat (wystarczy jeszcze popatrzeć na osiągi 5900xt w 3Dmarku03 - wręcz rewelacja). A okazało się, że mają 1 rzecz skopaną i to je pogrążyło.

Trochę się tego boję i mam nadzieję, że nowe stery jak kiedyś w końcu wyjdą, pokażą prawdziwe oblicze karty.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

johny16-ten tryb SM2.0++ to jest taki..... dziwny tryb.Ktoś już o tym pisał na forum, że na tym SM2.0++ tekstury czy cienie(a może jeszcze coś innego)są liczone w 4-krotnie wyższej rozdziałce niż na ``normalnym`` trybie SM2.0...

Nie jestem pewien gdzie o tym było ale jak znadje to dam linka...

tia...ja pisalem :) w trybie 2.0++ cienie sa licznoe w 4x wiekszej rozd. czyli jak grasz w 1024x768 to cienie przeliczane sa w 4096x3072, a 1600x1200 jest to...6400x4800, oprocz 6800gt/ultra w SLi nic nie jest w stanie tego uciagnac z zadawalajacym min . framerate - czyt. >25fps. co do innych kwestii - nfsu i nfsu2 maja jak zwykle skopany silnik i nie jest to jakas nowosc, moha-pa zreszta tez - ot chocby kwestia fsaa w tej grze, przytaczanie przykladu z far cry i hdr jest imho zalosne - na dzien dzisiejszy nie ma niczego wiecej z czym mozna to porowanc, mowie tutaj o wykorzystaniu OpenEXR, a nie o jakims "pseudo" hdr, tak wiec skad wiadomo, ze to wlasnie nie ma tak dzialac? btw wszsytkie przytaczane wyniki dot. fc i hdr, byly robione na starych sterach, nowe zwiekszyly framerate o jakies 100%...

imho 6600gt jest b.dobra karta w tym przedziale cenowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie tylko czy ATI wypuści 9800 na AGP jeszcze bardziej podrasowanego tak żeby był lepszy zdecydowanie od 6600GT tz może go nazwie 9850 i da zegary jak u NV np. 550/1000

:)  :wink:

1224168[/snapback]

to byloby fajne ale chyba musieliby dodawac chlodzenie cieklym powietrzem w zestawie :) ale gdyby przerobili troche PCB (czego na pewno nie zrobia) i dodali pamieci z X800 to np. 475/1000 moze by i bylo..... tylko po co wtedy x300/600/700?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sulaco

dobrze mówisz,

6600GT to nowość i ma jeszcze niedopracowane sterowniki, choć te nowe daja jej juz kopa

co do gier to ani 9800 Pro czy XT ani inna karta nie będzie rewelacyjnie chodzila na wszystkich

są gry lepsze i gorsze, czyli lepiej napisane i gorzej

u mnie NFSUG2 chodzi bardzo płynnie,ale uważam obiektywnie że gra jest skopana

choć 1 była jeszcze gorsza, potrafila przycinać nie wiadomo dlaczego i bez względu na sprzęt na jakim grałem i ustawienia grafiki

zarówno na max detalach jak i na średnich niektóre plansze czasami przycinały

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak komuś nie pasuje jego GF6600GT to możemy pójść na wymiane :P. Ja nie mogę zrozumiec jednego, wychodzi na to że wiele osób NIE POTRAFI grać w gry BEZ AA i AF. Ja mam słaby sprzęt i nie mogę sobie pozwolić na wydawanie kasy co dwa miechy żeby tylko gry chodziły płynnie i to z AA i AF włączonym. Wiele osób pisze jednak że karta jest badziewna bo np. nie uciągnie płynności w 1280x1024 detale ne high i jeszcze załączony AA i AF. Jak już mówiłem mam shitowego kompa...nowe gry mi chodzą ale w niskich rozdziałkach i raczej niskich detalach a i tak z FPS nie jest rewelacyjnie. O AA i AF raczej mogę zapomnieć ale nie uważam żeby granie bez tych bajerów było "katowaniem" oczu bo obraz źle wygląda. Grałem w gry w 640x480 bez AA i nie narzekałem...mam to na co mnie stać i na co zapracowałem...nie narzekam jak inni że ich 3x lepszy sprzęcior nie daje rady w wysokich rozdziałkach i z AA on...Jak dla mnie tacy ludzie mają pewną chorobę wzroku, oni widzą LEPIEJ nież inni i jak zobaczą jakiś rąbek za dużo boli ich to nad wyraz bardzo. Ale to jest tylko moja opinia (głównie chodzi mi o AA bo AF naprawdę wyostrza tekstury i wg mnie jest bardziej przydatne od AA). Co to ma do głównego wątku? Ano to ze macie za co zapłaciliście i powinniście cieszyć się tym co macie. Jak dla mnie to GF 6600GT to cool sprzęcior(dla mnie wyszstko by było lapsze :) ) a problemy w wielu grach to imho efekt przejściowy. Na pewno coś poprawią.

gra na 9800 bez AA to czysta... żenada....

...no more comments....

pozdro 4all.

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az takiego tragicznego sprzetu nie masz (moze poza grafa ;) ), wiec nie jest zle.

Ja osobiscie nie korzystam z reguly z AA, bo efekt jaki to wnosi jest IMHO niewspolmierny do kosztow. Przyzwyczailem sie do grania bez AA i nie cierpie, ze nie moge go wlaczyc. :)

Filtrowanie Anizotropowe to co innego - tu juz zysk jest znaczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam geforce 6800 @ 16/6 i wszystko mi misga zawzse ultra plynnie na high, 1024X768 itp.

normalne jest ze w kazdej grze w jakims np. pomieszczeniu mozna miec i 100fps, a np. na zewnatrz 20 fps, to chyba oczywiste, bo obliczen jest nieporownywalnie wiecej.

gry na 6600GT smigaja, ciezko powiedziec dlaczego Tobie nie.

najzabawniejsze, ze niektore serwisy robily testy i ta sama karta na AGP miala wiecej FPS niz na PCI-e przy ~tym samym procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie tylko czy ATI wypuści 9800 na AGP jeszcze bardziej podrasowanego tak żeby był lepszy zdecydowanie od 6600GT tz może go nazwie 9850 i da zegary jak u NV np. 550/1000

nie wypusci na pewno!!

bo jest x700

ej ma ktos na tym forum x700 bo lada dzien maja wyjsc na agp i zastanawiam sie czy nie beda lepszym wybrem od 6600:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... co do innych kwestii - nfsu i nfsu2 maja jak zwykle skopany silnik i nie jest to jakas nowosc

1224231[/snapback]

Właśnie sam dzisiaj się o tym przekonałem ponieważ z ciekawości zainstalowałem nfsu i podczas gry 1280x960 wszystko włączone i max .................. 37 fps, więc nie ma co więcej czepiać się tej gry :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknijcie na artykul ktory sie pojawil na pclab.pl http://pclab.pl/art13560-1.html

oto podsumowanie: http://pclab.pl/art13560-7.html

"Nie da się jednoznacznie stwierdzić, która karta jest szybsza – RADEON X700 PRO czy GeForce 6600 GT. Z przeprowadzonych przez nas testów wynika, że w starszych benchmarkach i grach GeForce prowadzi, jednak już w tych najnowszych (z wyjątkiem Dooma 3) RADEON jest szybszy – głównie dzięki większej mocy przy przeliczaniu przekształceń geometrycznych oraz dzięki większej ilości pamięci."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale porownuja 256 megabajtowego x700 pro z 128 megabajtowym 6600gt. I to wiekszosc testow jest robiona w wysokich rozdzialkach i z powlaczanymi bajerkami a wtedy wiadomo ze karty 128 zostaja w tyle.

Jak by nie bylo 9800pro kosztuja w okolicach 820-830 zl czyli mniej od 6600gt agp. Szybko potanialy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem moja grafe za 850zl wersje box dwa lata gwaracji wiec nieduzo tanszy jest ten radeon! a patrzac na PS3.0 , hdr ktore robia wrazenie wolalbym wybrac 6600gt i tak tez zrobilem ale jesli ktos jest ostrym wielbicielem ATI to pewnie z 9800pro bedzie zadowolony! A jestem przekonany ze nowy silnik nvidi pokaze pazurki w nowych tytulach! Mialem wczesniej tzn jeszcze trzy dni temu 5900xt@5950 i nowa grafa jak dzialaa w trybie 2.0 jest i tak wydajniejsza niz poprzednia w ps1.4! A to pewnie za sprawa nowego silnika!! Nie pisze o ps2.0 w 5900 bo kazdy wie jaki jest!! Wiec osobiscie polecam 6600gt a jesli ktos jest wielkbicielem ATI to polecam x700pro!(po co 9800pro??) Nowy silnik nowe mozliwosci nie warto pakowac sie w karty ktorych silniki byly robiojne pod nieco inne gry niz wychodza teraz! Mysle ze z kazda nowa gra nowe silniki w 6600 czy x700 pokaza co potrafia!

Edytowane przez Jajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec pokolei:

DIII - wiadomo w koncu to gra "sponsorowana" przez nvidie:) chodzi super w 1024 bez aa af jakies 44fps w timedemo! podejrzewam ze chodzila by dobrze z przynajmniej aa x2 i af x 8 ale nie mialem czsu potestowac!

HL2 - chodzi dobrze gram w 1024 aax2 afx8 chodzzi idealnie tylko woda jest biala ale gdzies to bylo juz poruszane i znaleziono sposob!

FarCry gram w 1024 bez aa i af ale za to z HDR (robi wrazenie!!) do tego ps3.0 daje sporego kopa w miejscach gdzie jest duzo drzewek :) w tej konfiguracji min w bardzo zlozonych momentach 19fps ale zazwyczaj okolo 30 40 fps!

MOHPA tuz juz nie wesolo! grafika bez rewelacji a klatki przy ostrej sieczce potrafia ostro spasc 15fps (1024 bez aa af) podejrzewam ze to wina silnika! ale przewaznie nie spada ponizej 30fps! Mam malo ramu to tez robi swoje czesto dogrywa :(

Coiln zasuwa az milo 1024 aax4 af x8 bez potkniecia!!

NDSU2 nie mialem okazji testowac! Gra jest skopana gralem na 5900 i mimo ze fraps pokazywal 40fps gra co 2 sekundy przycinala na chwile! Grac w wyscigi i tak sie meczyc bez sensu! Skopana gra i tyle!

Chronicles of Riddick - ta gra to dopiero robi wrazenie!! Moim zdaniem najlepiej zrobiona pod wzgledem graficznym gra! Chodzi 40fps do 50fps podczas calej gry raz spadlo do 19fps Gralem w 1024 bez aa i af

Wszystkie gry w max detalach zeby nie bylo niejasnosci!!

PS Nie pakuj sie w 9800pro bo..... przeczytaj moj post wczesniej jesli jestes zwolennikiem ATI wez x700pro! A za GF przemawia ps 3.0 i HDR a jest to niezly bajer dzieki temu przechodze Farcry po raz trzeci. Pierwszy raz na gf3 potem na gf5900 teraz na 6600gt! To jak wyglada ta gra w porownaniu do 5900.....nie ma porownania!! Jak widac karta znakomicie radzi sobie z grami z najwyszej polki graficznej pod waruniem ze bez aa i af choc w niektorych tytulach mozna sobie na to pozwolic! Polecam jak najbardziej jestem z niej bardzo zadowolony przyrost w nowych grach jest znaczocy w porownaniu z 5900(z powodow komfortu grania zawsze musialem obnizac ps do 1.4 ) a do tego lepiej wyglada, wreszcie porzadna obsluga ps.2.0 i wyzej :) Dobrze sie tez kreci polecam leadtka kreci sie jak w opisie!

Edytowane przez Jajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha bo ktoś ci uwierzy. Na takich ustawieniach to u mnie sie czasem przycina i nie powiesz mi że na ponad 2x wolniejszej karcie Ci sie nie przycina. Pierwszy lepszy test, wolniejsza 2.6 raza :lol: O lepszym procku nawet nie wspominam. Chyba jakiś masochista jesteś ze grasz na takich ustawieniach.

Dołączona grafika

Wracając do głównego wątku, nie wiem co wy chcecie od tej karty. Prawie zawsze jest szybsza od 9800pro. Minimalny fps również jest wyższy. Pokażcie mi test w którym widać te rzekome spadki fps. Spadki FPS, moze nie tyle spadki a niski minimalny fps to ma ATI w FarCry ale to troszke dziwna sprawa, bo przed wypuszczeniem patcha 1.3 było wszystko dobrze.  Cytat z Xbit. Chyba NV maczała w tym palce, bo jak wiadomo FarCry miał demonstrować wydajność kart NV a on lepiej na ATI chodził ;) Wracając do 6600 sprawdziłem sobie wykres z NF:UG2 i wyniki jak widać są przyzwoite. 1223337[/snapback]

czy mam nagrac ci filmik z frapsa jak gram? niema sprawy. wysle ci na maila jesli chcesz zgłaszaj sie na pw!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknijcie na artykul ktory sie pojawil na pclab.pl http://pclab.pl/art13560-1.html

Litosci... do takiego kompa wzieli wlozyli 512MB RAM :? Do tego jeszcze nie wiadomo, na jakich sterach byly GFy testowane...

Taka uwaga do czytajacych: pamietajcie, ze standardowo przyjmuje sie 5% blad pomiaru - wiec w wielu testach obie karty (6600GT i x700PRO) sa na tym samym poziomie.

Swoja droga, zauwazcie jak sie zachowuje 6600GT w Codecreatures: spadek fps wraz z rozdzialka jest duzo mniejszy niz na x700PRO.

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litosci... do takiego kompa wzieli wlozyli 512MB RAM :? Do tego jeszcze nie wiadomo, na jakich sterach byly GFy testowane...

Taka uwaga do czytajacych: pamietajcie, ze standardowo przyjmuje sie 5% blad pomiaru - wiec w wielu testach obie karty (6600GT i x700PRO) sa na tym samym poziomie.

Swoja droga, zauwazcie jak sie zachowuje 6600GT w Codecreatures: spadek fps wraz z rozdzialka jest duzo mniejszy niz na x700PRO.

1225609[/snapback]

nom mogli by na labie dac juz 2x 512mb bo trodszke to smieszne jest:/ ale niewazne tak czy inaczej w sumie to 6600gt duzo lepiej sie kreci wiece tak czy inaczje jest lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mam nagrac ci filmik z frapsa jak gram? niema sprawy.  wysle ci na maila jesli chcesz zgłaszaj sie na pw!!!!!!!!!!

1225544[/snapback]

Na testach widać, że 6600GT nie wyrabia na takich ustawieniach, nawet 6800U nie jest dla mnie w pełni grywalna na takich ustawieniach. Wiem bo grałem na 6800GT@Ultra u kolegi i zresztą widać to na testach. Źle to nie działa, ale jednak nie dla mnie taka ilość klatek w FPP. U siebie w 1600x1200 FSAA 4x AF 8x też nie mogę grać, bo po prostu dla mnie to sie tnie. 1248x1024 FSAA/AF to dla mnie maksymalne ustawienia, na których nie odczuwam dyskomfortu podczas grania.(Chociaż mementami sie tnie, np. gdy helikopter zrzuca mnóstwo bomb I nie mów mi, że mam coś skopane w systemie, bo wyniki mam wszędzie prawidłowe. Widać je w podpisie. Skoro już tak bardzo chcesz udowodnić, że wszystko jest u Ciebie jest płynnie to nagraj właśnie ten mement i mi to wyślij. Wątpię, aby było płynnie nawet bez FSAA. A GF6600Gt traci ze 100% w takiej rozdzielczości po włączeniu tego bajeru. Winowajcą jest 128MB ale w sumie to nie jest karta przeznaczona do takich trybów.

UPDATE: Zrobiłem u siebie test w tym miejscu. Jak widać przycina się. A są gorsze miejsca. Log z fraps'a

2005-01-20 01:23:11 - hl2

Frames: 3393 - Time: 60000ms - Avg: 56.550 - Min: 25 - Max: 112

Edytowane przez Majdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na testach widać, że 6600GT nie wyrabia na takich ustawieniach, nawet 6800U nie jest dla mnie w pełni grywalna na takich ustawieniach. Wiem bo grałem na 6800GT@Ultra u kolegi i zresztą widać to na testach. Źle to nie działa, ale jednak nie dla mnie taka ilość klatek w FPP. U siebie w 1600x1200 FSAA 4x AF 8x też nie mogę grać, bo po prostu dla mnie to sie tnie. 1248x1024 FSAA/AF to dla mnie maksymalne ustawienia, na których nie odczuwam dyskomfortu podczas grania.(Chociaż mementami sie tnie, np. gdy helikopter zrzuca mnóstwo bomb  I nie mów mi, że mam coś skopane w systemie, bo wyniki mam wszędzie prawidłowe. Widać je w podpisie. Skoro już tak bardzo chcesz udowodnić, że wszystko jest u Ciebie jest płynnie to nagraj właśnie ten mement i mi to wyślij. Wątpię, aby było płynnie nawet bez FSAA. A GF6600Gt traci ze 100% w takiej rozdzielczości po włączeniu tego bajeru. Winowajcą jest 128MB ale w sumie to nie jest karta przeznaczona do takich trybów.

UPDATE: Zrobiłem u siebie test w tym miejscu. Jak widać przycina się. A są gorsze miejsca. Log z fraps'a

2005-01-20 01:23:11 - hl2

Frames: 3393 - Time: 60000ms - Avg: 56.550 - Min: 25 - Max: 112

1225669[/snapback]

teraz siedze w szkole dziś wieczorem dam filmin w mometu jak z tym poduszkowcu stracasz elikopter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam , śledze cały ten wątek i jestem w całkowitej kropce. Mam możliwość zamienić mojego 9800 PRO na 6600GT,ale teraz w 100% nie wiem co mam zrobić! Jeżeli nie zamienie go w tym tygodniu to już nie zamienie go wcale. Wydajność! Niby na tym samym poziomie,chociaż czasami Pro wygrywa-HL2. Przyszłość! GT bardziej przyszłościowy. Co zrobić??? inna karta nie wchodzi w rachube! Tylko 6600GT! Czy jest sens tej zamiany??? Najważniejsze, musze dopłacić 100 zeta. Prosze o pomoc bo czas mi się kończy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)  :wink:

1224168[/snapback]

nie nie wypuci radka 9800 z tymi taktami bo ati już nie robie nic dla seri 9XXX tylko teraz ma xXXX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram, nie zmieniaj.

Pomijając wydajność, jest to inna karta, inaczej się zachowuje .... Byłem przyzwyczajony do radeonów (r9000, r9600xt) i jak na razie trudno mi jest przestawić się na nVidię.

Pamiętam jednak, że przy kupnie radeona miałem też obawy i trzeba było się przyzwyczajać. (Przed r9000 miałem gforce2mx400)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi