Skocz do zawartości
Świder

All Extreme About Nf7

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby nie patrzeć, pracowanie z czestotliwoscia o 1ghz mniej niz daje fabryka jest osiagnieciem wybitnym w kategorii EKSTREMALNE PODKRĘCANIE

Myślę sobie, że ten lekki cynizm jest trochę na wyrost...

Nie każdy potrzebuje wyciskać ostatnie soki z cytryny, którą posiada (...)

Nie dla każdego priorytetem w życiu jest "EKSTREMALNE PODKRĘCANIE" (często dla samego faktu podkręcania, bo nie zawsze ta moc jest wykorzystywana), także nie widzę nic dziwnego w codziennej pracy na ustawieniach niższych "niż daje fabryka" celem osiągnięcia energooszczędności, a przede wszystkim CISZY w komputerze. Owszem, czasem korzystając z wymagających aplikacji, jesteśmy zmuszeni do wyjechania (z polnej dróżki) na autostradę i wciśnięcia gazu do dechy...

Zresztą we współczesnych procesorach tą samą strategie stosują obaj potentaci w branży: AMD - Cool ‘n’ Quiet™ oraz Intel - SpeedStep®. W skrócie wszystkie nowe procesory pracują najczęściej sporo poniżej swej nominalnej mocy (z oczywistych powodów), a powracają do swych pełnych możliwości, gdy określona aplikacja/system tego wymaga.

Niestety takich technologii nie ma zaimpletowanych w np. AMD serii K7, także nie widzę nic nadzwyczajnego w tym, że posiadacze CPU nieobsługujących tych technologii stosują "downclocking”, by osiągnąć podobny efekt.

Zresztą kwestia obniżania napięcia i częstotliwości CPU została poruszona tylko przy temacie napięć na mostku północnym chipsetu.

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Dzięki za linka, ale o tamtym temacie wiem. Zadałem tutaj te pytanie, bo myślałem, że są tu lepsi specjaliści, a może się mylę? :]

:lol:

Widac ze rachunki za prad to nie ty płacisz..... ja tez swojego nie katuje jak nie trzeba 3Ghz potworka robie 500Mhz i cisza i oszczednie.. a do netu i muzy styka nawet 200MMX :P

starczeć-starczy... no ale słucham ile zaoszczędzicie na tym? :P

Myślę sobie, że ten lekki cynizm jest trochę na wyrost...

Nie każdy potrzebuje wyciskać ostatnie soki z cytryny, którą posiada (...)

Nie dla każdego priorytetem w życiu jest "EKSTREMALNE PODKRĘCANIE" (często dla samego faktu podkręcania, bo nie zawsze ta moc jest wykorzystywana), także nie widzę nic dziwnego w codziennej pracy na ustawieniach niższych "niż daje fabryka" celem osiągnięcia energooszczędności, a przede wszystkim CISZY w komputerze. Owszem, czasem korzystając z wymagających aplikacji, jesteśmy zmuszeni do wyjechania (z polnej dróżki) na autostradę i wciśnięcia gazu do dechy...

Zresztą we współczesnych procesorach tą samą strategie stosują obaj potentaci w branży: AMD - Cool ‘n’ Quiet™ oraz Intel - SpeedStep®. W skrócie wszystkie nowe procesory pracują najczęściej sporo poniżej swej nominalnej mocy (z oczywistych powodów), a powracają do swych pełnych możliwości, gdy określona aplikacja/system tego wymaga.

Niestety takich technologii nie ma zaimpletowanych w np. AMD serii K7, także nie widzę nic nadzwyczajnego w tym, że posiadacze CPU nieobsługujących tych technologii stosują "downclocking”, by osiągnąć podobny efekt.

PS: Nigdzie w tytule tego postu nie jest napisane, że jest on tylko i wyłącznie o ekstremalnym podkręcaniu ("All Extreme" jest pojęciem względnym i można go również interpretować w druga stronę...), a zresztą kwestia obniżania napięcia i częstotliwości CPU została poruszona tylko przy temacie napięć na mostku północnym chipsetu.

hahah chyba bajki pomyliłeś :lol:

dział ekstremalne jest właśnie dla tych dla których priorytetem jest wyciskanie ostatnich soków a nie dla loli którzy chcą obniżać napięcia i myślą że tu lepsi specjaliści :mur: tam w ogóle nie zadałeś tego pytania? :lol: :lol:

EDIT: nie w tytule wcale nie ma, a to że jest w tym dziale a nie innym to zapewne przypadek...

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>> "starczeć-starczy... no ale słucham ile zaoszczędzicie na tym?:P"

Jak grochem o ścianę... chyba masz problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem, bo dość klarownie wyjaśniełem ideę "downclockingu".

>> "dział ekstremalne jest właśnie dla tych dla których priorytetem jest wyciskanie ostatnich soków a nie dla loli którzy chcą obniżać napięcia i myślą że tu lepsi specjaliści..."

Hehe... tym tekstem mnie rozbroiłeś :D Pokazałeś jednocześnie swą bezmyślną ignorancję i głupote, bo piszac takie bzdety osobiscie robisz śmietnik z tego tematu.

PS: Bez odbioru.

Edytowane przez m15m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy NF7 v2.0 będzie w 100% stabilnie pracować przy: "Chipset Voltage" = 1,4V? (w biosie można ustawić od 1,4-1,7V).

FSB CPU i RAM-u to 200 (efektywnie 400 MHz). "Fabrycznie" Chipset ma 1,6V, ale ja preferuje energooszczędne/ciche ustawienia komputera... ;]

Np. mój CPU - Athlon XP-M 2500+ zazwyczaj pracuje jako: 6,5x200_1,125V, co daje max. zużycie energi ok 20 Wat.

"Powinien" ;] - tyle moge powiedzieć. Jedyne co możesz zrobić to po prostu spróbować - ustaw 1.4V i testuj, masz duże szanse że wszytko bedzie stabilne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaaban srednio moj komp wcyga 300W ( dolicz agregat a ten cisnie 120..130W przy obciazeniu) srednio komp chodzi 8H na dzien co daje 250h w zaokragleniu na miecha.

Srednie zaoszczedzone pieniadze moze nie sa wielkie ale na kilka dobrych piw starczy :P a w ciagu roku jest to juz całkiem niezła suma...

W domu wymieniłem zarówki na swietlowki itd....

Węgla mamy za duzo ?

Jesli masz za dużo pieniedzy to oddaj np : Domom Dziecka tam naprawde sa potrzeby,,,,

Jak dla mnie EOT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... tym tekstem mnie rozbroiłeś :D Pokazałeś jednocześnie swą bezmyślną ignorancję i głupote, bo piszac takie bzdety osobiscie robisz śmietnik z tego tematu.

Ty chyba czegoś nie rozumiesz...... to subforum nie jest na TAKIE idiotyczne pytania. Ja na codzien tez nie racuje a max, bo wole kompa z jednym 120@5v, ale na tym subforum nie pisze sie o takich wyczynach, bo to jest ekstremalne PODKRECANIE, a nie odkręcanie.....

idź obie "odbierac" do tematu o nf7 we wlasciwym dziale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...