2rek Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 Mam 2 pytanka, pierwsze brzmi co zrobć z PII 350 podobno mają one zablokowane mnożniki... a po drógie ja tymi MHZ w biosie nie moge operować... Co zrobić... znaczy co ustawie 100x100 i itak nic sie nie stanie??? 2 Mam karte gigabyta na bazie rivy tnt2 lecz komp mi sie wieszał przy uruchamianiu niektórych gier. Kiedy wyłączyłem w DX dopalacze AGP to wszystko zacżęło działać. a więc : CO trace mając to wyłączone i czy da się to uruchomić??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CCC13 Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 podaj model plyty glownej albo sam chiset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 no właśnie nie wiem i do tego nie wime gdzie to sprawdzić??? (Ale się zbłaźniłem :oops: ale od czegoś trezba zaczynać :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CCC13 Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 w menedżerze urządeń powiedz jakie są urządzenia systemowe? jakiej firmy, sis, czy via, czy ali, czy intel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 MAm znaczy znalazłem.. znaczy nie wiem czy to to ale płyte mam gigabyte a chipset i440BX - cie wiem co napisałem ale to chyba to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whydra Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 hmm płyta zapewne to: GA-6BXC ... mam racje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CCC13 Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 plyta jest spoko a przynajmniej chipset na ktorym ona jest (BX :D ). czemu sie wiesza to newiem to bardzo dziwne sprubuj na innych sterownikach zajrzyj na strone www.nvidia.com. a czy p2 mozna podkrecic to nie wiem chyba trzeba zaizolowac pewien styk na procu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 tak to chyba ta płytka nie wiem jak ale wrzuciło 2 razy ten sam temat i mam juz odpowiedź na to pytanko z kartą grafiki... ale chodzi mi czy nawet jak jakimś cudem uda sie podkręcić to się spali czy wyłączy??? bo jak ma sie coś palić to ja nie będe eksperymentował :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CCC13 Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 nic sie nie spali, komp jedynie moze sie nie wlączy,nic nie powinno sie spalic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 co do procka PII 350 :!: kazdy jeden powinien chodzic przy magistrali 112MHz (ja przynajmniej nie widzialem nie chodzacych), przy dobrym ukladzie powinien chodzic na 124MHz (o ile pamietam duzo zalezalo od kostek robiacych za pamiec podreczna Cache L2), jak wylaczysz pamiec podreczna (duzy spadek wydajnosci) to procek przy wydajnym chlodzeniu powietrzem moze nawet chodzic na magistrali 133MHz (widzialem 2 sztuki takie) sam przez ponad rok jechalem na PII 350@392 (112MHz) - magistrali 124MHz nie uzywalem z prostej przyczyny -> Asus P2B ktory nie ma takiego ustawienia :( PS tak podkrecone PII 350@392 bylo wydajniejsze (widoczne w benchamrkach - minimalnie ale zawsze) od standardowo puszczonego PII 400 :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Chodzi też o to że nie moge zmieniać magistrali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie wiem czemu ale nie moge!!!! ALe chce!!!!!!!! i tylko mnożnik sie rusza a nim to podobno nie ma co sie bawić!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Chodzi też o to że nie moge zmieniać magistrali!!!...wrzuc na chwile jakis programik ktory okresli jaki masz model plyty - np SiSoftware SANDRA czy cos podobnego :!: jak bedziesz znal model to wtedy pogadamy rozwiaznie alternatywne ;) - poszukaj manuala od swojej plyty i poszukaj czy nie masz jakis zworek na laminacie do zmiany magistrali na sztywno :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Ok Turek, posluchaj. Kazda seria procesorow podkreca sie inaczej. Pewnego dnia wpadl do mnie kolega ze swoim boxowym P II 350 (serii bodajze SL2WZ). Profilaktycznie zdjalem oryginalny wiatraczek i zamontowalem dwie "pompy" 80x80 CoolerMaster'a. Plyta niekiepska, bo Asus P2B-S wiec podkrecac powinno sie miodzio. I sie nie pomylilem! Fruniemy z FSB :twisted:: 112 chodzi (392 MHz), 124 chodzi (433 MHz) :!: Trzesacymi sie rekami przestawiam zworki na 133... pstryk... chwila prawdy... no i mamy 466 MHz :D. Meczylismy DivX'y, UD, wygrzewanie StabTestem... a potem Max Payne w full detalach (640x480, FSAA 4x, Anizo) - smigal tak ze az milo grac :). I to w przyslowiowo "rock stable sssmokin' fassst" :lol:. Szkoda ze P II 450 nie kreci sie tak dobrze... mialbym smaka na 600 MHz ;). P.S. Tak puszczona procka jest napewno duzo szybsza od P II 450 a moze i nawet od P II 333@500... 8) Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Płyte główną mam chyb GA-6BXC. No jak mówiłem nie mogem tej @#$%& szyny zmieniać!!!! Tylko mnożnik ale jak zmienie mnożnik to nic sie nie dzieje!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 ale jak zmienie mnożnik to nic sie nie dzieje!!!! No popatrz 8O Niemożliwe! :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 Napewno mozna tylko ni umisz ;). Poszukaj zworek, moze na plycie sa jumpery albo dip-swicze ktore "otwieraja" nowe zakresy czestotliwosci? :? Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Płyte główną mam chyb GA-6BXC. No jak mówiłem nie mogem tej @#$%& szyny zmieniać!!!! ... a ja Tobie mowie ze mozesz :!: :) masz w 2 miejscach dip-swiche - kolo radiatora na chipsecie i na wysokosci AGP pod "gniazdkaim" dla HDD,CD,... pierwsze w manualu nazwane SW1 - odpowiadaja za magistrale drugie w manualu nazwane SW2 - odpwoiadaja za mnoznik jak nie masz manuala to sciagnij - http://tw.giga-byte.com/support/mslot1.htm#bxslot1 - wystarczy Quick Installation tam zaraz na poczatku masz opisane ustawienia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 THX ale tera wiem CO zrobić ale Nie wiem JAK :oops: Jastem początkujący!!!!!! i umiem tyle co nic!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 THX ale tera wiem CO zrobić ale Nie wiem JAK :oops: Jastem początkujący!!!!!! i umiem tyle co nic!! na tych dip'ach kolo chipsetu (SW1) ustaw: 1,3,4 (czyli zapewne do dolu) 2 (czyli zapewne do gory) i masz magistrale na 112MHz :!: mnoznikiem sie nie zajmuj :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czy po czymś takim jest znaczny wzrost temperatoory???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Czy po czymś takim jest znaczny wzrost temperatoory????na pewno jest - ale jezeli nie trzymasz kompa w piekarniku - masz jakis przeciag w obudowie lub zdjety bok (jezeli masz zasialcz pionowo ze zaslania procka jak zdejmiesz lewy bok to zdjeta gora wiecej daje) to nic nie powinno sie stac - sprawdz czy masz dobrze przylegajacy cooler (jezeli wersja BOX tego procka to nic nie musisz sprawdzac bo cooler na 100% dobrze przylega) BTW sprawdz tez czy masz na coolerze wentylatorek bo w tamtych czasach byly tez procki z samym duzym radiatorem (w tym przypadku moze sie okazac ze trzeba doczepic po srodku radiatora jakis wentylatorek 50x50x10 bo inaczej komp moze sie wieszac) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Jest tam ten wiatraczek... ale bardziej mnie martwi to że tam nie ma żadnych "Przełączniqw" są tylko jakieś zworki .... no chyba że źle patrzyłem co jest bardzo możliwe ale cóż trzeba czekać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2rek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 Na odpowiedź oczywiście :P:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2002 ... ale bardziej mnie martwi to że tam nie ma żadnych "Przełączniqw" są tylko jakieś zworki ... o ile masz GA-6BXC to powinny byc DipSwitch'e - jak widac gora ON, dol OFF :!: ___ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...