Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 dyski:

WDC 80 GB SE (UDMA100) 7200 obr.

i Seagate 20 GB (UDMA66) 5200 obr.

Czy warto (majac system na pierwszym dysku) miec SWAP'a na drugim dysku?

Z jednej strony, mysle, ze zawsze lepiej jak dwa dyski pracuja, ale w tym przypadku kiedy Seagate jest troszke wolniejszy, zastanawiam sie czy przypadkiem performance zamiast sie polepszyc... nie spadnie... :/

I jeszcze jedno ;)

Na plycie mam dodatkowe 2 kanaly IDE (czy jakos tak... nie wiem jak to sie nazywa) w kazdym razie podpialem Seagate na trzeci "kanal" i teraz jak wlacza mi sie komp to sie dluzej testuje i w ogole w systemie musialem zainstalowac sterowniki do tego cudenka... no i... ;) czy dobrze zrobilem? ;)

Chodzi mi o to - bo chyba za bardzo namieszalem - czy nie lepiej byloby podpiac dysk WDC razem z CD-ROMem na jedna tasme a drugi dysk Seaget na druga tasmie razem z nagrywarka......

W tym momencie WDC mam na pierwszej tasmie (i tylko dysk) na drugiej tasmie mam CD-ROM i nagrywatke a na trzeciej dysk Seagate...

Dobra... ja sie na tym nie znam, wiec prosze o pomoc :)

Z gory dzieki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 dyski:

WDC 80 GB SE (UDMA100) 7200 obr.

i Seagate 20 GB (UDMA66) 5200 obr.

Czy warto (majac system na pierwszym dysku) miec SWAP'a na drugim dysku?

Z jednej strony, mysle, ze zawsze lepiej jak dwa dyski pracuja, ale w tym przypadku kiedy Seagate jest troszke wolniejszy, zastanawiam sie czy przypadkiem performance zamiast sie polepszyc... nie spadnie... :/

I jeszcze jedno ;)

Na plycie mam dodatkowe 2 kanaly IDE (czy jakos tak... nie wiem jak to sie nazywa) w kazdym razie podpialem Seagate na trzeci "kanal" i teraz jak wlacza mi sie komp to sie dluzej testuje i w ogole w systemie musialem zainstalowac sterowniki do tego cudenka... no i... ;) czy dobrze zrobilem? ;)

Chodzi mi o to - bo chyba za bardzo namieszalem - czy nie lepiej byloby podpiac dysk WDC razem z CD-ROMem na jedna tasme a drugi dysk Seaget na druga tasmie razem z nagrywarka......

W tym momencie WDC mam na pierwszej tasmie (i tylko dysk) na drugiej tasmie mam CD-ROM i nagrywatke a na trzeciej dysk Seagate...

Dobra... ja sie na tym nie znam, wiec prosze o pomoc :)

Z gory dzieki! :)

Radzilbym jedanak swapa na pierwszym dysku i na pewno nie na drugiej partycji z e wzgledu na to, ze im dalej od srodka talerza tym wolniejwczytuja sie dane do/i z swapa. Przy pomocy programiku System File Defragmenter - Freeware z www.sysinternals.com zdefragmentuj tego swapa i mozesz hulac ile wlezie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...