Skocz do zawartości
aliceq

Przezyje Czy Padnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dobry dzial, ale mam nadzieje ze wybaczycie jesli sie ryplam, musze sie tu calkiem zadomowic nim bede wiedziec gdzie co i jak :)

wiec mamy tak:

Asus CUBX (lub CUBX-E jeszcze nie wiem ktora kupie na dniach)

Celeron 850/128/100/1,75V

GeForce 2 MX400 32MB

ram 2x64mb 100mhz

ATX 360W PFC - CHIEFTEC

Jak widac sprzet lekko starszy, ale nie mam potrzeby (ani kasiury) w nic lepszego ladowac, mam zamysl sprobowac go lekko podkrecic, nic extremalnego, tak by dzialal i byl ladnie stabilny. FAQ przeczytane, szukajki rowniez uzylam, google pomolestowalam ale nadal nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi.

Mam zamiar dzwignac FSB na 133 tak wiem prawdopodobnie czeka mnie zmiana ramu nim sie za to wezme, poki co zbieram na plyte bo mi stary zasilacz zjaral poprzednia :angry:

Pytanie glowne - czy to wszystko wytrzyma? IMHO jak widze to 1,75V powinno dac rade ale przy zmianie coolera. Jednak jeszcze sie w OC nie bawilam takze wole zapytac niz znow sie wkurzac i iles czasu byc zupelnie bez kompa na lasce wolnej chwili w pracy.

Jesli mam racje to jakiego proponowalibyscie wystarczajacego coolera na procka? Bo obawiam sie jednak ze przy standardowym troche mi sie bedzie pocil.. Nie mam zamiaru przeplacic jak na wymagania tak podkreconego proca, a takze nie mam zamiaru kupic za slabego i znow cash stracic.

Wybaczcie glupie pytania, ale naprawde ciezko cos znalezc chocby na tyle podobnego bym mogla miec pewnosc, jedno co znalazlam np o coolerach do podobnego procka to z propozycji nawet ja zupelna ciemnota z coolerow moglam stwierdzic ze sobie zartujecie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pracy mam 2 takie celki i oba biegaja na fsb 133 bez zwiekszania napiecia i na boxowym coolerku i tak juz od 3 lat.

Oczywiscie oba wstaja wyzej ale jako ze sprzety chodza 24h/dobe ustawilem bezpieczniejsza wartosc (jak by sie wiatraczek zjaral w nocy or smth :P)

Podanych przez ciebie modeli nie znam (i jestem leniwy ;)) wiec sie zapytam czy sa to plyty na i815 ? bo do krecenia tylko takie polecam zadnych via !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pracy mam 2 takie celki i oba biegaja na fsb 133 bez zwiekszania napiecia i na boxowym coolerku i tak juz od 3 lat.

Oczywiscie oba wstaja wyzej ale jako ze sprzety chodza 24h/dobe ustawilem bezpieczniejsza wartosc (jak by sie wiatraczek zjaral w nocy or smth :P)

tia, napiecia nei mam zamiaru zwiekszac bo juz wiem ze przy tym celki maja tendencje do grzania sie, a ja jestem maniak chlodu w kompie :) Od momentu jak kiedys mi sie przegrzewal i widzialam jak dziala :(

sa to plyty na i815 ? bo do krecenia tylko takie polecam zadnych via !!

1223068[/snapback]

ie440bx :) polecane rowniez tutaj zdajsie do krecenia, dzieki temu i chiefteca wzielam a nie jakis shi.. za 20zl..

a w przypadku jak sie okaze ze sie proc jednak zbytnio grzeje to co byscie polecili? Tylko blagam nie zalmany za 200 zl :lol:

pasta of coz dobra od roku uzywam tej z dodatkiem srebra..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no 440 bx to juz qltowy chipset :)

A co do radiatora to bierz cos z wentylem 80x80 - na rynku duzo jest takich wynalazkow jak titan czy mint za nieduze pieniadze. Kolega za taki radiator z miedzianym rdzeniem i aluminiowym wentylkiem zaplacil okolo 36 zl ale firmy nie pamietam a nie chce klamac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pozostaje mi zaktualizowac bios, zmienic ram, kupic coolerka i sie zabawic :)

zastanawia mnie jeszcze fakt czy mi sie grafa nie rozlozy - wyczytalam wlasnie ze 440BX owszem zmienia dzielnik dla PCI na 33mhz ale nie zmienia dzielnika AGP.. coz najwyzej jeszcze pobawie sie z grafika lub wymienie na cus mocniejszego :lol: chyba ze idzie to zmienic recznie a o tym nie wiem 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi