Skocz do zawartości
icemanhi

Nowe Sterowniki Ati Z Numerkiem 8.8.25 !

Rekomendowane odpowiedzi

Sa rownie niedorobione jak wczesniejsze. Panowie z ATI wciaz nie poprawili fglrxconfig i caly czas generuje on plik XF86Config zamiast xorg.conf. Co wiecej, nie zauwazyli zmiany nazwy sterownika klawiatury z keyboard na kbd przez co serwer X'ow sie nie odpala. Same sterowniki dzialaly u mnie w 2D. Jesli chodzi o DRI i DRM to wedlug logow nie bylo zadnych problemow (czytaj: moduly zaladowane poprawnie - wszystko powinno dzialac), natomiast wg. fgrxinfo i glxinfo DRI nie dziala, a wiec o grze w cokolwiek mozna sobie pomarzyc. Ja narazie wracam do gatosa, tam przynajmniej wszystko dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w/g mnie jest lepiej, ale nadal stery ati pod [brzydkie określenie na linuksa]a kuleja. u mnie na dzien dobry sie Xy posypaly z unresolved symbols. co prawda po walce udalo mi sie je uruchomic i _w koncu_ mam direct rendering pod xorgiem, ale poza glxgears to nic jeszcze mi sie nie odpalilo w 3D :P

ale dzis wieczorem bede dalej walczyl, moze sie uda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w/g mnie jest lepiej, ale nadal stery ati pod [brzydkie określenie na linuksa]a kuleja. u mnie na dzien dobry sie Xy posypaly z unresolved symbols. co prawda po walce udalo mi sie je uruchomic i _w koncu_ mam direct rendering pod xorgiem, ale poza glxgears to nic jeszcze mi sie nie odpalilo w 3D :P

ale dzis wieczorem bede dalej walczyl, moze sie uda :)

1226384[/snapback]

nie rozumiem jak wy to robicie :) u mnie wszystko dziala rozpakowalem skompilowalem pozniej fglrxconfig i modprobe fglrx i wszytsko chodzi :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co komp to inaczej :) u jednych dziala u innych nie. moze to dlatego ze stery ati nie za bardzo sie lubia z nforcem2? ;) a moze dlatego ze juz wyczynialem takie cuda z systemem zeby uruchomic poprzednia wersje sterow ati, ze mam teraz niezly burd3l ;D badz co badz dzis bede dalej walczyl na swiezutkim slacku i sie okaze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biadolisz u mnie wszytsko dziala

( rodzinka@shikaka :: ~ ) fglrxinfo

display: :0.0  screen: 0

OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.

OpenGL renderer string: RADEON 9100 DDR Generic

OpenGL version string: 1.3.4769 (X4.3.0-8.8.25)

1226261[/snapback]

U mnie nie dziala. pokazuje MESA. Wg logow xorga dri i drm zostaly zaladowane i dzialac powinny. Ze tak powiem, mam w nosie sterowniki ATI, zostaje przy gatosie, ktory ma lepiej rozwiazany sposob wyswietlania obrazu na TV oraz przelaczanie miedzy ekranamia. A wydajnosc - no coz, do q3 jeszcze starcza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo sie. w koncu mam 3d pod linuxem. nowe stery ati faktycznie dzialaja pod nowym xorgiem.

ale nie moge powiedziec zebym byl zadowolony ;/

moge jedynie powiedziec ze stery ati pod linuxa sa do D!

na tej samej konfiguracji, tyle ze z grafa gf4mx400 64/64, UT2004 mi smigal. po zmianie na r9550 128/128 (i dorzuceniu drugiej kosci 256 ramu w dualu!) UT2004 na tych samych ustwaieniach tak sie tnie ze nie da sie grac!! ;P

szkoda gadac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Niestety nie da się ukryć że sterowniki ATI pod Linuksa są kiepściutkie, zwłaszcza w porównaniu do NVidii...

Myślę jednak, że te nowe sterowniki to krok w dobrą stronę i jeżeli ATI dotrzyma swojej obietnicy (nowa wersja sterowników co 2 miesiące) to może być dosyć ciekawie... :)

8.8.25 to pierwsze sterowniki na których mogę spokojnie pracować przez cały czas, poprzednie włączałem tylko kiedy chciałem sobie pograć (czyli baaaardzo żadko). Jedyne co psuje mi krew to brak obsługi trybu 16-bitowego! :angry: Ktoś wie dlaczego nie ma go (od zawsze) w sterownikach ATI?

Pozdrawiam,

Crocodil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak, u mnie rowniez niby prawie ok, cos byl problem z wykryciem , ale wiem ze to bylo opisane na forum www.fedora.pl , niemniej pooki co spasowalem.

moze bylby ktos tak ,o;y o stworzyl homemade manmuala, jak instalowa te stety ??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bulsky: jak znam zycie to juz ktos to opisywal ;) ja to zrobilem tak (na slacku, step by step):

uwaga1: zaznaczam ze u mnie nie chcial dzialac "agpgart" wbudowany w stery ati, wiec obralem droge z uzyciem "agpgart" ktory jest razem z kernelem.

uwaga2: przed przystapieniem do tej zabawy przekompilowalem kernela, tak zebym nie mial wkompilowanej obslugi "drm" dla xfree (czytalem gdzies ze moze to sprawiac problemy) i zeby byl modul "agpgart"; reszta chyba moze byc w/g uznania (na sieci sa rozne poradniki do kompilacji kernela)

1. sciagnalem stery ze strony ati pod xorga - to chyba nie wymaga komentarza ;)

2. rozpakowalem je do katalogu tymczasowego ;) (jak ktos nie wie jak, to podpowiem ze mc traktuje rpm jak zwykle archiwum, ew. mozna uzyc "rpm2tgz")

3. skopiowalem rozpakowany katalog /lib/modules/fglrx do / (czyli na swoje miejsce)

4. zmienilem atrybuty na wykonywalne dla plikow: /lib/modules/fglrx/make_install.sh i /lib/modules/fglrx/build_mod/make.sh, potem je odpalilem - najpierw make.sh, potem make_install.sh

jeszcze "modprobe fglrx" i modul kernela z glowy.

5. skopiowalem rozpakowany katalog /usr/... z jego cala zawartoscia na swoje miejsce w / (koniecznie nadpisujac /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 - backup pliku jak zwykle mile widziany ;) )

6. teraz "ldconfig" i sprawdzenie czy linki z /usr/X11R6/lib/libGL.so* i /usr/lib/libGL.so* wskazuja na nowy plik ati

7. edycja /etc/X11/xorg.conf. ja to zrobilem recznie ;] ale ludzie zwykle odpalaja po prostu "fglrxconfig" ktory im generuje XF86Config-4, potem go edytuja zmieniajac sterownik klawiatury z 'keyboard' na 'kbd' i zapisujac pod nazwa xorg.conf ;)

7a. przy "fglrxconfig" sa dwa wyjscia a propos wbudowanego w stery ati 'agpgart': mozemy go uzyc, albo pozostac przy module dostarczonym nam z kernelem (tu moze sie okazac ze tylko jedno rozwiazanie nam zadziala). ja jak juz napisalem wyzej, uzylem 'zewnetrznego' "agpgart" ktory skompilowalem jako modul kernela.

(przed startem X-ow mozna sie upewnic czy "agpgart" jest zaladowany; "lsmod"-em, jak nie ma to "modprobe agpgart")

uwaga3: uzycie zarowno wbudowanego w stery "agpgart" jak i zaladowanie takowego modulu 'zewnetrznego' z kernela, spowoduje oczywiscie konflikt, a stery napewno odmowia wspolpracy ;)

8. sprawdzilem czy mam 'POSIX shared memory' jak radzi ati. nie mialem ;) wiec dodalem linijke "tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0" do /etc/fstab i machnalem "mount /dev/shm"

9. "startx" i trzymalem kciuki zeby poszlo.

poszlo i zadzialalo ("glxconfig" i "fglrxconfig" pokazuja 'direct rendering' na 'yes'; mozna patrzec jak "glxgears" smigaja i jak dzialaja "fgl_glxgears").

no, to chyba tak bylo ;) jak gdzies sa bledy to licze ze mnie ktos poprawi :D

a co do wydajnosci sterow ati, to pisalem wyzej... ;P

wiec teraz pytanie - czy tyle zachodu sie oplacalo? moze lepiej zostac przy sterach dolaczonych do xorga? w koncu na co ta akceleracja 3d, jak gry mi i tak rwa ;P moze do wygaszaczy ekranu...? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie? Wy tez widzicie "artefakty" w postaci bialych paskow przelatujacych po ekranie w trakcie dzialania jakichkolwiek aplikacji opengl w trybie okienkowym. U mnie wystepuja one chociazby przy glxgears, q3, ut i innych grach odpalonych w okienku. Co ciekawe w przypadku gatosa obraz jest czysciutki. Jesli chodzi o wydajnosc to jest naprawde kiepsko - prawie na rowni z gatosem, ktory jedzie na dri ;)

Jakis czas temu byla mowa o zrobieniu specjalnej stronki (ati-linux.com). Moze cos sie zmieni, pytanie tylko czy uzytkownicy pozostaja przy kartach ATI czy zmienia je na inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zadnych 'artefaktow' nie ma, obraz w miare normalny...

moze masz cos nie tak ze sterami... a skoro gatos ci dziala dobrze i z wydajnoscia podobnie, to uzywaj gatosa :)

ja tam sie raczej przez dluzszy czas nie przesiade z radka. kto wie, moze do tego czasu kogos oswieci i w koncu beda dobre stery - wtedy to i pozostane przy ati ;D a jak nie to bedzie jakas niewidia :)

a co do strony ati-linux.com, to... moze wystarczyloby przykleic jakis temacik tu na forum? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kalabanga: wojny raczej nie bedzie ;) jako aktualny posiadacz radka i byly wlasciciel dziforsa, moge jedynie przyznac ci racje :) co prawda z niewidia tez sa problemy, ale przynajmniej jak juz czlowiek je obejdzie, to ma spokoj ze wszystkim i moze sobie spokojnie podziarzyc w gierki, nie gorzej niz pod winda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też niedawno przesiadłem się z GF na Radeona, i te stery nvidii są o niebo lepsze niż ati (trudniejsza instalacja, słaba wydajność). Coś czuję że zanim Ati zauważy linuksa i potraktuje go poważnie minie chyba kilka lat :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bulsky: jak znam zycie to juz ktos to opisywal ;) ja to zrobilem tak (na slacku, step by step):

uwaga1: zaznaczam ze u mnie nie chcial dzialac "agpgart" wbudowany w stery ati, wiec obralem droge z uzyciem "agpgart" ktory jest razem z kernelem.

uwaga2: przed przystapieniem do tej zabawy przekompilowalem kernela, tak zebym nie mial wkompilowanej obslugi "drm" dla xfree (czytalem gdzies ze moze to sprawiac problemy) i zeby byl modul "agpgart"; reszta chyba moze byc w/g uznania (na sieci sa rozne poradniki do kompilacji kernela)

1. sciagnalem stery ze strony ati pod xorga - to chyba nie wymaga komentarza ;)

2. rozpakowalem je do katalogu tymczasowego ;) (jak ktos nie wie jak, to podpowiem ze mc traktuje rpm jak zwykle archiwum, ew. mozna uzyc "rpm2tgz")

3. skopiowalem rozpakowany katalog /lib/modules/fglrx do / (czyli na swoje miejsce)

4. zmienilem atrybuty na wykonywalne dla plikow: /lib/modules/fglrx/make_install.sh i /lib/modules/fglrx/build_mod/make.sh, potem je odpalilem - najpierw make.sh, potem make_install.sh

jeszcze "modprobe fglrx" i modul kernela z glowy.

5. skopiowalem rozpakowany katalog /usr/... z jego cala zawartoscia na swoje miejsce w / (koniecznie nadpisujac /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 - backup pliku jak zwykle mile widziany ;) )

6. teraz "ldconfig" i sprawdzenie czy linki z /usr/X11R6/lib/libGL.so* i /usr/lib/libGL.so* wskazuja na nowy plik ati

7. edycja /etc/X11/xorg.conf. ja to zrobilem recznie ;] ale ludzie zwykle odpalaja po prostu "fglrxconfig" ktory im generuje XF86Config-4, potem go edytuja zmieniajac sterownik klawiatury z 'keyboard' na 'kbd' i zapisujac pod nazwa xorg.conf ;)

7a. przy "fglrxconfig" sa dwa wyjscia a propos wbudowanego w stery ati 'agpgart': mozemy go uzyc, albo pozostac przy module dostarczonym nam z kernelem (tu moze sie okazac ze tylko jedno rozwiazanie nam zadziala). ja jak juz napisalem wyzej, uzylem 'zewnetrznego' "agpgart" ktory skompilowalem jako modul kernela.

(przed startem X-ow mozna sie upewnic czy "agpgart" jest zaladowany; "lsmod"-em, jak nie ma to "modprobe agpgart")

uwaga3: uzycie zarowno wbudowanego w stery "agpgart" jak i zaladowanie takowego modulu 'zewnetrznego' z kernela, spowoduje oczywiscie konflikt, a stery napewno odmowia wspolpracy ;)

8. sprawdzilem czy mam 'POSIX shared memory' jak radzi ati. nie mialem ;) wiec dodalem linijke "tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0" do /etc/fstab i machnalem "mount /dev/shm"

9. "startx" i trzymalem kciuki zeby poszlo.

poszlo i zadzialalo ("glxconfig" i "fglrxconfig" pokazuja 'direct rendering' na 'yes'; mozna patrzec jak "glxgears" smigaja i jak dzialaja "fgl_glxgears").

no, to chyba tak bylo ;) jak gdzies sa bledy to licze ze mnie ktos poprawi :D

a co do wydajnosci sterow ati, to pisalem wyzej... ;P

wiec teraz pytanie - czy tyle zachodu sie oplacalo? moze lepiej zostac przy sterach dolaczonych do xorga? w koncu na co ta akceleracja 3d, jak gry mi i tak rwa ;P moze do wygaszaczy ekranu...? ;D

1239865[/snapback]

dzieki wielkie za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi