Skocz do zawartości
SpiderMAN

Czym jest przyklejony oryginalny radiator do chipa w...

Rekomendowane odpowiedzi

... Sapphire Radeon 9000 Atlantis Pro? Chcialem go uchlastac i zalozyc CrystalOrba. Moze ktos juz go usuwal? Napiszcie cos na ten temat, wydaje sie na pierwszy rzut oka, ze to klej termoprzewodzacy, a jesli to sie potwierdzi to bedzie hardcore... Nie usuwam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A slyszales moze o motywie z lodoowka??

zawijasz radka w folie antystatyczna i wpierniczasz do zamrazalki i mrozisz przez ok pol godziny...

Poozniej "delikatnie" odrywasz radiator--ja to zrobilem zwyklym nozem--podwazajac go stopniowo

Milej zabawy

Szacuneczek

ps.Podejzewam ze nic nowego tu nie powiedzialem ..ale to skuteczna metoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawijasz radka w folie antystatyczna i wpierniczasz do zamrazalki i mrozisz przez ok pol godziny...

Poozniej "delikatnie" odrywasz radiator--ja to zrobilem zwyklym nozem--podwazajac go stopniowo

Milej zabawy

Szacuneczek

Znam ten motyw, ale karta ma dwa dni wiec obecnie jest on troche zbyt ryzykowny... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milej zabawy

Szacuneczek

Znam ten motyw, ale karta ma dwa dni wiec obecnie jest on troche zbyt ryzykowny... ;)

A jak inaczej chcesz usunac radiator ?

Musisz go czyms podawzyc, (skalpel rulzz) sam Ci raczej nie zejdzie :D

Niekoniecznie musisz mrozic, to tez nie zawsze pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie sciagalem radiator z procesora (przyklejony plastrem) i chipa k.graf. (przyklejony klejem). Wszystko to robilem po schlodzeniu w lodowce. Niestety nie zeszlo jak po masle, ale zeszlo przy uzyciu wiekszej sily (juz myslalem, ze cos sie zepsuje, ale trzask i radiator nie jest czescia k.graf, czy procka :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... hmmm ja to zrobilem troszku inaczej... na chipie mobo... podkrecilem troche mobo... poczekalm z 30 minutek az sie chip rozgrzeje... wyciagnolem i delikatnie "rozrusalem" na boki... pasta troszke (czy tam kley) puscila... i ladnie siem odkleilo... tyko pytanie czy trafilem na badziewna paste... czy tak to wszytkie maja ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoja grafike wrzucilem do zamrazarki na pol godziny :twisted: -tzn. mialo tyle byc ale zapomnialem wogole i po otworzeniu oczu z rana przypomnialem sobie o mojej nieszczesnej grafie

8O radiatorki (8 ich bylo )i cooler praktycznie odpadl sam

Ale grafa dzial :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... hmmm ja to zrobilem troszku inaczej... na chipie mobo... podkrecilem troche mobo... poczekalm z 30 minutek az sie chip rozgrzeje... wyciagnolem i delikatnie "rozrusalem" na boki... pasta troszke (czy tam kley) puscila... i ladnie siem odkleilo... tyko pytanie czy trafilem na badziewna paste... czy tak to wszytkie maja ?? :)

Trafiłeś badziewną pastę pamietam jak zdejmowałęm wentylator z radeona 8500 jezu jaka była mordęga aż się karta wyginała w łuk i nic ale po 30 minutach wyrywania na chama poszło 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milej zabawy

Szacuneczek

A jak inaczej chcesz usunac radiator ?

Musisz go czyms podawzyc, (skalpel rulzz) sam Ci raczej nie zejdzie :D

Niekoniecznie musisz mrozic, to tez nie zawsze pomaga.

Chcialem poznac sile z jak trzyma ten klej, ale nie chce rwac niczego na hama. Acha, czy Radeon 9000 Pro ma plytke metalowa na chipie? Tak jak GeForce 256DDR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pamietam jak zrywałem radiatror z rivy tnt 2 pro to tez była mordega ..podchodziłem do tego zabiegu jakies 3 razy tz . raz jedn pruba rezygnacja az za 3 razem gdy gadałem z kumplem i meczyłem ten radiator zapomniałem sie i tak szarpnołem ze poszedł ..myslałem ze grafe złamałem ale jest ok ..najlepiej to tak na bok go ciagnij nie go góry i nie polecam podwazania bo mozna zepsuc szarpnij i po kłopocie ...

ps. nei wiem czy mam radek płytke metalowa an gpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś z nudów oderwałem pokrywke metalową z amd k6-2, też niezły ubaw miałem bo nożep przypierdzioliłem w rdzeń :) ale działał. niestety nie byłem do końca wtajemniczony w oc, i poszedł na 400@450 bo byłem [gluteus maximus] i nie wiedziałem że trza vcore podnieść :) a może raczej : :oops:

jak go sciągałem to też poszedł do lodówki. niby trocu to dało... a nie odrywałem z żadnych innych chipów bo wszystkie które mam są na paście i zaczepach... no może poza crystal orbem którego na płycie umieściłem na plastrze termoprzewodzącym... ciekawe jak toto sie zrywa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Sapphire Radeon 9000 Atlantis Pro? Chcialem go uchlastac i zalozyc CrystalOrba. Moze ktos juz go usuwal? Napiszcie cos na ten temat, wydaje sie na pierwszy rzut oka, ze to klej termoprzewodzacy, a jesli to sie potwierdzi to bedzie hardcore... Nie usuwam.

Mam wersje nie-PRO i tyz mnie to martwi, bo radiator jest po prostu jakos przyklejony (cholera wie czym :? ). Przed zakupem tej akurat karty mialem pare godzin radka9000 powercolora i tam to bylo umocowane plastikowymi bolcami czy jak to nazwac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz urwalem. A wiec tak. Nie uzywalem zamrazarki, ani skalpela, tylko duzego plaskiego srubokreta i karty kredytowej, podwazalem radiator na przemian z dwoch stron opierajac srubokret na karcie kredytowej i puscilo - polecial dwa metry skubany. Myslalem ze cos sie jeszcze urwalo, ale bylo ok. ;)

okazuje sie, ze do kart Sapphire radiatory przyklejaja klejem w rodzaju superglue, ale na szczescie nie trzyma on tak mocno jak sie go rozgrzeje. Polecam wczesniajsza partyjke w QIIIA, albo 3h loopa 3DMarka2001SE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz urwalem. A wiec tak. Nie uzywalem zamrazarki, ani skalpela, tylko duzego plaskiego srubokreta i karty kredytowej, podwazalem radiator na przemian z dwoch stron opierajac srubokret na karcie kredytowej i puscilo - polecial dwa metry skubany. Myslalem ze cos sie jeszcze urwalo, ale bylo ok. ;)

okazuje sie, ze do kart Sapphire radiatory przyklejaja klejem w rodzaju superglue, ale na szczescie nie trzyma on tak mocno jak sie go rozgrzeje. Polecam wczesniajsza partyjke w QIIIA, albo 3h loopa 3DMarka2001SE.

dziwne rzeczy dla mnie sa tu wypisane.

swojego radeona pozbawilem radiatora delikatnie paluszkami. wogole nie byl przyklejony - jedynie srebrna pasta przewodzaca.

musialem go zdjac bo wpadal w jakies drgania i chodzil tak glosno ze nie dalo sie wytrzymac.

swoja droga jest to jakis inny radiatorek niz ten ktory jest na zdjeciach u producenta. jest jakis taki okragly chyba jest tloczony z blachy. dla mnie wyglada jak kapsel do ktorego wlozono wiatrak.

UPDATE: na moim chipie R9000Pro jest regularnie metalowy wierzch, taki okragly - jakby byl wtopiony w plastik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...