Skocz do zawartości
Mattt

Gecube 9550xt Problem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tydzień temu stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem nowego kompa:

AMD Athlon 64 3200+ (939)

Asus A8V deluxe

Geil 2 x 512 MB PC 400 CL 2.5

HDD Samsung SATA 160 GB

zasilacz Chieftec 360 W

i...

GeCube Radeon 9550XT

Po paru dniach błogiego szczęścia postanowiłem pograć w gierki nieco bardziej angażujące grafikę: Skoki Narciarskie 2005 ( przy 2004 to samo :) ) i Collin McRae Rally 2.0 na ustawienniach takich, którym karta powinna bez problemów sprostać. Tymczasem po jakimś czasie grania komp (nie sama gra) się zawieszał i na nic nie reagował. Co ciekawe, Republika: Rewolucja, chociaż też ma wymagania co do grafiki (na wysokich ustawieniach) nie powodowała żadnych problemów. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze strony ATI, gra chodzi nieco dłużej :) i już nie wiesza się cały komp, tylko wychodzi do Wina z informacją:

"VPU Recover zrestartował akcelerator graficzny, ponieważ nie odpowiadał na polecenia sterownika ekranowego."

Co mogę zrobić, żeby wszystko grało (nie podkręcałem karty)?

Ostatecznie mogę spróbować gwarancji, dlatego nie chciałbym nic zmieniać w biosie karty. Czy to moze być kwestia przegrzewania się karty? Jeśli tak to dlaczego - wadliwy egzemplarz czy może zasilacz nie daje rady (wątpię)?

A może to nie karta :)?

Czytałem juz inne posty na forum doptyczące VPU Recovery, ale mój problem wydaje się nieco inny, dlatego go opisałem :)

Za każdą odpowiedź będę wdzięczny (zwłaszcza jeżeli ktos ma podobną konfigurację). Z góry dzięki!

Edytowane przez Mattt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to moze być kwestia przegrzewania się karty?

1223866[/snapback]

Możliwe, że to właśnie brak odpowiedniego chłodzenia.

Spróbuj jeszcze na innych sterach (tylko pamiętaj żeby stare całkiem wywalić razem z wpisami w rejestrze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sobie AtiTool i sprawdź na defaultowych ustawieniach czy nie sypie artami, jeśli sypie to przychylam się

do stwierdzenia, że troche za bardzo ją fabrycznie podkręcili :) I sprawdź chłodzenie najpierw, bo to również mogą

być tego objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, sprawdziłem w ATiTool i wydaje się, że nie złe ustawienia fabryczne są tu problemem. Sprawdzałem już chyba wszystko poza pastą i napięciem, ale chyba jest to kolejny klasyczny problem w stylu:

bezradne ATI,

"In attempt to gather more information on why this error occurs, ATI developed a component to catch when the INFINITE LOOP occurs. This component is called VPU Recover. If the display driver detects that the graphics processor has hung, VPU Recover will attempt to reset the graphics processor, eliminating the need for a system reboot.

VPU errors can occur mostly while using 3D applications and games. This error has also been known to occur in 2D applications as well.'

No i złote porady producenta :] :

The following suggestions may help to correct this issue:

1.Verify that the system has updated software

2.Adjust basic settings within the system BIOS

3.Adjust advanced settings with the system BIOS

4.Test with different hardware configurations

1 i 2 zrobione, zabieram się za 3. Jeżeli to nic nie da chyba oddam kartę na gwarancję. Błeeee... Mam jej dosyć!!!

Edytowane przez Mattt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi