Skocz do zawartości
DR.Zepsu

Pentagram-freezone Qvc 100

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem to cacko. Pierwszy raz będe zdejmował coolera z proca i zakładał.

1. Jak zdejme starego coolera "na ciepło" to wystarczy że CPU wyczyszcze zmywaczem do paznokci i patyczkami do uszu czy czymś innym ( szczotka i mydło odpadają) ???

2. Jakies wskazówki co do montażu Pentagarma 100 mile widziane. Przeczytałem że trzeba go trzymac w powietrzu i przykręcic lekko śrubki a potem dopiero położyć na procesorze.

Przeczytałem tez o jakiś gąbeczkach o co z nimi chodzi????

3. Kupiłem tez CS, dobrze zrobiłem????

4. Kupiłem paste Arctic Silver 5 ( ona przwodzi prąd?)

5. Smarujecie pastą tylko CPU czy radiator też???

Edytowane przez DR.Zepsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja go mam jest super, nie dosc ze cichy to bardzo wydajny. Jak zakładałem swojego to polozylem go delikatnie na procku i powoli dokrecałem raz jedną raz druga srubke. Jezeli chodzi o paste to tylko troszke na procka wystraczy polozyc, jezeli te arctic jest z domieszka srebra to moze przwodzic prac wiec raczej uwazaj zeby nie zewrzec sciezek na procku. Ja nie uzywam CS i nigdy nie ukruszylem przypadkiem procka, wystraczy wszystko robic powoli i bedzie oki. Ja zawsze paste z procka usywalem albo wacikami delikatnie albo husteczką higieniczna, uwazaj zebys sie nie naelektryzował i przez przypadek nie uszkodzil porcka ja juz tak pare razy zrobilem

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj szczęśliwie założyłem Pentagrama :) Najpierw umyłem proca pod kranem bo inaczej nie chciało iść była na nim jakas pasta z domieszka srebra chyba Titan takie kluchy że szok ale sie udało. Później przymierzałem zapinke okazało się że trzeba ja lekko zmodyfikować też jakoś poszło. Nałożyłem paste Arctic Silver 5 na proc, proc na Socket A, nastepnie zapinka,później na CPU CS. Pentagrama montowałem z mamą :D . Trzymając go w powietrzu jedna osoba lekko przykreciła śrubki żeby było równo później delikatnie opóściłem go na CPU. Jak zacząłem dokręcac to sie okazało że jedna śrubka po dwóch obrotach stawia ogromny opór a druga praktycznie zero. No ale wkręciłem je tyle samo pomyslałem że coś z gwintem musi byc.

Temperatura spadła

Idle z 59 na 50

stres z 67 na jeszcze nie wiem ale napewno lekko powyżej 55

Edytowane przez DR.Zepsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko byłoby lepiej ale jest kilka rzeczy które to utrudniają::

1. Ten procesor jest ostatni z serii i wydziela cholernie dużo ciepła

2. W budzie jest straszna plątanina kabli nie mam gdzie ich pochować

3. Zła cyrkulacja powietrza w budzie przez kable

Jak buda jest otwarta to temp spada do około 45 także będe musiał cos z tym zrobić

Edytowane przez DR.Zepsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi