Skocz do zawartości
Cronosik

Monitor Lcd 17''

Jaka firma produkujaca LCD jest Twoim zdaniem najlepsza  

108 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka firma produkujaca LCD jest Twoim zdaniem najlepsza

• Samsung
      24
    • Belinea
      6
    • AG Neovo
      4
    • Sony
      10
    • Philips
      5
    • Iiyama
      14
    • LG
      9
    • NEC
      10
    • Hyundai
      0
    • Gateway
      3
    • Eizo
      23

Rekomendowane odpowiedzi

Belinea 171051b kupilem , jestem zadowolony, uzywam zaiennie crt (wlasciwie crt zadko - do poprawy kolorow), wkurza mnie tylko jedna rzecz, brak regulacji temperatury kolorow przy dvi, scieslej chcialbym miec predefiniowany tryb 9300, a nie 6500 jak jest obecnie , wlasnie moze ktos wie jak ustawic wartosci kolorow zeby miec taka cieplote barw, albo poleccie jakis dobry program do kalibracji lcd. Zaleta LCD o ktorej sie przekonalem - czcionka zyleta, zaleta matrycy PVA ladne kolory, wady tego monitorka - wyzej napisalem.

Update: Natural Color od szajsunga swietnie dziala z Belinea :D i juz se skalibrowalem - teraz jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez manfred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam philipsa 170p5es od tygodnia. Ma swietne parametry, bogate wyposazenie, jakosc wykonczenia super. Gram w hl2 & rbr i smuzenia (zauwazalnego bez wnikliwego wpatrywania sie) nawet w 800x600 nie ma. Wyposazenie: DVI, pivot i wszystkie!!! kable. Glosniczki nie powalaja ale daja sobie rade o wiele lepiej od spotykanych standardów. Kosztuje okolo 1400 wiec to mniej o 300 od samsunga 710t, a w porownaniu "organoleptycznym" (w sklepie przez 30 minut) wypadł tak samo w jakosci ekranu i zdecydowanie lepiej (philips) jesli chodzi o wyposazenie i glosniczki. Jesli zainteresowani maja jeszcze jakies pytania to zapraszam na gg nr 5180997

Edytowane przez P@t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio mialem kilka sztuk i np model philipsa 15" z 16ms czasem reakcji pixela byl pod wzgledem smuzenia, gier dobry natomiast co do filmow to moim zdaniem absolutnie sie nie nadaje ... tzn ma maly kat widzenia i kolory sie "znieksztalcaja" a dodatkowo mial "krotka" nuzke i maly kat odchylenia do tylu/przodu wiec jak dla mnie bylo to strasznie denerwujace bo jestem dosc wysoki i musialem podkladac jakies cudactwa pod panel zeby stal wyzej albo znizac fotel = mniej wygodnie ...

natomiast absolutnym rekordzista jak dla mnie jest panel IIYAMA ProLite E435S-B (czarny) <--- do gierek polecam ....

natommiast jezeli chodzi o EIZO tez sa swietne i prawde powiedziawszy bardziej podobala mi sie IIyama chyba ze wzgledu na to ze mam CRT IIYAMY od "zawsze" :)

tak w ogole jeszcze na koniec dodam ze panel do filmow to srednio dobry pomysl bo np mi czesto zdaza sie ogladac filmy z nazeczona i przy panelu o malym koncie widzenia ktoras strona jest zawsze poszkodowana ...

ja wysoki ona niska = dramat antyczny :)

dlatego trzeba odkladac na rzutnik do filmow a do pracy/zabawy LCD :)

PODSUMOWYWUJAC :

w sumie to zaglosowal bym na trzech producentow moim zdaniem najlepszych ze wzgledu na modele ktore wpadly mi w lapska...

kolejnosc alfabetyczna AG NEOVO, EIZO, IIYAMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tu nie ma Berline-i ?? interesuje mnie taki nowy model 101730b kurcze wszystko ma super parametry i na dodatek śmieszna cena jak za takie parametry ???  :mellow:  :wink:

1247391[/snapback]

Post na samej gorze :rolleyes: tylko ja mam 51b ktora polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsung 152 t , czas reakcji 25ms, cóż mam go 20 miesięcy (za te pieniądze, które za niego dałem miałbym dziś niezły panel 19"). Jak na razie zero martwych pikseli, komfort pracy nieporównywalny z jakimkolwiek crt, jak słyszę jak ktoś mówi, że crt są lepsze to najchętniej zabiłbym go śmiechem. Smużenie praktycznie niezauważalne- w końcu to mały monitor. W ogóle uważam, że jeśli ktoś decyduje się na panel, to tylko z dvi różnica jest naprawdę spora.

Słyszałem gdzieś, że samsung jest jednym z większych dostawców matryc (jest jeszcze np.: sharp), na których opierają swoje produkty inni producenci, najwyżej jakoś je selekcjonując; sytuacja podobna jak z kośćmi pamięci.

Aha moja siostra ma samsunga 172 v no i też zadowolona jest bardzo - zero popsutych pikseli i ogólnie nieżle.

Edytowane przez szymku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie a co do tego DVI.

Moze ktos ma jaies porownanie najlepiej w obrazie. Czy az tak duza roznica jest miedzy analogiem a cyfra?

1248962[/snapback]

Testowalem na obu kablach na radku 9500 (oem ati) jak dla mnie roznicy nie ma zadnej, moze troche w rodzialkach innych niz natywna. Kabel DVI ma inna zalete - nic praktycznie nie trzeba regulowac przy tym polaczeniu, zreszta w belinejce znika wtedy z menu pol opcji ktore przy dvi sa po prostu niepotrzebne. Przy kupnie monitora dla mnie osobiscie juz nie bylby ten kabel priorytetem przy dobraj karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samsung 152 t , czas reakcji 25ms, cóż mam go 20 miesięcy (za te pieniądze, które za niego dałem miałbym dziś niezły panel 19"). Jak na razie zero martwych pikseli, komfort pracy nieporównywalny z jakimkolwiek crt, jak słyszę jak ktoś mówi, że crt są lepsze to najchętniej zabiłbym go śmiechem. Smużenie praktycznie niezauważalne- w końcu to mały monitor. W ogóle uważam, że jeśli ktoś decyduje się na panel, to tylko z dvi różnica jest naprawdę spora.

Słyszałem gdzieś,  że samsung jest jednym z większych dostawców matryc (jest jeszcze np.: sharp), na których opierają swoje produkty inni producenci, najwyżej jakoś je selekcjonując; sytuacja podobna jak z kośćmi pamięci.

Aha moja siostra ma samsunga 172 v no i też zadowolona jest bardzo - zero popsutych pikseli i ogólnie nieżle.

1248763[/snapback]

czas reakcji 25ms i mowisz ze smurzenie jest prawie niezauwazalne ???????????????????????????

z calym szacunkiem mi na takim panelu po 20 min gry w jakakolwiek FPP chcialo sie rzygac .....

podobnie z filmami "akcji" .... co do komfortu to oczy nie sie tak nie mecza ale to jedyny komfort bo odwzorowanie kolorow na takim panelu jest sporo gorsze od CRT'kowskiego i zalezy jeszcze do czego ci ten panel ....

A jezeli chcesz sie komus nasmiac w twarz przy opini ze CRT jest gorsze od panela LCD to idz i powiedz to jakiemus grafikowi np z dzialu IT reklamy albo np w biurze architektonicznym gdzie babeczka majac projekt powiedzmy BASENU albo supermarketu co 5sec robi zblizenia i oddalenia w Autocadzie albo czyms podobnym ... taki panel wtedy WYMIEKA W PRZEDBIEGACH a jezeli nie wymieka to wymieka uzytkownik widzac cene takiego 22 calowego LCD :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas reakcji 25ms i mowisz ze smurzenie jest prawie niezauwazalne ???????????????????????????

z calym szacunkiem mi na takim panelu po 20 min gry w jakakolwiek FPP chcialo sie rzygac .....

podobnie z filmami "akcji" .... co do komfortu to oczy nie sie tak nie mecza ale to jedyny komfort bo odwzorowanie kolorow na takim panelu jest sporo gorsze od CRT'kowskiego i zalezy jeszcze do czego ci ten panel ....

1251592[/snapback]

z calym szacungiem ale tak jest - mam EIZO L557 i uwierz mi ze przy czasie reakcji 25ms smuzenie jest prawie niewidoczne - mowie o grach typu Q3, Wolfenstein, NFS-U2 bo w te grywam - nawet w 3dmarku 03 i 05 nie zauwazylem smuzenia :D

jedyna bolaczka jest to ze przy przwijaniu stron typu www.cdrinfo.pl widac smuzenie ale to jest normlane dla paneli o czasie reakcji 25 ms i w sumie juz sie do tego przyzwyczailem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ostatnie 4 dni siedziałem w necie i analizowałem parametry, ceny, oraz wydajności LCD 17". Po dogłębnej analizie wszystkich topowych monitorów zdecydowałem się na model LG Flatron L1720P. Krótka motywacja: ogólnie w testach odzorowywania kolorów, kątów, reakcji matrycy bardzo dobre wyniki (nie wspaniałe), cena nie wygórowana, najlepszy serwis gwarancyjny (jeden piksel uszkodzony przez pierwsze pół roku=wymiana), bardzo ładny design, według niektórych testów lepszy od nowszego L1730P. Przed wczoraj zamówiłem w/w w sklep.benchmark.pl i wczoraj mi go już doręczono. Pierwsze wrażenia: ładny wygląd, po podłączeniu poprzez DVI jakość obrazu wręcz wspaniała i brak uszkodzonych pikseli. Szybko sprawdziłem czy nie ma smużenia w filmach (jako że nie gram) i nie zauważyłem, kąty widzenia bardzo dobre. Do tej pory nie mogę przestać fascynować się jakością kolorów. W skali 1 - 10 daję 10 i jak najbardziej polecam ten produkt.

Edytowane przez mos84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z calym szacungiem ale tak jest - mam EIZO L557 i uwierz mi ze przy czasie reakcji 25ms smuzenie jest prawie niewidoczne - mowie o grach typu Q3, Wolfenstein, NFS-U2 bo w te grywam - nawet w 3dmarku 03 i 05 nie zauwazylem smuzenia :D

jedyna bolaczka jest to ze przy przwijaniu stron typu www.cdrinfo.pl widac smuzenie ale to jest normlane dla paneli o czasie reakcji 25 ms i w sumie juz sie do tego przyzwyczailem :)

1251757[/snapback]

wiesz bez urazy ale ta twoja wypowiedz jest zupelnie pozbawiona sensu...

najpierw mowisz ze w grach smuzenie jest prawie niewidoczne a za chwilke mowisz ze pojawia sie przy przewijaniu stron ???

to mi sie zawsze wydawalo ze np w q3 czy cs czy innej fpp troszeczke ta myszka sie macha i to nie tylko w pionie jak podczas przewijania stronek ale i w poziomie wiec to gdyby taki efekt istnial to jak dla mnie mozna by go bylo nazwac perpetum-mobile panelow LCD :?

PS. apropos kolegi ktory nabyl LG ---> ostatnio faktycznie LG zrobilo pare fajnych paneli w bardzo rozsadnych cenach jak dla mnie a super jak dla mnie funkcja/mozliwoscia jest WYSUWANIE NOZKI panelu w pionie co w przypadku wysokich osob ma niebagatelne znaczenie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy przwijaniu stron typu www.cdrinfo.pl widac smuzenie ale to jest normlane dla paneli o czasie reakcji 25 ms

to chyba nie jest smużenie bo nie pozostawia echa tylko efekt wizualny, który można też zauważyć w CRT - mam to samo w moim z matrycą 16ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja aktualnie siedze na Ezio L550 i powiem jedno - nie mam zadncyh zastrzezen

zero smuzenia (gralem na nim w pare fpp i zero zlych wspomnien), kolorki i ostrosc obrazu wysmienite (nie porownywalne z monitorami CRT), eleganckie konty, oraz czujnik ktory ustawia odpowiednia jasnosc obrazu do oswietlenia w pomieszczeniu (taki maly przdatny bajer) - nie moge powiedzec zlego slowa o tym monitorze

no i zero zjaranych pixeli

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze was o szybką odpowiedz ponieważ do piątku mam kupić monitorek LCD za ok. 1400 zł. Do tej pory pod uwagę brałem SAMSUNG 710N i LG FLATRON L1730S z przewagą na korzyść tego pierwszego. Jeśli macie jakieś zastrzeżenia co do mojego wyboru lub jakieś inne propozycje to proszę piszcie. Będę wam bardzo wdzięczny zwłaszcza za warunki reklamacji w przypadku obu tych monitorów.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o tych dwóch modelach philipsa?? są chyba na tych samych matrycach i ten drugi ma tylko większy trochę kontrast no i w zestawie jest kabel dvi a w pierwszym nie ma

1. http://sklep.benchmark.pl/pelny_11833.html

2. http://sklep.benchmark.pl/pelny_12781.html

warto dorzucic tą róznice?? wiem ze dobry kabel dvi troche kosztuje! na mva nieźle wypadł ten monitor moze ktos sie wypowie na ich temat? moze ktos ma takie lcd-ki

i i jeszcze jedna sprawa jaki jest najszybszy panel na matrycy mva albo mva premium?? wiem ze one z własnej budowy nie są szybkie ale który z nich jest najszybszy tzn najmniejsz smuzenie na nim występuje??

Edytowane przez bartek_bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o tych dwóch modelach philipsa?? są chyba na tych samych matrycach i ten drugi ma tylko większy trochę kontrast no i w zestawie jest kabel dvi a w pierwszym nie ma

1. 1258430[/snapback]

ja polecam ten drugi, :) b.dobra regulacja ekranu na boki,góra dół,wysokości;świetny design(wyróżnienieDesignAwards2004);dobre głośniki,pivot z oprogramowaniem,dvi z kablem;dobra regulacja osd.Philips poprostu stoi sobie cicho w cieniu"głośnych":Samsungów,IIyamm czy drogich Eizo.Na pewno w cenie ~1400,-jest wart polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam ten drugi,  :) b.dobra regulacja ekranu na boki,góra dół,wysokości;świetny design(wyróżnienieDesignAwards2004);dobre głośniki,pivot z oprogramowaniem,dvi z kablem;dobra regulacja osd.Philips poprostu stoi sobie cicho w cieniu"głośnych":Samsungów,IIyamm czy drogich Eizo.Na pewno w cenie ~1400,-jest wart polecenia.

1263396[/snapback]

no fakt wydaje sie lepszy i wiecej bajerków ma!! zastanawiam sie tez( bo kupno lcd nie nie inwestycja jak dla mnie na rok czy 2 ) nad philipsem 190b5!! 19 cali na S-IPS czyli cos przyszłosciowego! zalety mva i szybkosc TN! w grach wypada bardzo dobrze! nie jestem jakims tam maniakiem gier ale lubie sobie pograc a filmy oglądałoby sie na pewno lepiej no i ogólnie komfort pracy większy! tylko cena ok 2000zł :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym użyszkodnikiem Belinei 101920B - 19 cali, pivot, dvi, kontrast 600:1, matryca PVA

kąty rewelacja, kolory też, co do smużenia w grach nie wiem bo nie grałem odkąd ją kupiłem w normalnym użytkowaniu nie zauważyłem

polecam

Brat Pit

www.kosior.pl - InfoBank Polskiego MMA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi