Skocz do zawartości
Wiewiór81

Częstotliwość Vs. Ilość Ram

Lepiej miec wiekszego czy sprytniejszego? :-)  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Lepiej miec wiekszego czy sprytniejszego? :-)

• 1,5 GB, 333 MHz, Non-Dual Channel
      7
    • 1,0 GB, 400 MHz, Dual- Channel
      27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja płyta obsługuje max. 2 kości DDR 400 MHz lub 3 kości 333 MHz. Mam włożone 3 x 512 MB DDR 333 MHz. Mogę więc wyjąć jedną kostkę i puścić dwie pozostałe na 400 MHz DC. Pytanie brzmi:

Lepiej mieć 1,5 GB DDR 333 MHz czy 1 GB DDR 400 MHz DC? :)

Pytanie potraktujcie proszę jak najbardziej serio. Co lepiej wpłynie na wydajność komputera?

pozdrawiam, PŁ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej będzie jak potrzymasz jeszcze te trzy kości przez jakiś czas w kompie. Dozbieraj kasę Kup 2x1GB Ramu (płyta obsłuży) i ustaw na 400MHz DDR, a trzy 512 sprzedaj. Wtedy pozbędziesz się dylematu. Lepiej miec 2x1GB na 400MHz niż 1,5GB na 333MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej będzie jak potrzymasz jeszcze te trzy kości przez jakiś czas w kompie (...)

1224777[/snapback]

Czyli - lepiej zostawić 3 kości na 333MHz niż wyjąć jedną i puścić dwie na 400 MHz DC? :wink:

Na 2 x 1024MB zbieram, ale one chodzą około 1000 PLN, więc na razie nie mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie to lepiej mieć mniej (znowu 1GB to przecież wcale nie mało) pamięci ,ale za to szybszej! ja miałem 2x256MB w DUALu i przesiadłem sie na 2x512MB (które mi nie poszły w DUALu) wydajność pamięci w porównaniu do tych poprzednich spadła mi o 15% (testowałem rmma v.3.45) , co z koleji nie bardzo mnie zmartwiło bo przecież pojemność pamięci wzrosła o 100% ,...ale tak pusciłem sobie 3dmark03 i okazalo sie,że mam mniej punktów niż na 2x256 (niewiele mniej,ale zawsze MNIEJ)! dlatego według mnie lepiej mieć wydajniejsze niż większe :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podpisu wynika, że masz AXP 3200+ na szynie 400MHZ DDR. Lepiej bedzie jak ustawisz pamięci na 400MHz, synchro z procem. A jedną kośc pamięcie schowasz do pudełka. Chyba że te trzy kostki pójdą na 400MHz. Spróbój i zobacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie to lepiej mieć mniej (znowu 1GB to przecież wcale nie mało) pamięci ,ale za to szybszej!

1224790[/snapback]

Dokładnie tak.

Wiewiór81 jeśli chodzi o ten 1Gb to i tak jest wystarczający (do tego co wymieniłeś).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po zmianie z 512 na 1024 tez zanotowalem nieco slabsze wyniki dla pamieci, ale za to komfort i tak jest z nawiazka rekompensowany przez podwojenie ilosci ramu... aczkolwiek w ankiecie wolalbym 1gb szybszej pamieci niz 1,5gb wolniejszej, bo 1gb to i tak wystarczajaco duzo (nawet do zastosowan wymienionych)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie tez 1 GB spokojnie wystarcza. Pamieci selekcjonowane i chodza tak jak w podpisie. Sa to 2x256+512MB. Uwazam ze ten 1 GB na mniejszych timingach i wiekszym FSB bedzie wydajniejsze od 1.5GB - i tak tego sie nie wykorzysta, wiec zostaw sobie 1 GB.

Edytowane przez Crusio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak korzystasz z Photoshopa - to lepiej mieć 1,5 GB. Co ci po szybkim Ramie, skoro pamięć ci się zapcha ?

Masz Radka 9800 Pro i procek 3200+ - generalnie HalfLife nie ucierpi z powodu ciut słabszego ramu (może stracisz 5 fps), za to photoshop poleci super.

Naturalnie, jeśli lubisz 3dmarka - to lepiej mieć 256 MB ramu @ 200 FSB, niż 1,5 GB ram @166 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przychylę się do opini kolegów - lepiej 2x512 a szybszej. A co do Photoshopa to kolega pisał, że przygotowuje grafiki dla stron www także dużych wymagań co do wielkości i pamięciożerności plików nie ma (w końcu rozdzielczość plików na strony jest niewielka). Ja niedawno przesiadłem się na taką konfigurację (2x512 puszczone na 400MHz synchro z procem Barton) i komfort pracy rzeczywiście lepszy i wystarczający do codziennej pracy, a Photoshop dopiero mi się przytyka po zeskanowaniu kilkunastu zdjęć A4 w 300dpi. A wydajność w 3DMarku przy szynie 400MHz jednak jest wyższa niż w 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak korzystasz z Photoshopa - to lepiej mieć 1,5 GB. Co ci po szybkim Ramie, skoro pamięć ci się zapcha ?

Masz Radka 9800 Pro i procek 3200+ - generalnie HalfLife nie ucierpi z powodu ciut słabszego ramu (może stracisz 5 fps), za to photoshop poleci super.

Naturalnie, jeśli lubisz 3dmarka - to lepiej mieć 256 MB ramu @ 200 FSB, niż 1,5 GB ram @166 ;)

1226420[/snapback]

hyhy NO OFFENCE i sorki ze tak pozno , ale jak zapchasz photoshopem (przy obrobce WWW) 1GB ramu to naprawde uznam cie za swego "uGURU CLOCK" :]....

a tak na serio to mam 512 i do wszystkiego wystarcza prawie a 1Gb napewno oblsuzy juz wszystko wiec wyjmij jedna kostke i zostaw te dwie na 400...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie próbowałeś mimo wszystko wymusić 400mhz przy trzech kościach?

Co z tego, ze płyta niby osbługuje w tedy 333mhz... Gdybym patrzył na to , że mój Abit czy DFI obsługują tylko pamięci 400mhz to mógłbym zapomnieć o wysokich FSB :)

Ustaw po prostu w biosie ręcznie taktowanie ramu zamiast na "auto" czy coś podobnego, to na równy dzielnik, np. 6/6, 1/1 itd.

Powinno działać.

EDIT - Powiedz mi, jakim cudem nie masz dual channelu przy 3 kościach na tym swoim Abicie? :)

Przecież tego nie da się wyłączyć, 3 kostki robią dual czy chcesz czy nie!

Edytowane przez Hamil_Hamster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą nie robić Duala. W końcu nie każda para kostek nadaje się do Duala a co dopiero 3.

1231275[/snapback]

Nie chodzi o to czy się nadają. Tylko o to, ze dual channel sam się włącza, a jeśli pamieci nei chca pracować w tym trybie to w cale się nic nie uruchomi :)

A w dualu pracują tylko dwie kostki, trzecia jedzie na single.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to czy się nadają. Tylko o to, ze dual channel sam się włącza, a jeśli pamieci nei chca pracować w tym trybie to w cale się nic nie uruchomi :)

A w dualu pracują tylko dwie kostki, trzecia jedzie na single.

1231378[/snapback]

To zalezy jakimi modulami bedziesz mial oblozone banki pamieci... ale to i tak w sumie symboliczna roznica - nie ma sie o co (az tak bardzo) bic ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi