Skocz do zawartości
GULON

Co Wybrac S754 Czy S939

Rekomendowane odpowiedzi

I właśnie mam ten sam problem.

Co wybrać, bo na 939 pŁyty i procesory są droższe a na 754 tańsze.

ALe jeszcze dziwniejsza żecz. Athlon na S939 3000+ (1800MHz) jest wolniejszy od S754 3000+ (2000Mhz)

Dual nienadrabia, i czytając testy bodajże na 4in1 athlony na S939 3000+ w grach i benchmarkach przegrywały z S754 3000+

Niedość że wolniejsze to jeszcze droższe, paranoja :mur:

A jakoś mówienie że S939 ma przyszłość domnie nie przemawia :-|

Sam niewiem co wybrać :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego jeszcze news z tweaka:

W przeciągu tego miesiąca możemy się spodziewać premiery nowego układu graficznego od firmy ATI. R481, bo o nim mowa, opierał się będzie o układ R480 znany z kart graficznych Radeon X850, jedyna różnica polegała będzie na tym, że wesprze interfejs AGP zamiast PCI Express. Firma ATI zdecydowała się nie umieszczać dodatkowego mostka w połączeniu z R480 do kart dostępnych na AGP i stworzyła całkiem nowy chipset. Czy się sprzeda? Pewnie tak, zważywszy na fakt, iż najnowsze karty graficzne działają tylko na PCI Express. Wejście nowej pozycji na AGP znacznie zwiększy zyski ATI.

754 to dobra platforma. Jej kupowanie będzie jeszcze długo miało sens (tak długo, aż 939 stanieje do jej poziomu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny dylemat, ale wybrałem 754. Wielkiej różnicy w wydajności nie widać a do tego tańsze.

W tej chwili mam A64 3000+ (10x200MHz default). Jeśli będę wymieniał procka, to wtedy już będą inne, lepsze do OC płyty i wtedy będzie można sprzedać to co mam teraz, dołożyć i kupić coś innego.

Jeśli miałbym wybrać w tej chwili S939 to tylko na PCI-E. No chyba, że znajdziesz coś na S939 w rozsądnej cenie.

W dzisiejszych czasach nie ma co się zapatrywać w dalszą przyszłość. Wszystko się szybko zmienia, co krok słychać pogłoski o nowym sockecie 1207 od AMD, prockach dwurdzeniowych.

Edytowane przez dag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Socket 939 jest bardziej przyszłościowe i ma do tego dwukanałowy kontroler pamięci.

podono by działał dotąd trzeba było uzywać 333mhz(400mhz nie stabilne było) ale wnowym stepingu E0 ma już działa w 400mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi