Skocz do zawartości
dok

Podkręcanie Procesora A Tuner Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno zauważyłem dziwne zjawisko na lini podkręcony procesor-jakość obrazu z karty telewizyjnej.Przy podkręconym procesorze, gdy jego obciążenie wynosi poniżej 50% obrazowi z karty telewizyjnej nie można nic zarzucić, wszystko jest cacy. Do momentu aż obciążenie procka wzrośnie powyżej 50% (orientacyjnie), na przykład gdy zgrywam obraz TV do pliku avi, albo odpalony jest jakiś program obciążający procesor (np. Prime95). Na obrazie pojawiają się zakłócenia, skaczące poziome paski, cienkie ale bardzo widoczne i sprawiające że zgrywany obraz do niczego się nie nadaje. Artefakty znikają dokładnie w momencie gdy obciążenie procka spadnie poniżej 50% (np. po zamknięciu Prime95). Przy FSB defaultowym czyli 166Mhz niezależnie od obciążenia procka obraz TV jest bez zarzutu. Trochę mi się nie uśmiecha przywracanie w biosie defaultowych ustawień za każdym razem jak będę chciał coś nagrać z telewizji:( Ma ktoś jakieś sugestie co na to poradzić?

Sprzęt:

płyta ASUS A7V880

w BIOSIE: VCORE na 1.70V, włączona blokada AGP/PCI, włączone Spread Spectrum, FSB 205 MHz (artefakty pojawiają się od FSB około 182 MHz wzwyż), mnożnik 11.5

Procesor Athlon XP (Barton) 2600+ z zablokowanym mnożnikiem@205Mhz*11.5 = 2356 MHz

karta TV PixelView TV Play PRO FM

pamięci KINGSTON PC 3200 400Mhz (żadnych zmian w timingach, napięciach - nie wiem jak:) )

max temp proca: 52'C, przeciętna 45'C

Podejrzewam zakłocenia elektromagnetyczne, no ale na to chyba spread spectrum powinno pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Niedawno zauważyłem" ---- co to znaczy ???, czy coś zmieniałeś w kompie i od tego czasu coś jest nie tak.

U mnie jak zgrywam do avi. i mam uruchomione jakieś programy to gubi klatki, nie ma pogorszenia obrazu.

http://img18.exs.cx/img18/6178/snap896a3xm.jpg

właśnie leci Wiedżmin na TVP2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno siedzisz na Windows XP,

Zastanawiam się jak byś przeinstalował winde i zobaczył jak działa.

XP-ka łatwo zamulić, a karta TV jest najlepszym odzwierciedleniem świerzości windowsa.

To chyba jest najprostrza rada.

Jak kiedyś działało dobrze to musi chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz asusa A7V880, wiec warto sprawdzic zasilacz. zmierz napiecia jakims programem monitorujacym - moze przypadkiem w czasie tego obciazenia 5V spada do 4.5 i sie robia krzaki.

poza tym: czy masz ustawiona w BIOSie blokade czestotliwosci PCI? moze przy tych 182MHz i niezablokowanej czestotliwosci PCI latwiej sie to moze zdarzyc.

Edytowane przez rapra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy FSB 205 i obciazeniu 100% napięcie +5V z 4,83 spada do 4,7 V (pomiar programem wiec niezbyt dokladny) wiec spadek raczej nieznaczny. poza tym sporo wzrasta napiecie 12V z wartosci 12,48V do 12,73V. Zasilacz Modecom 300W LC-B300ATX.

PCI jest zablokowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi