paczka01 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) no wlasnie , interesuje mnie cooler pod SocetA , wybieram pomiedzy : THERMALRIGHT SP-97 NEO PLATE - 175zł THERMALRIGHT SI97 - 159zł THERMALRIGHT SLK 947 U - cena 129zł Zalman 7700Cu - 235zł Pentagram Freezone QVC-120 Cu - 135zł Pentagram Freezone QVC-120 Cu+ - 150zł nie wiem, co mam wybrać, bardzo zależy mi na ciszy coolera, pentagram podobno ma 16db w trybie low, u mnie najczesciej wlasniena takim by pracowal, gdyz nie gram w gry, jedyne do czego uzywam kompa to www, gg , mp3 Jesli wybrac jednak ktorys z tych radiatorow, to jaki wentyl do niego?? ma byc cicho, najlepiej bardzo cicho jednoczesnie nie chce za 1 stopien roznicy miedzy coolerami placic w dziesiatkach zlotych a moze macie inne sugestie? Edytowane 19 Stycznia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) W twoim przypadku najlepszy wybór to SI-97 + wiatrak Y.S Tech92mm Silent (1400 obrotów -ok 50zl w Angeli). SI-97 znakomicie sie spisuje na niskoobrotowych wentylach. Ten Y.S Tech Silent jest b. cichy :wink: SP -97 jest rowniez b.dobry , ale jak testy wskazują - slabiej chlodzi od SI-97 przy niskich obrotach + koniecznosc wyciągania płyty z obudowy podczas montazu :). Edytowane 19 Stycznia 2005 przez delfik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 te ceny ktore podalem to oporcz pentagrama 120+ sa z angeli SI-97 bedzie razem z tym wentylem cichszy od pentagrama qvc 120+ na low cichszy ?? albo jeszcze mysle, nad TT tunderblade 92mm on tez jest na slizgowym, a mam regulator obrotow sunbeam'a wiec bede mogl sobie to regulowac...co wy na to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Proponowałbym SI-97. Lekki i wydajny przy niewielkich obrotach wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) Hmm a po co ci taki proc i 1.85V skoro to do mp3, www i gg ? Wlasnie caly problem jest w tym napiecu. Bo moznaby zejsc do tych 1.65V albo nawet 1.7 i opuscic taktowania proca tak o 150-200mhz (zgaduje ze tyle daje to 1.85V) i juz proc bylby banalnie prosty do schlodzenia. Jaki tani pentagramik, nawet qc80cu spokojnie by dal rade na bardzo niskich obrotach. No a jesli chcesz zostac przy takim napiecu na procu to taki pentagram (80) to troche malo. Wtedy wybralbym SI-97. Tylko znowu cena jest odstraszajaca, jesli chcesz dolozyc firmowy cooler (50-60zl razem to wyjdzie z wysylka np). Mozna pojsc w oszczednosc i kupic jakas tania 92mm za 5zl z allegro i na 5V powinna byc rownie nieslyszalna. To wystzko oczywiscie jesli bierzesz pod uwage cene :D Edytowane 19 Stycznia 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) cena jak zwykle jest wazna, mam na to 200zł na 1,85V procek na WC robi 2,6ghz ale to tylko do zabawy (PI i takie tam) na codzien chcialbym miec kolo 2,3 ghz , stosuje softcooling na codzien bedzie 220x10,5 na 1,65 - 1,625V Edytowane 19 Stycznia 2005 przez paczka01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Gdy ma być cicho i wydajnie, to tylko SI-97 :) Gdy ma być wydajnie, to powyższy też będzie świetny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 mnie chyba jednak bardziej zalezy na CICHO :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Polecam ZALMANa 7000 nawet AlCu- kompletny cooler mozna na allegro znalezc za okolo 150 zl. Miedziaki sa troche drozsze. Odpadaja klopoty z montazem wielkiego pentagrama w obudowie natomiast wydajnosc jest odrobine wieksza. Co do ciszy- mam w domu dwa kompy na zalmanie- u mnie i brata- i praktycznie chodza non stop pod obciazeniem a my mozemy spac przy nich bez problemu. A sluch mam dosc wyczulony i mieszkam w cichej okolicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 czy ma ktos porownanie, co bedzie cihsze, zalman 7000 na low czy YS tech silent (1400obr) ??? i jak wtedy bedzie z wydajnoscia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 ja bym dorzucił jeszcze scythe np taki scythe z recek widziałem że całkiem nieźle sobie radzi a do tego fajnie wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4speed.pl Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 czemu YS Tech - sensowniejszy - i cichszy będzie PAPST - tyle że droższy... ale czego się nie robi dla ciszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfik Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 czemu YS Tech - sensowniejszy - i cichszy będzie PAPST - tyle że droższy... ale czego się nie robi dla ciszy :) 1226963[/snapback] A dlatego bo Papst 92mm (3412N 2GL) jest nie tylko drozszy ale i głosniejszy od Y.S Techa Silent :D . Byly kiedys takie testy wentyli 92mm na www.silenthardware.de :D Mozna bylo sobie sciągnąc pliki, posluchac i porównac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 w tym tygodniu powinien do mnie juz dojechac ys tech silent i powiem jak sie ma do zalmana 7000. moge powiedziec tylko, ze 7000alcu na low jest slabsze niz sp97 z zalmanem f2 na low, roznica w zaleznosci od taktowania dochodzila do 5-7st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 zdecydowanie si-97, ja kupilem za 160 zl + TT silentcat za 45zl i z regulatorem pentagrama od 5,5V do 12V wiec cihcy i wydajny( puszczony na o kolo 2000rpm ) , a jak chcesz sobie zaszalec z procem to zawsze mozesz ustawic na maksa wentyl, wlaczasz muze i nic ci juz nie przeszkadza ;P a jak to wyglada po zamontowaniu znajdziesz tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=109220&st=60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...