Skocz do zawartości
B4ndit

Iskry Z Sl-85drv

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega dokupił sobie do kompa (płyta Soltek sl-85drv, P 4 wilamette 1,4 ghz, 256 mb ddr 266mhz) kość pamięci 256 ddr 266 mhz. Kość okazała się uszkodzona (komp się uruchamiał ale co chwilę wyskakiwał w windowsie błąd "pamięć nie może być "READ" ", przy tescie z SiS soft sandry pojawił się Blue Screeni). Włączył ponownie kompa (jego stara dobra pamięć była ciągle w 1. slocie, a ta nowa uszkodzona w 3) i poszło parę iskier z jego STAREJ pamięci (slotu numer 1). Gdy wyłączył kompa, wyjął wszystkie pamięci i uruchomił kompa, płyta non-stop piszczy. Tak samo non-stop piszczy gdy włączy tylko gołą płyte i procesor, płyte+procesor+karta graficzna+tą nową uszkodzoną pamięć. Niestety instrukcja się gdzieś zgubiła ( ... ), ani nie ma jak sprawdzić co się spaliło a co nie. Może ktos z forumowiczów wie coś na temat "pisków" tej płyty: co oznacza na niej stały jednostajny pisk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

staly jednostajny pisk tznaczy sie piiiiiiiip piiiiiiip piiiiiip tak ???

To na wszystkich plytach oznacza uszkodzona pamiec :) ale chyba to cie nie ratuje :) a nie moze wsadzic tej strej pamieci ??? juz bardziej jej nie popsuje :)

a moze zrobil taki myk i wsadzil ja odwrotnie ?? musze sie przyznac ze mi sie kiedys takie cos udalo (nie pytajcie jak bo sam nie wiem) :P i tez byly iskry i dym ale plyta i pamiec przezyly w moim przypadku wiec sprawdzajcie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Jest to pisk "Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii(iii)". Starej pamięci nie może wsadzić bo jest "lekko" zwęglona (pare pinów się stopiło). Też dzisiaj się dowiedziałem, że w gnieździe, gdzie siedziała ta pamięć co się spaliła, zostało pare pinów. Przypuszczam że to może mieć jakiś wpływ na piszczenie kompa :].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Jest to pisk "Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii(iii)". Starej pamięci nie może wsadzić bo jest "lekko" zwęglona (pare pinów  się stopiło). Też dzisiaj się dowiedziałem, że w gnieździe, gdzie siedziała ta pamięć co się spaliła, zostało pare pinów. Przypuszczam że to może mieć jakiś wpływ na piszczenie kompa :].

1225932[/snapback]

napewno jej nie wsadzil odwrotnie ? mi tez sie zweglilo pare pinow :P ale u mnie i plyta i pamiec przezyly bo piny ktore ulegly zjaraniu byly slepe (polaczone z tymi po drugiej stronie i zrobily zwarcie :)

A piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii moze oznaczac kaplice dla plyty :D jek rozpaczy :P ale mozesz usunac resztki kostki i sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi