GULON Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Witam mam pytanie odnosnie katr graficznych. Co ma przed soba wieksza przyszlosc karty na AGP czy na PCI-E. I ktore sa na dzien dzisejszy bardziej wydajne. z gory dzieki za wszystkie dpowiedzi i pozdrawiam :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreq1989 Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Mi sie wydaje że karty pod PCI-E mają przyszłość bo PCI-E jest 2x szybsze niż AGP 8x chyba że SLI bo w SLI można podłączyć 2 karty graficzne. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GULON Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Mi sie wydaje że karty pod PCI-E mają przyszłość bo PCI-E jest 2x szybsze niż AGP 8x chyba że SLI bo w SLI można podłączyć 2 karty graficzne. :lol: 1225316[/snapback] wiem ze na dzien dzisejszy najlepsze sa karty pod SLI ale ja sie pytam o AGP i PCI-E i chce sie dowiedziec ktore sa bardziej wydajne chodzi mi o oglny wniosek. Moga byc rowniez porownania cenowe. jeszcze raz z gory serdeczne dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) . Co ma przed soba wieksza przyszlosc karty na AGP czy na PCI-E. 1225296[/snapback] a co jest teraz "na wymarciu" AGP czy PCI-E ? ;) Edytowane 19 Stycznia 2005 przez LPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksquall Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Na wymarciu jeszcze nic nie jest. Powiem ci tak. Jeśli kupujesz nowego kompa to PCI-E bierz. Jeżeli tylko grafe a w kompie masz AGP to nie ma co kasy pchać w PCI-E. PCI-E jest na dzień dzisiejszy niewiele wydajniejsze dosłownie o jakieś 1-2% a najlepiej to widać na Gf6600GT. Zastosowano tu sprytną sztuczkę żeby stworzyć złudzenie wyższości PCI-E nad AGP. 6600GT na PCI-E ma zegary 500/500 gdy referencyjna karta pod AGP ma obniżone do 500/450. Ta druga bez problemu się kręci na 500/500 a nawet jeszcze wyżej ale jest droższa o ok 30 zł (Winfast). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Przyszłościowe to może i PCI-E ale trzeba kupić nową płytę dopiero od nie dawna nforce 4 to zaczoł dopiero obsługiwać dla AMD a Intel trocze wcześniej ale sam P4 jak dla mnie jest nie przysłościowy bo pewnie za kilka miesiecy wprowadzi nowe podstawki i ogłosi P5 64 bity :D :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRX Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 AGP broni się ostro, bo jest poprostu dobre ale producentom się znudziło i wszystko idzie w kierunku PCI-E. Za rok/półtora AGP wyjdzie z produkcji a PCI-E stanie się nowym jedynym tym słusznym standardem. Taki jest proces życia produktów. Moim zdaniem inwestycja w PCI-E będzie lepszym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 PCI Express jest lepsze tylko w jednej rzeczy - ze mozna na nim uruchomic karty w trybie SLI. Tylko ze juz widze jak za dwa trzy lata zeby odpalic najnowsza gierke w najwyzszych detalach z aa i af trzeba bedzie miec dwie mocne karty SLI bo nawet najmocniejsza karta na rynku ale nie w pojedynczo, nie w trybie SLI przestanie sobie radzic. Dla mnie to rzeczy ida w takim kierunku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 PCI Express jest lepsze tylko w jednej rzeczy - ze mozna na nim uruchomic karty w trybie SLI. Tylko ze juz widze jak za dwa trzy lata zeby odpalic najnowsza gierke w najwyzszych detalach z aa i af trzeba bedzie miec dwie mocne karty SLI bo nawet najmocniejsza karta na rynku ale nie w pojedynczo, nie w trybie SLI przestanie sobie radzic. Dla mnie to rzeczy ida w takim kierunku... 1225941[/snapback] nie tylko w tym pcix jest lepsze z tego co pamiętam pcix potrafi jednoczesnie przesyłać informacje w obie strony.... zastosowanie w przykładowym 6200 który korzysta z ramu kompa...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 PCI-E jest tez o tyle lepsze, ze docelowo ma ono zastapic rowniez "zwykle" PCI, stajac sie jednym zlaczem "do wszystkiego". Na taki rozwoj PCI-E trzeba jednak poczekac - obecnie brak mobo z wieloma zlaczami i brak produktow, ktore moznaby w tych zlaczach zamontowac (poza kartami graf.). Dlatego moja odpowiedz brzmi - PCI-E tak, ale jeszcze nie teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GULON Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 doszedłem do takiego wniosku ze jeszcze teraz nie oplaca sie kupowac sprzetu pod PCI-E poniewaz obecne pyty ( te w rozsadnych cenach)maja trylko jeden potr PCI-E x16 i nie byloby mozliwe podlaczenie dwuch katr w trybie SLI czy na dzien dzisejszy jesli kupowac komputer to jeszcze na AGP a za jakies 2 lata, gdy PCI-E stanie sie standardem wymienic AGP na PCI-E?? czy zle mysle?? moze zle ale jakos nie doknca jestem przekonany na razie do PCI-E, co wy o tym sadzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 masz rację ale ja bym kupował nowy sprzęt to AMD 64 939 i płyta na Nforce 4 a ta ma akurat PCI-e i dodatkowa karty na te złacze o dziwo robią sie tańsze o ich odpowiedników na AGP :) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Dokładnie ja wymieniłem na PCi-e i jestem bardzo zadowolony :) Teraz NFS U2 nawet na max AAx8s FAx16 chodzi bez żadnych zacięć. Cóż przesiadka na PCI-e to przyszłość i myślę ze przy tym tempie rozwoju będzie wykorzystane szybciej niż za 2lata..... No i fakt że grafy na PCI-e są tańsze i troche wydajniejsze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...