Skocz do zawartości
kucyk

Epox 9nda3+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko do Was uzytkownicy tego Epoxa. Czy ktos z Was puszczal na tej plytce pamieci 2 x 1GB w dualu i czy dzialaja takie duze kosci w slotach 1&2 ?? Ponoc sa wogole problemy z slotami 1&2 na tym epoxie ale na niektorych forach widzialem ze dzialaja innym...dlatego tez sie jeszcze waham miedzy Epoxem a swiezą Dfi Lanparty Nf3 S939 Agp ale czekam na recki. Zakupilem juz pamiatki OCZ (2 x 1GB) Dual Channel Platinum i jestem ciekaw czy na slotach 1&2 pojdą.

Pozdrawiam

Edytowane przez slither

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem tego epoxa :D procek venice idzie mi na 2800mhz stabilnie ale mam problemy z pamieciami chodzi tylko wtedy gdy max memclock ustawie na 100 jak dam wyżej to płyta się nie uruchami (raczej resetuje) to samo jak dam 1T niezależnie od prędkości i innych ustawień pamięci :( czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi. Będę wdzięczny :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sie że właśnie 1 i 2 są zablokowane a 3 i 4 nie może potwierdzić to jeszcze ktoś kto posiada tą płyte?

1520281[/snapback]

ja mam 9NDA3J ale to wlasciwie to samo (oprocz 2xSATA) ... wiec ja posiadam tylko 2 SATA i sa ZABLOKOWANE i mieszcza sie tuz POD karta graficzna...wiec "u Was" tez beda te zablokowane, a ODBLOKOWANE beda te blizej wyswietlacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie pod nie podłączyłem dyski. A co może być z tymi pamięciami?

Aha jeżeli dobrze wyczytałem to do dopy bios :(

A czy może mi ktoś powiedzieć z jakimi pamięciami działa bez problemu

Edytowane przez ZarZax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie gdzies tez juz nie raz czytalem ze wogole dosc czesto wystepuja problemy z podkrecaniem jesli korzysta sie z dyskow sata a jesli faktycznie w epoxie rozwiazanie m bedzie wsadzenie dyskow do slotow 1 i 2 to moze byc problem tak jak u mnie ja mam 9ndaj i tam sa tylko dwa sata nad nf3 zaraz pod agp i to jest problem jesli ktos ma grafike tak jak ja zajmujaca dwa sloty i jest lipa bo jzu przymierzalem sie do zmiany dyskow na sata ale raz ze doszedlem do wnioski ze nei ma to wiekszego sensu ( po przeczytaniu testow no i problem z kreceniem) a dwa ze wlasnie nie bylo by ich gdzie podlonczyc bo tam by sie nie dalo ja mam radka 9800 pro z vga silencerem i nie ma jak wcisnac kabla sygnalowego. Ale ogolnie musze przynac ze plytka sprawuje sie elegancko napcozatku wkurzal mnie troche wiatraczek ale jzu sie uspokoil a co do nowej DFI nf3 939 to nie wiem jak ona sie sprawdzi w testach ale jesli chodzi o rozmieszczenie podzespolow to tragedia jest ! tyle ze sata wszystkie razem i tam gdzie maja byc pozatym jest totalny burdel i watpie zeby duzo lepsza od epoxa byla no i troche spozniona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie pod nie podłączyłem dyski. A co może być  z tymi pamięciami?

Aha jeżeli dobrze wyczytałem to do dopy bios :(

A czy może mi ktoś powiedzieć z jakimi pamięciami działa bez problemu

1520509[/snapback]

dobra opisze ci moje boje z dzielnikami i pamiatkami..dlugie to to no ale trudno.. :lol:

kupilem Winchestera 3000+ w lutym, do tego ten epoxik...pamiatki mialem Hynixy D43 2x512MB....

-pamiatki WOGOLE nie wstawaly na dzielniku 166..po prostu nic..monitor gasł i beeper ..mógłbym się dwoić i troić i nic...

-na dzielniku 133 śmigały aż miło (ale wtedy miały tylko 185MHz:/)

wiec decyzja - zmiana pamiatek..zmienilem na te Kingmaxy co w podpisie..wkładam do kompa, ustawiam dzielnik 166 - wstają..no to super..ale włączyłem test pamiątek w Primie i pupa..wywaliły się...doszedlem w koncu do tego iż:

- pamiatki dawaly rade nawet 278MHz SYNCHRO z prockiem (a wiec w BIOSie ustawione na 200)..timingi kiepskie ale nie o to chodzi (3-5-5-10 2T)....prime przechodził jak burza..jak tylko dałem dzielnik 166 (czyli ok. 235MHz)(te same ustawienia i dodatkowo mniej MHz wiec powinny tak samo dobrze smigac a nawet lepiej!!!!)..pupa...wywalały sie..oczywiscie nie musze wspominać ze nie chciały działać na 1T...

no trudno..jechalem synchro i na 2T

teraz ostatnio zmienilem procka na Venice...i co sie okazało?? pamiątki (te Kingmaxy ) latają mi na dzielniku 166 i przy timingach 3-4-4-10 przy 1T!!!(czyli ok. 245MHz)..prime przechodzi przez ponad 4H..dalej mi sie nie chcialo (poprzednio sie wywalał już po ok. 6 minutach)

z tego by wynikało że i PAMIĄTKI i PROCEK mają znaczenie..nie wiem moze to wszystko dziwne, ale fakt jest taki że teraz mi wszystko hula :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos uzywa tej plyty z 2x512 bh-5? Bo sie ciagle nie moge zdecydowac czy ta czy dfi agp. Łatwosc vmem moda poraza, natomiast u dfi jest mnustwo ustawien alpha tymingow. Jak ktos uzywa takiej konfiguracji lub mial doswiadczenia to pls o wypowiedzenie sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrywał ktoś może bios za pomocą programiku Magic BIOS spod windowsa?

awdflash.exe nazwapliku z biosem.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r /f

Czy powyższa formułka jest dobra?

Edytowane przez ZarZax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie więc tak mam takie krótkie pytanko bo chce sobie kupić mobo pod Viniego na s 939. I wybieram z pośród 4:

1. DFI nF3 na s.939 z AGP

2. MSI k8 Neo 2 plat.

3. EPOX 9nda3+

4. Abit AV8

Zależy mi na tym żeby było możliwe OC CPU nie jakieś tam wyduszanie siódmych potów z CPU ale żebym mógł sie pobawić w Oc ramu procka. NA procku 2500MHz mi styknie :?

Więc jakie mobo polecacie??

Jak czytałem o wszystkich to na MSI sią same problemy. Jest niestabilna serwis MSI olewa klientów. A płyty wymieniane sa po 2-3 Razy bo oddaje się jedna wraca druga z takim samym problemem. I tak w kułko.

Znowu to DFI ma rozmieszczenie podzespołów na płycie złe. Bios jest skaszaniony. Trzeba kompa restartować żęby go można było wyłączyć ;(

Mówią że nowy bios ma to poprawić niektórzy mówią że ma wyjśc nowy rev. DFI. Zobaczymy narazie ma dużo dugów DFI więc niebęde się pchał.

Abit najmniejsze możliwości OC ale stabilna i niema większych problemów.

EPOX są w miare możliwości OC stabilność też jest. Więc niewiem czego oczekiwac jeszcze...

Wyposarzenie jest fajne podoba mi sie dosyć ta płyta. Czytałem co nieco to forum. Przeczytałem 4 stronki i ostanią bo dziś jestem wypompowany. Jutro postaram się dokończyć 5 6 7 8.

Ale coraz bardziej podoba mi się to mobo. Może ktoś miał 3 z powyższych mobo i przesiadł się na tego Epoxa albo przesiadł się w odwrotną stronke?? I może powiedzieć coś więcej?? :rolleyes:

Mam jedna kość Hynixa podobno Hynix gryzie się z Epoxem. Tylko że ja mam najzwykleisza pamięć Hynixa 333 nie d-43. Też się będzie gryzła. Aha i jezscze jak możecie to napiszcie czy 2 inne kości chodza na tej mobo w dualu?? DFI jest dość wybredne co do duala ;(

Czekam na jakies info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jaj mam epoxa i jestem naprawde zadowolony mam venice i bez zadnego problemu chodzi mi na 2,5 wiecej nawet nei sprawdzalem przy FSB 250 i tak chodzi mi od kad zmienilem sprzet stabilna na maxa zero zwicha zero resetow nic ! jak skala tyle ze trzeba tez porzadny zasilacz i przedewsztystkim pamiec jesli chcesz podkrecac proca.

Ja szczerze polecam ci ta plyte reszte olac DFI - okazala sie troche lipa o rozmieszczenieu podzespolow nie wspomne zrobili ja na odwal sie ! zeby zapelnic rynek w tym segmencie takei jets moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak spoko zasilacz sobie zmienie. A co do płytki. To chyba wezme jednak tego epoxa albo może abita av8. :?

No nic jeszcze poczytam to się zdecyduje.

Ale mam jedna kość pamięci Hynix a jak wiadomo gryzie się ona z Epoxem.

No i pamięci mam 333. A więc trzeba kupic lepsze pamięci żeby można było kręcić procka co mi się niepodoba w Epox.

Na DFI można i na takich wykręcić proca nieźle.

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem tu dopiero pierwszy dzien i zaczolem sie bawic w OC i na razie udalo mi sie wykrecic mojego VINICE3000+ na 300x9 na 1,35v i 322x9 na 1,55 na powietrzu . Plyta to EPOX 9NDA3J .Mialem Abita AV8 ale padaka na abicie uzyskiwalem 250x9 . Co wy o tym myslicie dobry wynik ?Dodam ze na codzien pracuje na ustawieniach 300x9 i nie mialem zadnych resetow czy zwisow . Pozdrowiam

link 1 300x9 http://www.diabel.kg.net.pl/download/test.JPG

link 2 322x9 http://www.diabel.kg.net.pl/download/test2.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie czym różni się wersja na końcu ma J od wersj 3+?? :?

Może mi ktoś wytłumaczyć?? Bo już niedługo bedę kupował i chce wiedzieć jaka jest lepsza i czym sie od sibie różnią.

I mam takie pytanie zasilanie dla CPU na tym epoxie jest 3 fazowe czy 2??

Oraz pytanko czy Hynixy gryza się z Epoxem mam jedna kostke Hynix.

Jesli ktoś posiada VF700na grafice i na CPU Frezer 64 to niech powie czy to się mieści. Czy niebędzie frezer zawadzał o tą belke blaczana co się daje do VF700.

Z góry dzieki za pomoc.

P.S Jak ktoś wie gdzie jest w sklepie 9nad3+ niech rzuci mi lnikiem. Szukałem ale niemoge jakoś znaleźć. 9ndaj znalazłem za 400zł w pcp. Chodzi mi o tą z 3+ bo chyba lepsza :?

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam cooler taki 1550140[/snapback]

Grunt to odpowiedzieć na temat i jeszcze reklamować swoje aukcje. Co za ludzie.

A ja mam pytanie czym różni się wersja na końcu ma J od wersj 3+?? 

Może mi ktoś wytłumaczyć?? Bo już niedługo bedę kupował i chce wiedzieć jaka jest lepsza i czym sie od sibie różnią.

I mam takie pytanie zasilanie dla CPU na tym epoxie jest 3 fazowe czy 2??

Ma 2, a nie 4 porty SATA i nie ma FireWire. To wszystko. Trójfazowe.

P.S Jak ktoś wie gdzie jest w sklepie 9nad3+ niech rzuci mi lnikiem. Szukałem ale niemoge jakoś znaleźć. 9ndaj znalazłem za 400zł w pcp. Chodzi mi o tą z 3+ bo chyba lepsza

http://www.skapiec.pl i sobie znajdź.

Edytowane przez Shake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze.

Bardzo źle że niema FW :blink:

Mam kamerke a więc może mi będzie potrzebne kiedy. No nic w takim wypadku będę sobie musiał kupić Audigy2 z fire wirem. A mobo narazie kupie to tańsze czyli 9nda3j ponieważ będę chciał kupić CPU selekta za 560zł 2700Mhz przy 1.45v robi.

A powiedzcie mi. Czy jakbym kupił 3j i na allegro poszukał śledzia od 3+ takiego śledzia z tyłu co ma fire wire odrazu to dało by się go podłączyć gdzieś od 3j?? :?

A Sata ma 2 ale 2 ablokowane?? :?

Ogólnie sata narazie mi niepotrzeba, ale niedługo planuje kupić drgua 80'tkę i to na SATA. Więc niewiem czy oba sa zablokowane. Mógłby ktoś mnie oświecić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi