Skocz do zawartości
bortas

Linux Male Proste Funkcjonalne - Jaki Itd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pisze z malym problemem. Ze wzgledu na prace nie moge przesiasc sie zupelnie na linuxa wiec pracuje rowniez z wingorza. W pracy linux jest mi porzebny do testow (test przepływnosci łącza radiowego punkt-punkt w warstwie drugiej) na ogol uzywamy knoppixa livecd jednak nie ukrywam ze jest to czasami meczace ciagle zastanawianie sie czy mam plyte itd. do tej pory uzywalismy iperfa i iptrafa, moze znacie jakies lepsze rpogramy do testowania lacza, zaznaczam ze chodzi o punkt-punkt (poprostu dwa kompy zestawione po radiu). Mile widziana mozliwosc ustawiania wielkosci pakietu, generowania okreslonego ruchu itd, no i cos do zbierania statystyk (wyapdauajce pakeity, przeplywnosc itd)

Pozatym moze jest jakas prostsza dystrybucja ktora na dysku zajmie malo a bedzie wystarczajaca do takich potrzeb, najlepiej zeby mozna bylo to bootwac prosto z dysku i niezajmowalo duzo (ale mam wymagania)

Zaznaczam ze naprawde jestem laik w linuxie a iperfa uruchamiam tylko dzieki temu ze mi na kartce napisali co mam wklepac (czlowiek uczy sie cale zycie)

Bede wdzieczny za kazda pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi