Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was takie male pytanko czy moglby mi ktos wytlumaczyc o co chodzi z tym ATA SATA IDE. Wiem ze sa dyski ATA i SATA i te drugie sa niby lepsze ale nie jestem pewien :blink: . Przepraszam za glupie pytanie ale naprawde nie wiem. Chce kupic sobie nowy dysk 160 i bedzie to Samsung albo Hitachi raczej ten drugi tylko nie wiem czy wybrac SATA czy ATA.

Te SATA potrzebuja jakiegos innego wyjscia na plycie i nie wszystkie plyty to obsluguja, czy moja plyta to obsluguje - EPOX 8RDA3+. I o co chodzi z tym IDE bylbym bardzo wdzieczny jesli mi ktos pomoze to zamowie ktorys z wyzej wymienionych dyskow bo tylko z tym mam SATA, ATA mam problem. Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jej skad ty sie urwales... przeczytaj w instrukcji obslugi czy twoja plyta obsluguje SATA i bedziesz wiedzial... co do tego to faktycznie SATA sa troszeczke szybsze ale i głośniejsze i bardziej sie grzeja od ATA. ja sam uzywam dusky na SATA i ejstem bardzo zadowolony :) wiec i Ci polece

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

wszystko jest płynne nie czarno białe - sata sa albo szybsze albo nie szybsze, grzeją się mocniej ale się i nie grzeją mocniej,,,, imo -> poszukaj sobie to się dowiesz :P o z takim pytaniem walić na forum to o zgrozo! grzmieć się chce,,, jak nie znajdziesz -> polecam inne fora na których userzy lubią po prostu sobie pisać,,, kilku grafomanów się znajdzie i napiszą coś podobnego do tego co napisał Szpakos :mur: :mur: :mur:

-> podpowiem

www.onet.pl

wpisz sobie np. sata vs. ata

masz wynik

www.google.pl

wpisz sobie np. sata vs. ata

masz kilka wyników

jak juz sie dowiesz o kontrolerach

www.google.pl

wpisz sobie storage review znajdziesz coś o dyskach

www.egielda.com.pl jak poszukasz dowiesz się i o atach i o dyskach tez :P

A teraz Marcinek_1 odpowiedz na jedno pytanie => Po ptaka ludziom pupe zawracasz problemami na które odpowiedzi są dostępne i łatwe do znalezienia? na przyszłość użyj głowy - potem klawiatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi