postal1 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 witam czy taki odczyt wartości -12V jest prawidłowy? pokazuje go speedfan oraz MBM5 w biosie nie da rady - nie mam tam tego... czy to mozliwe zeby komp dzialal w ogole ? dodam ze od pewnego czasu zauwazylem dziwne "zawiechy" kompa (jak zostawiam na noc emule to rano wlaczam monitor a ten jakby w ogole komp nie odpowiadal - wisi i tylko reset pomaga) wczesniej tak nie bylo ale nie spojrzalem takze na wartosc -12V .... zawsze patrzylem na vcore i +12V :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Dzisiejsze płyty głowne nie korzystaja z -12V wiec nie ma sie czym przejmować.A że komp "wisi"po nocy to moze być kwestia programów itp. Edytowane 21 Stycznia 2005 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
postal1 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 komp mi zaczał nawet wisiec jak go nie zostawiam na noc - po prostu nagle sie zatrzymuj i nic nie reaguje - objaw jakby od przekreconego GPU ale do normalnego dzialania nie podkrecam karty... czy to mozliwe ze to przez zasilacz ? bo jak popatrze na te wykresy to i +3.3V mam chyba za niskie... jest stałe ale niskie :? a komp sam bez wyraźnego powodu zaczął się wieszac - raz nawet w biosie sie zamulił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 weź miernikiem zmierz nie programami jeśli masz 7v :| to raczej zasilacz ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
postal1 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 a jak takiego miernika uzywac ? bo nie mam pojecia kompletnie jak to sprawdzic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 a jak takiego miernika uzywac ? bo nie mam pojecia kompletnie jak to sprawdzic :( 1228137[/snapback] Miernika normalnie... Czarny obok zoltego to masa 5V a zolty faza 5V (czyli przyslowiowy - i +) Tosamo z czerwonym i czarnym obok (12V i GND) WTYCZKA MOLEC (ta od HDD zasilania) CZERWONY CZARNY CZARNY ZOLTY czyli 12+ 12GND 5GND 5+ Opis wtyku zasilajacego plyte masz w instrukcji od niej na 99% i tam masz rozpiske pinow Miernik ma koncowki tak zrobione ze raczej nie powinienes miec z tym klopotu Aczkolwiek zstanawiaja mnie ujemne temperatury (freon?) czy to jakies przeklamanie? Bo moze cos szwankuja czujniki na plycie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
postal1 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 ujemne temp to wina zle ustawionego MBM ;) pojechalem specjalnie po miernik - pomierzylem wg instrukcji na stronie neotec`a i tak : +3,3V - mam stałe 3.46 +12V - lata pomiedzy 12.19 a 12.23 +5V - lata pomiedzy 5.21-5.26 czy takie napiecia są ok ? jechac z zasilaczem na gwarancje ? bo juz mnie to tak troche do grafiki przekonuje ze jest walnieta bo komp sie zawiesza tak jak na przekreconym GPU ale to dziwne bo samo z siebie jakby sie zaczelo robic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 odkręć kartę gfx.a napięcia są w miarę jeszcze :) pozdrawiam. ps wrzuć 3d marka w pętli i zobacz czy się zawiesi :>? na tych zegarach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...