mechl!n Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Bezsensem jest nadawanie nazwy blokom które nie wchodzą do produkcji seryjnej- stąd taki a nie inny tytuł topica. Wyjątkiem od tej reguły niech pozostanie Butterfly... Jednak nazwę dla tego bloku też mam- waterfall- ale pozwolę sobie jej nie używać. Butterfly skończony- czas zabrać się za następny projekt. Będzie to kolejny (trzeci) blok "oparty" na niepozornym radiatorze: Dla przypomnienia: Plan jest taki: Być może mało dla Was czytelny- ale nic to- wyjdzie w praniu. Tak wygląda podstawa w którą wlutuję "serce" z radiatora: Blaszka mosiężna grubości 6mm- "obudowa" i tak nie będzie uczestniczyła w oddawaniu ciepła więc szkoda mi było marnować na nią deficytową w mojej okolicy miedź. Pozostaje "TYLKO" wyciąć w niej prostokątny otwór co przy pomocy mojego wypasionego parku maszynowego (wiertarka i pilnik) będzie zadaniem wielce praco/czaso-chłonnym. - CDN - Edytowane 26 Stycznia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Gdzie znalazles taki radiator na CPU? Szukalem jakies pare miesiecy takiego czegos, pisalem maile do wiekszosci firm z branzy coolerow na polskim rynku. Albo sie nie odzywali albo nie mieli i nie wiadomo kiedy sprowadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) No ja jakiś czas temu widziałem w sklepach, jak w poniedziałek przyjdę do pracy, to sprawdze jakiej to firmy, ale pamietam, że mieli nawet polskojęzyczną stronę www. O i sobie taki kupie, i zrobie z niego chłodzenie na pamięci karty graficznej i mosfetów, przerabiając na bloki to :twisted: i może coś się zwykłym pamiątkom dostanie. Edytowane 24 Stycznia 2005 przez BQB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Gdzie znalazles taki radiator na CPU? Szukalem jakies pare miesiecy takiego czegos, pisalem maile do wiekszosci firm z branzy coolerow na polskim rynku. Albo sie nie odzywali albo nie mieli i nie wiadomo kiedy sprowadza. 1227812[/snapback] masz radiatory mniej wiecej takie same TU i TU, ale za tą cene samego radiatora można kupic dobry blok wodny. Tak poza tym, dobra robota, ciekawie sie zapowiada :P Edytowane 21 Stycznia 2005 przez MeGaMuCieK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Coolery te dostępne były swego czasu (dawno, dawno) na allegro w cenie 25zł/szt. Wycięty odpowiedni kawałek: Na zdjęciu jeszcze przed odchudzeniem spodu- teraz ma grubość 2mm (pierwotnie- chyba z 6mm). Ułożenie względem podstawy: - CDN - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Mechl!n ... jesteś dla mnie wzorem w szeroko pojętym WC :D Robisz super bloki z tego co masz pod ręką, bez specjalistycznych narzędzi... naprawde super... Dzisiaj zakupiłem płaskownik miedziany 5x15x1 ... i postanowiłem zrobić blok na GPU :D Ma 64 piny... wygląda coś jak prison :D Niewiedziałem do tej pory, że robienie bloków to taka przyjemność i satysfakcja :D Widze, że obaj jesteśmy maniakami homemade'u :D Gratulacje... za następny blok... i tak wiadomo jaki będzie efekt końcowy :D więc pogratulować mozna już teraz... :D Pytanko... jakiej najczęściej grubości pleksy używasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Dzięki :-). Topy robię z plexy grubości 10 i 12mm. Zapodasz zdjęcia Twojego spodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Postaram się... bo sam nie mam cyfrówki...więc popytam po qmplach... Narazie jest tak 3mm głębokości... a 3 tarcze dremela (toya) poszły :D Więc kupić oryginały... i tak chociaż 8mm zrobić :> Bo troche zawaliłem i kupiłem aż 1cm grubości ;) Twoje pomysły z wtapianiem są super... ten bloczek to taki PowerX... a do tego nie musisz się nad finami męczyć :D no poza wycinaniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 znalazłem: http://www.frazpc.pl/artykuly/98/Coolery/za/Bezcen COLORFUL FIRST EYE http://www.colorful-deli.com.tw/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 4max odpada z powodow cenowych. Sirius nie ma takich coolerow- recenzja a dostepnosc to dwie rozne sprawy. HELP ME !!! Gdzie moge jeszcze je znalezc??? Na allegro nie ma-przynajmniej w piatek nie bylo:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 No i mamy ciąg dalszy: Wstępnie powiercona podstawa: "Chwilka" szlifowania i dopasowywania aby otrzymać coś takiego: Całość spasowana- za chwile znajdzie się na kuchence: A tak to wyglądało po lutowaniu: Tutaj już po wyrównaniu płaszczyzny: Druga strona: - CDoczywiścieN - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 oczywiscie ful wypas jak zawsze ;] Wszysciutko zrobione perfekcyjnie... z niecierpliwoascia czekam na cd ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Masz może foty jak wygląda obróbka na piekarniku... wiem, ze stosujesz takie "klipsy"... ;) ale jak, gdzie i w jakiej postaci dajesz cyne między te dwa elementy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Nie "w piekarniku" tylko "na kuchence" . Tym razem nie stosowałem klipsów- "serce" zostało ciasno wbite w obudowę. Na grilu kuchenki leżało "do góry nogami" - tak jak na zdjęciu - w miejscach styku jednego elementu z grugim położyłem kawałki cyny odpowiedniej długości. Po chwili roztopiła wnikając wgłąb i łącząc oba elementy. Jej niedobór uzupełniałem "utykając" pręcik cyny w odpowiednie miejsca. update: Tak wydląda podstawa po szlifie papierem 500: ... a tak gotowa: papier 2500 i polerka: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 No lusterko jak sie patrzy... sądze, że wydajnością nie odbiega od konstrucji mcs'u za <150zł ;) Jak zawsze przepiękne... ;) A wiesz, że palenie szkodzi zdrowiu :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Przepieknie.... Na jaki procek przygotowujesz ten bloczek ?? Home-made to podstawa... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Dzięki. Na razie bloczek chłodził będzię proca z linka w podpisie. Docelowo przygotowywany jest dla proca z dużym rdzeniem (A64) więc jak zdecyduję, że przyszedł czas na upgrade sprzętu- będzie jak znalazł. Swider -> wiem, wiem... ale na coś trzeba umrzeć ;-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abram Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Nie no zęby zbieram z podłogi :) Respekt stary masz talent. Ja tam nigdy nie miałem smykałki do takich rzeczy, za nerwowy jestem. Oby tak dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Bardzo ładny bloczek. Full respect. Aż mi się nie chce wierzyć że taka polerka zrobiona papierem 500... pewnie jeszcze pasta była :D Jestem ciekaw jak wydajność tego bloczku będzie się przedstawiała :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Po szlifie papierem 500 bloczek wyglądał jak na przedostatnim zdjęciu. Efekt finalny to skutek szlifu papierami (po kolei) 800, 1200, 1500, 2000 i 2500 oraz polerki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 mechl!n masz talent w lapkach... Kurde jakbym umial takie jajca wyczyniac, to bym mial juz blok na mojego nowego CPU :P, a tak za to dlubie zapinke z akrylu do starego bloku :P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 mechl!n ile mniej wiecej zajmuje tobie szlifowanie tymi wszystkimi papierami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Dobrą godzinkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 no ale masz ten plus, że nie musisz juz potem na siłke chodzić :) A tak wogóle to istnieje możliwość zakupu któregoś z twoich bloczków, jeśli tak to w jjakiej cenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Mosiądz jest bardziej mięki niż miedz? ile zajeło ci dopasowanie tej dziury w podstawie do radiatorka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 wow... wyjebiscie to wychodzi .. he he tak apropo .. o cene :] to pewnie masz cos na sprzedanie :) ... ?? tak pytam z ciekawosci bo wlasnie mysle o jakims bloczku na gpu moze masz cos na zbyciu ??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Hmmm wydaje mi sie, ze mosiadz jest twardszy i to zdecydowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Mosiądz jest twardszy i znacznie łatwiejszy w obróbce - bardziej przypomina alu niż miedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 (edytowane) Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje). Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę). Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze :) . Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!). A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg :wink: . Edytowane 29 Stycznia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devaluator Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje). Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę). Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze :) . Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!). A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg :wink: . 1243453[/snapback] A czy Przewidujesz zapinkę na socket 478? Przydałobymi się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...