Skocz do zawartości
mechl!n

- Blok Cpu Nr 8 -

Rekomendowane odpowiedzi

Bezsensem jest nadawanie nazwy blokom które nie wchodzą do produkcji seryjnej- stąd taki a nie inny tytuł topica. Wyjątkiem od tej reguły niech pozostanie Butterfly... Jednak nazwę dla tego bloku też mam- waterfall- ale pozwolę sobie jej nie używać.

Butterfly skończony- czas zabrać się za następny projekt.

Będzie to kolejny (trzeci) blok "oparty" na niepozornym radiatorze:

Dołączona grafika

Dla przypomnienia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Plan jest taki:

Dołączona grafika

Być może mało dla Was czytelny- ale nic to- wyjdzie w praniu.

Tak wygląda podstawa w którą wlutuję "serce" z radiatora:

Dołączona grafika

Blaszka mosiężna grubości 6mm- "obudowa" i tak nie będzie uczestniczyła w oddawaniu ciepła więc szkoda mi było marnować na nią deficytową w mojej okolicy miedź.

Pozostaje "TYLKO" wyciąć w niej prostokątny otwór co przy pomocy mojego wypasionego parku maszynowego (wiertarka i pilnik) będzie zadaniem wielce praco/czaso-chłonnym.

- CDN -

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jakiś czas temu widziałem w sklepach, jak w poniedziałek przyjdę do pracy, to sprawdze jakiej to firmy, ale pamietam, że mieli nawet polskojęzyczną stronę www. O i sobie taki kupie, i zrobie z niego chłodzenie na pamięci karty graficznej i mosfetów, przerabiając na bloki to :twisted: i może coś się zwykłym pamiątkom dostanie.

Edytowane przez BQB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie znalazles taki radiator na CPU?

Szukalem jakies pare miesiecy takiego czegos, pisalem maile do wiekszosci firm z branzy coolerow na polskim rynku. Albo sie nie odzywali albo nie mieli i nie wiadomo kiedy sprowadza.

1227812[/snapback]

masz radiatory mniej wiecej takie same TU i TU, ale za tą cene samego radiatora można kupic dobry blok wodny. Tak poza tym, dobra robota, ciekawie sie zapowiada :P Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolery te dostępne były swego czasu (dawno, dawno) na allegro w cenie 25zł/szt.

Wycięty odpowiedni kawałek:

Dołączona grafika

Na zdjęciu jeszcze przed odchudzeniem spodu- teraz ma grubość 2mm (pierwotnie- chyba z 6mm).

Ułożenie względem podstawy:

Dołączona grafika

- CDN -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechl!n ... jesteś dla mnie wzorem w szeroko pojętym WC :D

Robisz super bloki z tego co masz pod ręką, bez specjalistycznych narzędzi... naprawde super...

Dzisiaj zakupiłem płaskownik miedziany 5x15x1 ... i postanowiłem zrobić blok na GPU :D

Ma 64 piny... wygląda coś jak prison :D Niewiedziałem do tej pory, że robienie bloków to taka przyjemność i satysfakcja :D

Widze, że obaj jesteśmy maniakami homemade'u :D

Gratulacje... za następny blok... i tak wiadomo jaki będzie efekt końcowy :D więc pogratulować mozna już teraz... :D

Pytanko... jakiej najczęściej grubości pleksy używasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się... bo sam nie mam cyfrówki...więc popytam po qmplach...

Narazie jest tak 3mm głębokości... a 3 tarcze dremela (toya) poszły :D

Więc kupić oryginały... i tak chociaż 8mm zrobić :> Bo troche zawaliłem i kupiłem aż 1cm grubości ;)

Twoje pomysły z wtapianiem są super... ten bloczek to taki PowerX... a do tego nie musisz się nad finami męczyć :D no poza wycinaniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy ciąg dalszy:

Wstępnie powiercona podstawa:

Dołączona grafika

"Chwilka" szlifowania i dopasowywania aby otrzymać coś takiego:

Dołączona grafika

Całość spasowana- za chwile znajdzie się na kuchence:

Dołączona grafika

A tak to wyglądało po lutowaniu:

Dołączona grafika

Tutaj już po wyrównaniu płaszczyzny:

Dołączona grafika

Druga strona:

Dołączona grafika

- CDoczywiścieN -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie "w piekarniku" tylko "na kuchence" .

Tym razem nie stosowałem klipsów- "serce" zostało ciasno wbite w obudowę. Na grilu kuchenki leżało "do góry nogami" - tak jak na zdjęciu - w miejscach styku jednego elementu z grugim położyłem kawałki cyny odpowiedniej długości. Po chwili roztopiła wnikając wgłąb i łącząc oba elementy. Jej niedobór uzupełniałem "utykając" pręcik cyny w odpowiednie miejsca.

update:

Tak wydląda podstawa po szlifie papierem 500:

Dołączona grafika

... a tak gotowa: papier 2500 i polerka:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Na razie bloczek chłodził będzię proca z linka w podpisie. Docelowo przygotowywany jest dla proca z dużym rdzeniem (A64) więc jak zdecyduję, że przyszedł czas na upgrade sprzętu- będzie jak znalazł.

Swider -> wiem, wiem... ale na coś trzeba umrzeć ;-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje).

Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę).

Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze :) .

Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!).

A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg :wink: .

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje).

Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę).

Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze  :) .

Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!).

A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg  :wink: .

1243453[/snapback]

A czy Przewidujesz zapinkę na socket 478? Przydałobymi się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi