Skocz do zawartości
mechl!n

- Blok Cpu Nr 8 -

Rekomendowane odpowiedzi

Bezsensem jest nadawanie nazwy blokom które nie wchodzą do produkcji seryjnej- stąd taki a nie inny tytuł topica. Wyjątkiem od tej reguły niech pozostanie Butterfly... Jednak nazwę dla tego bloku też mam- waterfall- ale pozwolę sobie jej nie używać.

Butterfly skończony- czas zabrać się za następny projekt.

Będzie to kolejny (trzeci) blok "oparty" na niepozornym radiatorze:

Dołączona grafika

Dla przypomnienia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Plan jest taki:

Dołączona grafika

Być może mało dla Was czytelny- ale nic to- wyjdzie w praniu.

Tak wygląda podstawa w którą wlutuję "serce" z radiatora:

Dołączona grafika

Blaszka mosiężna grubości 6mm- "obudowa" i tak nie będzie uczestniczyła w oddawaniu ciepła więc szkoda mi było marnować na nią deficytową w mojej okolicy miedź.

Pozostaje "TYLKO" wyciąć w niej prostokątny otwór co przy pomocy mojego wypasionego parku maszynowego (wiertarka i pilnik) będzie zadaniem wielce praco/czaso-chłonnym.

- CDN -

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jakiś czas temu widziałem w sklepach, jak w poniedziałek przyjdę do pracy, to sprawdze jakiej to firmy, ale pamietam, że mieli nawet polskojęzyczną stronę www. O i sobie taki kupie, i zrobie z niego chłodzenie na pamięci karty graficznej i mosfetów, przerabiając na bloki to :twisted: i może coś się zwykłym pamiątkom dostanie.

Edytowane przez BQB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xantos2001 napisał(a):

Gdzie znalazles taki radiator na CPU?

Szukalem jakies pare miesiecy takiego czegos, pisalem maile do wiekszosci firm z branzy coolerow na polskim rynku. Albo sie nie odzywali albo nie mieli i nie wiadomo kiedy sprowadza.

1227812[/snapback]

masz radiatory mniej wiecej takie same TU i TU, ale za tą cene samego radiatora można kupic dobry blok wodny. Tak poza tym, dobra robota, ciekawie sie zapowiada :P Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolery te dostępne były swego czasu (dawno, dawno) na allegro w cenie 25zł/szt.

Wycięty odpowiedni kawałek:

Dołączona grafika

Na zdjęciu jeszcze przed odchudzeniem spodu- teraz ma grubość 2mm (pierwotnie- chyba z 6mm).

Ułożenie względem podstawy:

Dołączona grafika

- CDN -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechl!n ... jesteś dla mnie wzorem w szeroko pojętym WC :D

Robisz super bloki z tego co masz pod ręką, bez specjalistycznych narzędzi... naprawde super...

Dzisiaj zakupiłem płaskownik miedziany 5x15x1 ... i postanowiłem zrobić blok na GPU :D

Ma 64 piny... wygląda coś jak prison :D Niewiedziałem do tej pory, że robienie bloków to taka przyjemność i satysfakcja :D

Widze, że obaj jesteśmy maniakami homemade'u :D

Gratulacje... za następny blok... i tak wiadomo jaki będzie efekt końcowy :D więc pogratulować mozna już teraz... :D

Pytanko... jakiej najczęściej grubości pleksy używasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się... bo sam nie mam cyfrówki...więc popytam po qmplach...

Narazie jest tak 3mm głębokości... a 3 tarcze dremela (toya) poszły :D

Więc kupić oryginały... i tak chociaż 8mm zrobić :> Bo troche zawaliłem i kupiłem aż 1cm grubości ;)

Twoje pomysły z wtapianiem są super... ten bloczek to taki PowerX... a do tego nie musisz się nad finami męczyć :D no poza wycinaniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy ciąg dalszy:

Wstępnie powiercona podstawa:

Dołączona grafika

"Chwilka" szlifowania i dopasowywania aby otrzymać coś takiego:

Dołączona grafika

Całość spasowana- za chwile znajdzie się na kuchence:

Dołączona grafika

A tak to wyglądało po lutowaniu:

Dołączona grafika

Tutaj już po wyrównaniu płaszczyzny:

Dołączona grafika

Druga strona:

Dołączona grafika

- CDoczywiścieN -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie "w piekarniku" tylko "na kuchence" .

Tym razem nie stosowałem klipsów- "serce" zostało ciasno wbite w obudowę. Na grilu kuchenki leżało "do góry nogami" - tak jak na zdjęciu - w miejscach styku jednego elementu z grugim położyłem kawałki cyny odpowiedniej długości. Po chwili roztopiła wnikając wgłąb i łącząc oba elementy. Jej niedobór uzupełniałem "utykając" pręcik cyny w odpowiednie miejsca.

update:

Tak wydląda podstawa po szlifie papierem 500:

Dołączona grafika

... a tak gotowa: papier 2500 i polerka:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Na razie bloczek chłodził będzię proca z linka w podpisie. Docelowo przygotowywany jest dla proca z dużym rdzeniem (A64) więc jak zdecyduję, że przyszedł czas na upgrade sprzętu- będzie jak znalazł.

Swider -> wiem, wiem... ale na coś trzeba umrzeć ;-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje).

Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę).

Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze :) .

Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!).

A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg :wink: .

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n napisał(a):

Organoleptycznie stwierdzam, że mosiądz jest twardszy niż miedź- bez porównania lepiej się go obrabia (wieci, piłuje, gwintuje).

Dopasowanie otworu do radiatora zajęło mi trochę czasu- w końcowej fazie piłowałem "małymi kroczkami" bardzo drobnym pilniczkiem- nie chciałem, żeby szczelina między "sercem" a podstawą wypełniona cyną była zbyt duża. Całość jest spasowana tak, że teoretycznie duży nacisk rdzenia CPU na "serce" spowoduje jego dociśnięcie a nie wypchnięcie (trochę to zawiłe- może później rysunek zamieszczę).

Bloczki oczywiście będą na sprzedaż- ale dopiero po testach Kyńka. Cenę ustalą allegrowicze  :) .

Nie mam w tej chwili żadnego ("wolnego") bloczka GPU. Znaczy jest jeden w częsciach ale raczej zostawię go sobie do mojej nowej obudowy (nie "nn2"- ten projekt musi zaczekać- to będzie COŚ!).

A na siłkę i tak muszę chodzić- to już nałóg  :wink: .

1243453[/snapback]

A czy Przewidujesz zapinkę na socket 478? Przydałobymi się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi