Spawacz Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Wszyscy na tym forum nonstop powtarzają, że odblokowanie mnożnika w P4 jest niemożliwe, jedynie w jakichś tam specjalnych wersjach. Jednak przypuszczam że można :) Moje argumenty: Na tomm's hardware tego dokonali Wpadłem na to jakoś calkiem przypadkowo :D:D:D Na tym screanie widać że jest procek P4 3.0Ghz nortwood. Jest to screan z testu jakiegoś chłodzenia freonem. A teraz bedziecie w szoku :D:D Na tym screanie jest zrzut z cpu-z w momencie bicia rekordu. Pierwsze co mi się rzuciło to to, że oba procki mają Stepping 9 Revision D1. Na tym drugim screanie zasłonili zegar procesora żeby niewyszło ze to jest 3Ghz :D czyli ten sam procek. Zresztą powinni się pochwalić prockiem a nie ukrywać, a wyjawnienie tej informacji w niczym by im niezaszkodziła więc poco ukrywać :/ Jak dla mnie to jest zbyt duży zbieg okoliczności. A i jeszcze jedno :P byłem w szoku jak jeszcze coś zauwarzyłem kliknij tu :) To jest zrzut z cpu-z u mnie :D:D jak widać to ten sam stepping, a ja sie kiedyś was pytałem czy ten stepping nalerzy do dobrze podkręcalnych. Teraz pytanie jak tego dokonali ??????????? Widać u mnie też daloby sie ;D Edytowane 21 Stycznia 2005 przez Spawacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Nie dokonali tego sami - dostali od intela wersję inżynieryjną z odblokowanym mnożnikiem :D Lancer coś o tym wie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Ale na obu screanach jest ten sam procesor a jeden ma odblokowany mnożnik a drugi nie :/ A i jeszcze jedną żecz zauwarzyłem :/ na obu screanach niama tego numerka w lewym dolnym rogu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 No właśnie, czemu nie ma sumy kontrolnej... czyżby coś ukrywali... Jak nie ma sumy kontrolnej to nikt nie sprawdzi czy ten screen to nie jest jakiś fotomontaż... Coś tu jest podejrzane :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 No właśnie, czemu nie ma sumy kontrolnej... czyżby coś ukrywali... Jak nie ma sumy kontrolnej to nikt nie sprawdzi czy ten screen to nie jest jakiś fotomontaż... Coś tu jest podejrzane :P 1228466[/snapback] Już sie okazało ze nawet z sumą kontrolną daje sie robić Fake'a, poczytajcie na xs, wisi tam łatny topic o tym ze większosc popularnych i używanych przez ocerów aplikacji daje sie oszukiwać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Thx za wytłumaczenie i namiary :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Jestem w szoku :| "Czyzby cos ukrywali" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Jest to chyba... Intel Confidental :D Czyli mega oc i unlock :D Był nawet temat tutaj o takim celku chyba ;] Edytowane 21 Stycznia 2005 przez Świder Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 niekoniecznie mega OC, ale odblokowany zawsze. pierwszy screen powstal na zwyklym procku, drugi na confidentialu. ot co. dlaczego myslisz, ze na TH maja tylko jedna sztuke proca? wala sie u nich pewnie tego dziesiatki. co do sum kontrolnych: zauwazcie, ze to sa stare wersje CPU-Z, ktore ich jeszcze nie wyswietlaly i przestancie doszukiwac sie spisku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Ale czemu urzywali tak starej wersji CPU-Z ?? przecież już byly wtedy wersje wyświetlające ten numerek. Po co zakrywali prędkość procka ?? Czemu 2 procki mają ten sam stepping :/. Małe prawdopodobieństwo żeby był to przypadek. Wręcz mogę sie zalorzyć że pod tym czarnym kwadratem jest napis 3.00 Ghz :P. Najprawdopodobniej odblokowanie mnożnika w P4 jest możliwe tylko tom's hardware niechce się z nami podzielić informacją jak to zrobić :D. Bo tak na marginesie co z natury technicznej stoi na przeszkodzie. Pewnie jest to jakiś pencilmod. Hehe teoria spisku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) Oni kręcą i to nieźle :mur: :mur: :mur: "Stopniowo podnosząc zegar FSB z 200 MHz (ustawienie standardowe) do 309 MHz, ustanowiliśmy rekordowy zegar rdzenia 5255 MHz. Zablokowany mnożnik był kłopotliwy we wszystkich procesorach P4, jakie testowaliśmy. " No CPU-Z pokazuje nam że mnożnik jednak był odblokowany :mur: :mur: :mur: A tu wrzucili sobie mnożnik 13 hehe strasznie zablokowany :) Edytowane 22 Stycznia 2005 przez Spawacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastablasta Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 na zlocie w Dziwnowie 2004 tez krecilismy Intele z odblokowanymi mnoznkiami, jak sie ma znajomosci, to mozna sobie takie pozałatwiać ;] swego czasu wiele bym dał za taki egzemplaz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżordż Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Jest to chyba... Intel Confidental :D Czyli mega oc i unlock :D 1228600[/snapback] nie taki znowu mega....miałem 2 odblokowane intele w łapkach Northwooda 2,6C i Extreme Edition 3,4 ....pierwszy (własność mojego znajomego) kręcił się na max 3,0GHz, drugi już trochę lepiej 4,0GHz ale nic poza tym i to na vapochillu :blink: (może dało by się więcej ale 1 dzień to za krótko na max oc)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 No to może faktycznie nie taki mega... Przynajmniej zawsze mi się tak wydawało, że confidentale są jakoś bardziej podatne na oc ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 na zlocie w Dziwnowie 2004 tez krecilismy Intele z odblokowanymi mnoznkiami, jak sie ma znajomosci, to mozna sobie takie pozałatwiać ;] swego czasu wiele bym dał za taki egzemplaz... 1229419[/snapback] A gdzie można dostać intel Confidental ?? :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 te dwa screeny nie są tych z tych samych procków, wystarczy spojrzeć na nazwę jednego i drugiego (choć częsciwo zakrytą), nie są jednakowo długie, jedna jest przesunięta trochę w lewo to albo fotomontaż, albo ten drugi to Confidental, a wtedy to już nie jest żadna rewelacja tak jak mówił rastablasta, były takie na zlocie i nie szły jakoś za bardzo do oc chętnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 trzeba miec wejscia u Intela te procki na zlocie byly bardzo ciekawe PIV EE 3,4GHz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 cos mi ti nie pasuje! wlaniedlaczego zamaskowlai jakiego proca uzywali!???? moze warto do nich napisac? haha ale 5ghz to juz jest rewelacyjny wynik! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 Jest też taki bajer... ASUS w nowych biosach umożliwia zmianę (obniżenie do 14) dla P3.2 i P3.0 na s478, oraz powyżej 3.0 na LGA775 ot co. Funkcja ta to CPU Lock free. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 No to jeżeli jest możliwość obniżenia to napewno też i podwyższenia :/ a oni mają właśnie płytę asusa i to jeszcze specjalnie zmodyfikowaną przez asusa do tych testów. Pewnie Asus im odblokował mnożnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 No nie wydaje mi sie... mnożnik jest blokowany na cpu, a nie mobo... Normalny P4 jest bloknięty na każdej mobo... a confidental chodzi jako unlock także na każdej mobo... ZenFist-> próbowałeś tego osobiście ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Hmm no niewiem ale być może można za pomocą płytki odblokować mnożnik tylko np. intel może wystrzegać tego patentu seryjnie :P. A oni mają zmodyfikowaną płytke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 wiecie wogóle po co jest tak opcja w Asusie?? Po to że jak zniejszy mnożnik do 14 to automatycznie fsb podnosi sie do poziomu chyba 233 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Może nie tyle da się odblokować co narzucić inny z mobo, w końcu chyba sam intel twierdził że mnożnika nie można odblokować bo nie zostały przewidziane do tego celu żadne mostki i inne bzdety tylko jest on ustawiany podczas wytważania CPU ale coś nie daje temu wiary... Wie ktoś może na jakiej zasadzie (dokładnie!) mnożnik jest zczytywany z CPU przez mobo? Tzn. np. co informuje mobo (piny, jakiś eprom w cpu albo gwiazdy)że jest taki a nie inny i dlaczego mobo ustawia taki jak chce cpu? Myśle że chcąc się zabierać żetelnie za unlock trza by poczytać troche specyfikacji socketu danego proca, za co odpowiadają te wszystkie jego piny i wogole bo to napewno bedzie trudniejsze niż pencil mod :D co nie znaczy że niemożliwe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 na mmx-ach sie dawalo, wiec czemu nie na p4 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielos88 Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) haj ja mam procek pentium 4 northwood 2,66@3,2ghz i nie zmieniałem nic ani napięcia ani nic jedynie zmieniłem fsb z 133 na 160 . u mnie konfiguracja wygląda tak 20x160 = 3,2ghz czy jest to możliwe ?? mam foto ale nie wiem jak je wkleic ale powiem tak że mam identyczne oznaczenia jak na tych pierwszych 2 zdjęciach tylko że 2,66ghz a nie 3,0ghz. Dziś jeden z uzytkowników tweak mnie wyśmiał i powiedzial że nie jest możliwe mieć mnoznik 20x160 bo niby bym musiał mieć jakąś wersje inżynierską itp to jak to mozliwe że ja tak mam ?? prosze wyjaśnijcie mi to a dodam cały mój sprzęt jaki mam płyta główna MSI NEO2-S procesor intel pentium 4 2,66gzh northwood na szynie 533mhz i 512kb casche 512mb ramu na 400mhz gdy miałęm procek 20x133 to ramy mi chodziły na 333mhz teraz mi ramy chodza na 401mhz płyta główna może nie jest jakaś rewelacyjna do podkręcania ale u mnie wszysko działa dobrze a jeszcze dodam że pracuje na standardowym coolerze intela wersja box która w porównaniu z terazniejszymi wiatrakami box z intela 3,2ghz prescott to mój cooler jest malutki !! a temperatura procka to 32 stopnie w spoczynku 35-37 jak normalnie pracuje a w stresie ma max 56stopni na 3,2ghz a na 2,66ghz temperatura jest jeszcze mniejsza w spoczynku 31 stopni a w stresie dochodzi max do 51 stopni a więc prosze dajcie odpowiedź czy mam może jakąś specjalną wersje procka że mam mnożnik 20x133 a u mnie działa 20x160 przy takim samym napięciu ?? czy koleś który pisał do mnei że to niemożliwe to poprostu jakiś cwaniak który nie ma o tym zielonego pojęcia ?? aha i czy ktoś może mi powiedzieć jak się wkleja print screena większego od 50KB ?? z góry dzięki -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- pentium 4 2,66@3,2ghz 20x160 northwood MSI NEO2-S 512DDr 400mhz radeon 9800se 256mb 128bit 250/500 zasilacz 420W HDD cawiar 80GB 7200obr 8mb casche Edytowane 27 Stycznia 2005 przez Danielos88 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Wchodzisz tu http://imageshack.us/ i hostujesz za free jakiegoś jpg albo co do 1024 KN i linka wrzucasz tutaj... A jak mały to ten link umieszczasz w [img=link] Na przyszłośc faq, regulamin... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 ja nie wiem co w tym ma byc tajemniczego... 20x133.3MHz = 2666MHz 20x160MHz = 3200MHz w czym jest problem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 na mmx-ach sie dawalo, wiec czemu nie na p4 :) 1238139[/snapback] Bo intel się wqr@wił że "pra"overclockerzy wzieli się do roboty i począwszy od PII zaczoł blokować mnożnik, inna sprawa że producenci płyt (ABIT, ASUS) konstruowali je tak że mnożnik nie był czytany z CPU i można było go zmienić. No i był też PIN21B czy coś tam ale.... Od tamtego czasu (poza limitowanymi seriami) żaden CPU Intela nie maiał nigdy odblokowanego mnożnika i nikomu nie udało się go odblokować, przynajmniej nie słyszałem o tym... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 no OK, ale skoro da sie zrobic drutmoda na celeronach to moze daloby sie wymusic mnoznik...... ja probowalem sie doczytac w specyfikacji copperminow ale tak jak mowisz nic nie bylo.... wiec pewnie nic z tego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...