Skocz do zawartości
Spawacz

A Jednak Odblokowanie Mnożnika Jest Możliwe!

Rekomendowane odpowiedzi

Troche już na to poźno... ;) Ja probowałem obadać uniwersalny mod na unlock mnożnika dla socket A i nawet obadałem kilka możliwości ale z braku czasu i kompa do testów odpuściłem bo moj tort jest unlock, a dureń (spitfire) też zrobiłem unlock więc nie potrzebuje, a intela nie lubie :D od momentu jak wypościł cwelerony 1.7GHz co to durnie 1.2 je wyprzedzały... więc też mnie to nie ciągnie no a tym bardziej nie mam platwormy (intel) do testowania postępów więc mimo wszystko odpadam... chyba, że ktoś obada specyfikacje s478 (bo lga to nie ma sensu) z opisem pinów i ich przeznaczeniem albo coś w tym stylu :)

Swoją drogą ciekawe: No to bierzcie się do roboty musimy być pierwsi !!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie moge przekopywać neta w poszukiwaniu pdfów i specyfikacji (jak narazie) bo wciąż na modemie jade i płace nieziemskie rachunki po 150-200zł odkąd się na tweak.pl zarajstrowałem -to było moje pierwsze forum ;-p

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2sztuki, ale nic sie nie dowiesz, bo poza tabliczka znamionowa nie ma roznic. Mnoznik jest kodowany w jakims rejestrze wewnetrznym, bo zaleznie od tego jak sie gosciom z intela zechce, takie mnozniki moga odblokowac-np 14-16, 12-13, 14-19 itd.... Podobnie czyni AMD z K8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bojcie sie, Intel nam juz dobrze sprawe zatail jak to zrobic, namieszal dokladnie i podawal zapewne fikcyjne informacje, z tym ze braqje na prockach jakis tam ukladow, ktore umozliwiaja zmiane mnoznika. dla firmy oznaczalo by to niewiarygodne strat finansowe jezeli technika na odblokowanie mnoznika ujrzala by swiatlo dzienne bo po co placic 10x drozej za procesor 5ghz, skoro mozna zaqpic 3 i go podkrecic? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bojcie sie, Intel nam juz dobrze sprawe zatail jak to zrobic, namieszal dokladnie i podawal zapewne fikcyjne informacje, z tym ze braqje na prockach jakis tam ukladow, ktore umozliwiaja zmiane mnoznika. dla firmy oznaczalo by to niewiarygodne strat finansowe jezeli technika na odblokowanie mnoznika ujrzala by swiatlo dzienne bo po co placic 10x drozej za procesor 5ghz, skoro mozna zaqpic 3 i go podkrecic? :D

1246417[/snapback]

Snisz chlopcze. Jak znalazl sie sposub na mnoznik w K7 to jakos notowania nie poszly raptem w dol. Myslacych w ten sposob jest mniejszosc i zapewniam, ze znajdzie sie ogromna masa ludzi wolacych kupic najsztbszy proceso za mega kase, niz chcacych krecic. A zreszta firma zabezpieczyla

Hmm jak Intel zakodował to w jakimś rejestrze to musi być możliwość przeprogramowania tego :D:D:D tylko kto bedzie mądry i dojdzie do tego jak.

1246904[/snapback]

Marzenia. Juz tyle lat jakos nikt nie moze tego obejsc. Nawet studiowanie cala wiecznosc specyfikacji elektrycznej wyprowadzen nic nie da, bo to nie w tym lezy problem.

Przypomina mi sie jak 2 lata temu grupa zapalencow z uporem maniaka dowodzila i ludzila sie, ze odblokuja HT w swoich Northwoodach.... hej ho? Udalo sie to w koncu komus :P?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu jeszcze żaden z zapaleniców nie dysponował odpowidnią ilością gotówki ;) aby w pełni można było podjąć wyzwanie.

"Mostki" (to kondziorki są chyba) pod cpu -to nie ta droga...

Może droga do mnożnika i HT jest właśnie przez jakiś "d0pny" programator tych rejstrów w cpu ...

Lancer skąd wiesz o tych rejstrach, że tam akorat trza szukać? (nie wyśmiewam Cię tylko jestem ciekaw)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo gdzie indziej szukać ??? Zapisanie informacji w pamięci jest najtańsze. Robienie do kazdego procka P4 innych ścieżek itd. kosztowało by zdecydowanie więcej niż produkowanie wszystkich procków takich samych tylko w niektóre wgrywać informacje o mnożniku 15 a do innych 17 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nie obilo wam sie o uszy ze plyta ABit IC7 MAX3 z biosem 1,8 udostepnia zmiane noznika ?

W wypadku procka P4 3,2 jest moozliwosc wyboru mnoznika 16 lub 14 .

Czy ktos z was jest to w stanie potwierdzic. Cos slyszal ?

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sportmaus - bardzo interesująca informacja. Trochę by potwierdzała moje podejżenia.

Hmm muszę nauczyć się programować biosy.

1272113[/snapback]

Pytalem - bo mi sie odblokowuje mnoznik ( mam drugi konfig na tej plycie)

http://www2.abit.com.tw/page/de/download/d...TYPE=Socket+478

Motherboard>Socket 478>IC7-MAX3

ic7p18.exe

Bios Issue Date:2004/11/01

BIOS ID:1.8

Added adjustable MAX & MIN multiplier item for certain retail INTEL CPUs.

Updated CPU micro code.

Supports certain SATA CDROMs when "OnChip Serial ATA" in "Enhanced Mode".

Revised wording in PC health item.

BIOS compile date: 11/01/2004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać tak :/

Sportmaus wrzuć na mnożnik 16 i zrób screana w cpu-z żeby dać dowód że to możliwe.

PS. hehe to jednak tomm's hardware zmieniali mnożnik, a asus im specjalnie do tego zmodował płyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać tak :/

Sportmaus wrzuć na mnożnik 16 i zrób screana w cpu-z żeby dać dowód że to możliwe.

PS. hehe to jednak tomm's hardware zmieniali mnożnik, a asus im specjalnie do tego zmodował płyte.

1272257[/snapback]

Zaden problem - uczynie to z checia - tylko male ale ( nie polewac)

Jak sie robi zrzuty ekranowe - co trzeba wcisnac na klawiatorce ???

bawie sie biosem i FSB od dawna - ale jeszcze nikt mnie o to nie prosil wiec tego nie robilem

Powiedzcie jak to zrobic i jak wkleic do posta na Forum

Pozdrawiam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Nad grupką klawiszy ins, home,page up... masz takie 3 klawisze... tam masz Prt Scr... naciskasz go.. potem otwierasz painta i dajesz wklej :D

Potem dajesz na jakiś friko serwer albo ftp... i na forum albo

[img=zdjęcie]
nie moze być za duze... albo link
[url]link[/url]

Na przyszość coś o php zobacz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak napisalem

Procek P4 3,2 GHz ( 16 * 200MHz )

Plyta Abit IC7 MAX3

BIOS wersja 1,8

Mnoznik zmienilem na 14

Wersja CPU-Z 1,26 - (tak ze ta poprawnie odczytuje P4 3,2 - jesli ktos ma watpliwosci )

a tu jest fotka do obejrzenia - jesli ktos potrafi to prosze moze ja tu Wkleic na Forum

http://www.forumdeluxx.de/gallery/showphot...&sort=1&cat=500

pozdrawiam

EDIT. SAWIDER dziekuje

EDIT 2. Swider - dziekuje i sorki za literowke ;-)

Edytowane przez Sportmaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie! jpeg służy do zdjęć czyli fotografii. Np. z panienkami albo samochodami.

A do grafiki, rysunków i takich waszych printscreenów jest gif, albo png (wyższej jakości, bezstratny).

Poświęćcie parę minut na zapisanie waszych tworów w tych kilku formatach i porównanie efektów (czyli jakość obrazka i rozmiar pliku).

Jeśli chcecie uzyskać minimalny romiar pliku przy najlepszej czytelności radzę użyć Alt+PrintScreen (czyli samo aktywne okienko, a nie cały pulpit) a potem zapisać to w gifie ze zredukowaną paletą kolorów (np. do 256 - zdecydowanie wystarczająca do normalnego okienka cpu-z).

Chyba ze ktoś "musi" pochwalić się lalą na pulpicie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważcie że to jest fotomontaż. Są na tych screenach bardzo drobne różnice. Otóż np. : Na jednym screenie jest podana wersja programu a na drugim nie :D, Na jednym Cache jest podane w Kbytes a na drugim w KBytes przez duże "B" i po trzecie w tle zdjęcia na jednym screenie jest logo tom's hardware a na drugim nie ma. Moim skromnym znadniem to po prostu fotomontaż zrobiony dla picu. Pozdro for all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...