Skocz do zawartości
Spawacz

A Jednak Odblokowanie Mnożnika Jest Możliwe!

Rekomendowane odpowiedzi

a jeśli by ktos mial niepotrzebna plyte pod s478 np jakas z allegro na 845pe za 30 zł to dało by sie ja przerobic na taki programator?? i tu pytanie do owsa lub świdera:P czy ktoś by sie tego podioł bo ja moge się złożyć na taką płyte. hehe wiecie jaki by był z tego interes:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nie obilo wam sie o uszy ze plyta ABit IC7 MAX3 z biosem 1,8 udostepnia zmiane noznika ?

W wypadku procka  P4 3,2 jest moozliwosc wyboru mnoznika 16 lub 14 .

Czy ktos z was jest to w stanie potwierdzic. Cos slyszal ?

Pozdrawiam  :wink:

1271938[/snapback]

Mam IS7-E i też mam mozliwość zmiany mnoznika 14 lub 16 ale działą to tylko na prockach, które mają odblokowane te mniżniki, na innych NIE. Wiem bo sprawdzałem na 2 procach na tym co ma odblokowany mnożnik mogłem zmieniać, a na drugim nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to problem sam się rozwiązał :D Skoro to jest w jakimś flashu proca to my nie damy sobie rady, chyba że zfakujemy troche jakieś mobo na programator lol :D

1259382[/snapback]

no a może to byl dobry pomysł:D może serio mnożnik jest w pamięci procka lub jego rejestrach ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa no właśnie, mam mieszane uczucia bo to wymagało by niesamowitego nakładu pracy

-trza by specyfikacje: socket 478 + jakiegoś jądra cpu rozpracować,

-zauczyć się w kierunku programowania,

-zlokać w czym isę to robi i jak,

że już o zmakeowaniu do tego programatora nie wspomne. Nawet przy probie wykonania takiego códa z old mobo bedzie potrzebny jakiś stuf dodatkowy (ale jak sadze wszystko okazałoby siepo zlokaniu specyfikacji s478+cpu)

edit:

jednym słowem trza liczyć siły na zamiary, nie ma żeczy niemożliwych, ale dla mnie to oznacza praktycznie nauke od podstaw jeśli chodzi o platforme (intela nie lubie :P) a reszta może by jako poszła ;) do tego trza mieć bogaty urlop, neta 24/7 i giąć umysł też najmniej 4h nad dzień :|

Ale ze mnie realista wyszedł :|

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak trza by bylo dużo czasu i nauki :/ ale wkoncu trzeba jakos zareklamować Tweak.pl na arenie światowej :D ja bym sie mógł dołożyc na takie mobo tylko trzeba kogoś od programowania o kogoś zeby to przerobił :/ kto sie podejmnie:D??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie weim, ja tu chciałem se unlock zrobić na amd (w teori już jest, tylko test zrobić) a intel się wkręca z walką od podstaw :|

Nie wiem, w zasadzie to mam wrażenie że nic w tej materi nie zdziałam.

Daj mi pdf ze specyfikacją s478 to pogadamy znowu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam IS7-E i też mam mozliwość zmiany mnoznika 14 lub 16 ale działą to tylko na prockach, które mają odblokowane te mniżniki, na innych NIE. Wiem bo sprawdzałem na 2 procach na tym co ma odblokowany mnożnik mogłem zmieniać, a na drugim nie.

1351133[/snapback]

Gdzie jest ta opcja w biosie?? Czy ona sie włącza tylko w przypadku gdy sie da mnożnik odblokować?? Mam procka 3,2 ee i ic7max3:]

Pozdrawiam

Edytowane przez Strzabi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szaraczek,

pdf napewno gdzieś leży, jeżeli ci zależy to poszukaj, ja znalazłem specyfikacje wszystkich modeli cpu na s462 w ciągu 0.5h na oficjalnej amd, więc ;)

ps. dużo ciekawego szitu można się dowiedzieś z takiej spec. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

intel ma tez wszystkie doki u siebie na www i to nawet chyba lepiej zorganizowane

dzieki specsom zrobienie drutmoda na napiecie jest kwestia banalna (zrobilem na socket 7 i s370, tylko na slot 1 nie probowalem) tyle ze u intela jest ich duzo, znacznie wiecej niz u amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam panowie, że temat poruszony w tym topicu to walka z wiatrakami, intel to nie jest firma która da sie wyrolowac, ich stać aby zrobić dobre zabezpieczenia. A co do programowania CPU to nawet nie wiecie na jaki teren wchodzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam czesciowo wypowiedz przedmowcy

aby z robic tako akcje to tszeba SUPER EKIPE zebrac (elektroników, programistów) + jakiś KEWIN MITNICK co by wam pmógł gromadzić informacje :D :lol:

Edytowane przez w1wlodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam czesciowo wypowiedz przedmowcy

aby z robic tako akcje to tszeba SUPER EKIPE zebrac (elektroników, programistów) + jakiś KEWIN MITNICK  co by wam pmógł gromadzić informacje  :D  :lol:

1361753[/snapback]

a od czego sa userzy tweak.pl :lol: :?:

Przeca życie opiera się na pokonywaniu samych trodności, nigdy z niczym nie jest łatwo ;)

Mitnick, hmm wystarczy mi stałka, dobry antywir firewall lub inny taki szit + zwolnienie z wszelkiej innej działalności ziemskiej na powiedzmy miesiąć :D

edit:

no i fundusze.... :D bo jak wsio ze swojej kieszeni ciągnąć to uuu..... :|

btw. mowiłem juz że nie lubie intela ?

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watpie zeby mozna bylo przeprogramowac cpu, zmieniac mnoznik mozna tylko na procach na ktorych intel dal te laske czyli prescoty 3,2 i chyba 3,0 ale tylko z scisle okeslonych serii. W zablokowanym cpu nie da sie odblokowac mnoznika, a jak ktos to zrobi to ma u mnie stowe na wstepie.

http://gorajec.net/raven/overclocking/FSB.jpg tutaj macie przyklad unlocked cpu, teraz luks go ma, zmienilem mnoznik zeby zobaczyc max stabilne fsb na mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś pamięć raczej musi być ,bo przeca gdzieś jest napisane że ten kawał krzemcu to np. athlon xp 2500+, bo wiadomo mnożnik to kwestia mostków ;),

1351372[/snapback]

etam nie w pamieci proca a w biose plyty bo jakby bylo ze w pamieci proca to po podkreceniu nie wyswietlalo by sie w biosie 3200xp ale to sie ma do AMD Xp bo intela sie wyswietlaja mhx wiec [gluteus maximus] zbita chyba ze w tym programie cpu-z caly czas widac co bylo przed oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej uważam że to cpu ma w pamięci info o sobie, w AXP po zmianie mostków na cpu np, moj thorton def 12.5x133, zmostkowany tylko L12 na 200 przedstawia się jako 2800+ lub 3200+ myśle że gdyby przestawić mnożnik na 11 to byłby tylko 3200+, ale intel, przeca on pokazuje ciągle w cpuz swoją oryginalną nazwe, a amd xp nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest ta opcja w biosie?? Czy ona sie włącza tylko w przypadku gdy sie da mnożnik odblokować?? Mam procka 3,2 ee i ic7max3:]

Pozdrawiam

1358109[/snapback]

Hi - jesli masz IC7 MAX3 - to zainstaluj wersje BIOS-a 1,8 zassaj

http://www.abit.com.tw/page/en/download/do...TYPE=Socket+478

Nastepnie - po instalacji wchodzisz do BIOS - SOFT Meni3 i tam chyba 3 pozycja od gory (MULTIPLER) - normalnie jest na 16 (16x200 w przypadku 3,2 )

a tu scren jakiego juz podawalem - przystawilem tam mnoznik na 14 - a procek nie jest "odblokowany" - jest to najzwyklejszy (niemodowalny) P4 3,2 Prescot ( CO ) na ABIT IC7 MAX3

http://www.forumdeluxx.de/gallery/showphot...&sort=1&cat=500

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzily wczesniej ( z 6 misiecy wstecz) po necie newsy ze Asus I Abit beda udostepniac na niektorych swoich plytach( intelowskich) mozliwosc zmiany mnoznika - i stalo sie tak - niektore typy plyt Asusa i Abita ( moze innych producentow tez - nie wiem) pozwalaja na zmiane mnoznika - czasem trzeba zaktualizowac bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...