Skocz do zawartości
ricky44

Jak Myślicie? Dobry Zestaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam nadzieję, że post ten nie zostanie uznany za coś w stylu "mam 5000, ale nie wiem co kupić". Wiem, co kupić, ale chcę poznać wasze opinie na temat sprzętu, który wybrałem. Jeżeli coś się wam w tym zestawie nie podoba, to mile widziane inne propozycje, też takie, których nie wymieniłem pod koniec. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź.

Procesor

AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939, 90nm) 679,00

Płyta główna

Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x 427,00

Pamięć RAM

DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 590,00

Karta graficzna

GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB (128-bit) TV BOX 779,00

Dysk Twardy

Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ 417,00

Karta dźwiękowa

Creative Sound Blaster Audigy LS bulk 109,00

Napęd optyczny

NEC DVD+/-RW ND-3520A bulk black 318,00

Obudowa

Modecom Step 107 LCD czarna - 350W 223,00

Monitor

17'' LG Flatron L1730B 1539,00

Klawiatura

Logitech UltraX Flat Keyboard OEM 111,00

Mysz

Logitech UltraX Optical Mouse OEM (B85) 62,49

Głośniki

Creative Inspire™ T5900 5.1 retail 293,19

Słuchawki

Creative® Headset HS-300 54,90

Pamięć Flash

Kingston DataTraveler 256MB (KUSBDTI/256) 99,00

+ kable, listwy: 130,19

Razem: 5 894,12 (z LCD)

Z CRT 5 106,02.

Wątpliwości:

Płyta główna

Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x

W związku z tym, że w Komputroniku nie ma innych płyt z nForce 4 wybrałem tą, ale chciałbym zainwestować w nForce 4 Ultra. W grę wchodzą: Asus A8N-E Premium, MSI Neo4 Platinum, słyszałem też o Abicie AN8 i wersji Fatal1ty. Która lepsza waszym zdaniem? Podobno na TwinMos-ach niestabilnie działają płyty Abita.

Pamięć RAM

DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5

Markowe pamięci, ale nie wiem czy są dobre.

Karta graficzna

GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB (128-bit) TV BOX

Jakość obrazu minimalnie gorsza niż w ATi ale za to wydajność zostawia X700 daleko w tyle. Poza tym w GeForcie Shadery 3.0. Trochę wąska szyna, ale za tą kasę nawet nie ma co marzyć o 256 bitach. Ostatnio słyszałem też o Radeonach X800 i X800 XL (dzięki dla 'turtles5').

Obudowa

Modecom Step 107 LCD czarna - 350W

A konkretnie zasilacz. Czy 350W z pasywnym PFC Modecom Feel pociągnie ten sprzęt. Nie wiem i prosze o opinie. Jeżeli nie to czy wystarczy 400W Feel z pasywnym PFC za 150 zł, ewentualnie Zasilacz Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W za 250 zł.

Ewentualnie też Logic Q11 czarna L350.

Monitor

17'' LG Flatron L1730B

Największy dylemat to: LCD czy CRT? Jeżeli CRT to wybrałem 17'' LG Flatron F720P lub Samsunga 757MB.

A jeżeli LCD to zastanawiam się właśnie nad LG L1730B lub P, Sony HS74B, iiyama E-435 i Samsung 710T. Gdybym nie miał aż tyle kasy to wybrałbym coś bez DVI: Samsung 710N albo LG 1730S.

Głośniki

Creative Inspire™ T5900 5.1 retail

Zastanawiam się nad Modecomem 5.1 - MC - AV2810. Jego zalety to bezprzewodowy pilot, ale głośniki są przecież po to aby słuchać i właśnie o jakość dźwięku mi chodzi.

Zmodyfikowałem ten post, bo nie był on zbyt czytelny. Mam nadzieję, że teraz przy czytaniu go nie będzie :mur: . Przy okazji zaktualizowałem ceny (24.01.2005 - Komputronik).

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Według mnie to dobry zestaw. Mam jednak 3 uwagi. Pierwsza to: Abit Fatal!ty jest bardzo dobrą płytą do OC ale jest to płyta pod P4 a nie pod ADM Athlon 64 Masz tu linka http://sklep.benchmark.pl/pelny_15461.html. Ja bym na twoim miejsu wybrał Asus'a, ale nie mam pojęcia gdzie go można dostać :? Dysk który wybrałeś ma akurat mój kumpel i z tego co wiem to ten Seagate pracuje dosyć głośno ;/ A co do głośników to nie mam żadnych zastrzeżeń. Wydobywa się z nich dźwięk bardzo dobrej jakości i to przy sporym basie :D A ogólnie to według mnie bardzo dobry zestaw!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepszy był by :

Płyta główna

Asus P5GD1 Intel 915P + Lan 1Gb + SATA Raid

Procesor

Intel Pentium 4 530J (LGA775) 3.00E GHz HT (Prescott) BOX

Pamięć RAM

Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL3

Dysk twardy IDE/SATA

Maxtor DiamondMax 10 160 GB (8MB) 6B160M0 SATA + NCQ

Karta graficzna

Radeon X700 Pro Gigabyte GV-RX70P256V 256 MB DVI + VIVO BOX (128-bit)

Obudowa

Modecom Step 207 czarny - 350W

Napędy optyczne

Toshiba DVD+/-RW SD-R5372B bulk black

Monitor LCD

17" iiyama ProLite E430-B black

Klawiatura

Logitech Cordless Desktop Optical Black OEM

Głośniki

Modecom 5.1 - MC - AV2810

Słuchawki

Słuchawki Creative® Headset HS-300

Pamięc Flash

GooDrive 512MB USB 2.0 Drive (Samsung)

Łączna cena zestawu: ok. 6000 zł.

A co do twojego zestawu to np. po co kupować odzielną kartę dzwiękowa jak można kupić zintegrowaną, teraz większosć kart zintegrowana odpowiada jakości kart do poziomu 150 - 200 zł.

Więc po co dokłądać ...

Jeśli chodzi o kartę graficzną dużo lepsze są Radki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena bez VAT Cena z VAT

Pamięć RAM        DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5                                            495,00  604,00

Chyba najtańsze markowe pamięci. Nie wiem jednak czy są one dobre. 

Karta dźwiękowa      Creative Sound Blaster Audigy LS bulk                                                90,00    109,00

Jedyna karta tej jakości w tej cenie.                                                  183,00        223,00

Nad obudową się nie zastanawiam, już wybrałem. Moje obawy to zasilacz Czy 350W z pasywnym PFC Feel pociągnie ten sprzęt. Nie wiem i prosze o opinie. Jeżeli nie to czy wystarczy 400W Feel z pasywnym PFC, ewentualnie Zasilacz Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W ale dość drogi - 250 zł.

1228375[/snapback]

Ogólnie zestaw ok, ale nie byłbym sobą, gdybym się do czegoś nie przyczepił :lol:

Zamiast TwinMosów weź hynixa d43 (na allegro 2x315zł). Zamiast Audigy LS weź Live! 24bit. A na zasilaczu nie oszczędzaj przy tak mocnym zestawie. Może to być ów Chieftec lub też np. Modecom FSP 400 za 350.

Jeszcze jedno. Nie napisałeś, do czego ma ów komputer służyć...

EDIT:

Ojej, bym zapomniał :blink:

A co do twojego zestawu to np. po co kupować odzielną kartę dzwiękowa jak można kupić zintegrowaną, teraz większosć kart zintegrowana odpowiada jakości kart do poziomu 150 - 200 zł.

Więc po co dokłądać ...

1228722[/snapback]

Nie komentuję Twojego zestawu, który jest totalym przeciwieństwem planowanego przez ricky'ego44... :mellow: Ale nie omieszkam skomentować dopisków. Jedyną zintegrowaną dźwiękówką, która może się równać z takim Live! za 100zł jest SoundStorm. Ty chyba po prostu nigdy nie miałeś niezintegrowanej karty... A co do grafiki - w czym są lepsze? Oczywiście mówimy o grafice za 700zł, a RX700Pro kosztuje sporo więcej przy porównywalnej (jak nie mniejszej) wydajności.

Edytowane przez pandi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zestaw ok, ale nie byłbym sobą, gdybym się do czegoś nie przyczepił :lol:

Jeszcze jedno. Nie napisałeś, do czego ma ów komputer służyć...

1229220[/snapback]

Komputer do domu, czyli filmy, gry, internet itp. Wiem że nForce 4 Ultra ma firewall sprzętowy ale płyt z nim na polskim rynku jak narazie nie nie widać.

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit Fatal!ty jest bardzo dobrą płytą do OC ale jest to płyta pod P4 a nie pod ADM Athlon 64 Masz tu linka

1228523[/snapback]

Płyta Abit AN8 to płyta pod AMD64. Tutaj link:

http://www.amdboard.com/socket_939_boards.html

Płyty jeszcze nie widziałem w sprzedaży nawet na zachodnich rynkach, ale pewnie niedługo powinna się pojawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepszy był by :

Płyta główna

Asus P5GD1 Intel 915P + Lan 1Gb + SATA Raid

Procesor

Intel Pentium 4 530J (LGA775) 3.00E GHz HT (Prescott) BOX

Pamięć RAM

Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL3

1228722[/snapback]

Dla mnie Pentium 4 odpada. Athlon 64 ma porównywalną wydajność, 64 bity, pochłania dużo mniej energii (Winchester - 67W), a poza tym podobno genialnie się kręci co przyda się za jakiś okres czasu.

Nie wątpie że Kingstony to dobre pamięci ale akurat ten model ma słabe timingi (CL3), a szybsze w cenach ok. 1000.

Ogólnie gdyby Radeon X700 miał porównywalną wydajność to wybrałbym go. Przeglądałem sporo testów i słabiej wypadał nawet X700Xt którego w Polsce nie ma. Oto link do chyba największego testu jaki znalazłem:

http://www.techreport.com/reviews/2004q3/r...xt/index.x?pg=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzisz o moich propozycjach z poprzedniego postu?

1229392[/snapback]

Pamięci w sumie ok ale troche gorsze timingi od TwinMos-ów.

Nie mam pojęcia jak z kartą dźwiękową.

A zasilacz to chyba wezmę Chiefteca. Dość tani jak na tę firmę i jak na tę moc.

A mam pytanko: czy na Athlona 64 można nałożyć taką tubę jak pod P4 Presscot? Bo z Modecomem Step-em taka tuba jest w komplecie i ciepło odprowadza od razu poza obudowe.

A wygląda to następująco i nazywa się AirDuct:

http://www.modecom.pl/strona.php?224

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Pentium 4 odpada. Athlon 64 ma porównywalną wydajność, 64 bity, pochłania dużo mniej energii (Winchester - 67W), a poza tym podobno genialnie się kręci co przyda się za jakiś okres czasu.

Nie wątpie że Kingstony to dobre pamięci ale akurat ten model ma słabe timingi (CL3), a szybsze w cenach ok. 1000.

Ogólnie gdyby Radeon X700 miał porównywalną wydajność to wybrałbym go. Przeglądałem sporo testów i słabiej wypadał nawet X700Xt którego w Polsce nie ma. Oto link do chyba największego testu jaki znalazłem:

1229365[/snapback]

Prawdę mówiąc nie wiem po co ty się wogule pytasz skoto, masz już konfiguracje i rzadnej innej do siebie nie dopouszczasz ...

A co do karty graficznej Radek jest dużo lepszy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc nie wiem po co ty się wogule pytasz skoto, masz już konfiguracje i rzadnej innej do siebie nie dopouszczasz ...

A co do karty graficznej Radek jest dużo lepszy ...

1229441[/snapback]

Dopuszczam inne konfiguracje ale na samym początku jak konfigurowałem zestaw to miałbyć to Athlon 64 i wszystko pod niego dostosowywałem.

Ogromne wątpliwości mam na przykład co do monitora: LCD czy CRT a jak LCD to jaki? iiyama ma małe kąty, Lg podobno góra ciemniejsza od dołu, a Sony aż 16ms (chociaż te 10 i 12 to i tak fikcja).

Wiem ze jestem troche wymagający ale chocbym wybral nie wiem jaki zestaw to i tak bedzie on mial jakies wady.

Co do Radeonów to na pewno lepsza jakość obrazu od GeForców, najmocniejsze modele mają dużo lepszą wydajność, ale z wydajnością w klasie średniej to 6600GT troche przeważa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale tak jak piszesz. Po porstu to co wyrałeś i nic innego.

TO jaki jest sens tego tematu, skoro nie chcesz usłyszeć nic innego jak tylko, że to dobry zestaw ...

Np. piszesz o monitorach jakim sposobem możesz porównywac iiyama z lg czy innym to wogule nie ta klasa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. piszesz o monitorach jakim sposobem możesz porównywac iiyama z lg czy innym to wogule nie ta klasa ...

1229496[/snapback]

Nie bronie ci krytykować mojego zestawu, ale po prostu co do procka to wątpliwości nie mam. Możesz walić :mur: w każdą inną część ale procesor: Athlon 64.

No ale chyba iiyama i Sony to podobna klasa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedzial ze iiyama jest lepsza od lg?

Dlaczego inna klasa?

Jesli kupie sie monitor w cenie 1600zł z iiyamy albo z lg to oba peda prezentowac podobne parametry techniczne i oba beda bardzo dobre.

A to ze o LG krazy glupia opinia ze sa awaryjne i badziewne to jest gowno prawda.

Ta firma robi naprawde dobry sprzet a do nagrywarek LG i monitorów tej fimry to juz naprawde trzeba byc glupkiem zeby sie przyczepic.

Nawet produkt najlepszej firmy potrafi sie zepsuc bo taki juz jest urok rzeczy martwych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedzial ze iiyama jest lepsza od lg?

Dlaczego inna klasa?

Jesli kupie sie monitor w cenie 1600zł z iiyamy albo z lg to oba peda prezentowac podobne parametry techniczne i oba beda bardzo dobre.

1229989[/snapback]

Nyny, a co Sądzisz o monitorach Samsunga. Ja, oprócz Lg i iiyamy biorę pod uwage 710N lub 710T. No i czy różnica między analogiem a DVI jest duża?

Nie wiem bo nigdy nie miałem LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Pentium 4 odpada. Athlon 64 ma porównywalną wydajność, 64 bity, pochłania dużo mniej energii (Winchester - 67W), a poza tym podobno genialnie się kręci co przyda się za jakiś okres czasu

a prescott sie nie podkreca niby??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricky44 sam mam Samsunga 710T i jak narazie jestem w 100% zadowlony. Pisalem juz nie raz na forum o tym monitorku i naprawde moge go polecic.

Roznica miedzy D-SUb a DVI pewnie jest niewielka ale jeszcze tego nie testowalem bo w moim leciwym ti42000 nie ma wyjscia dvi :(

Musze czekac az sie zepsuje i dostane lepszy model albo wymiana grafy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a prescott sie nie podkreca niby??

1233551[/snapback]

Athlon 64 pochłania mniej energii i mniej się grzeje (nie chce mieć kolejnego grzejnika w domu :D ). Poza tym obsługuje 64 bity, i jest tańszy. Sprawa jasna, a megaherce w dzisiejszych czasach nie mają juz tak wielkiego znaczenia.

Poczekalbym na wiecej plyt pod nForce 4. Grafa dobra. ATi leci w kulki X700XT bylo tylko dla recenzentow, na polki sklepowe nigdy nie trafilo. Ew. rozwaz X800 i X800XL - ale nie wiadomo jak z cena i czy nie stanie sie z nimi to samo co z X700XT

1235256[/snapback]

Dzięki za radę w sprawie kart. Już byłem zdecydowany na 6600GT a tu pojawia się X800 w cenie 199USD z 12 potokami. Ma co prawda troche gorsze taktowanie pamięci ale potoki pewnie zrobią swoje. Jeszcze nie widziałem testów ale pewnie będzie ciekawie. Mam link z cenami (w USD):

http://www.ocm.pl/index.php?option=content&task=view&id=95

No a co do płyt to najważniejsze częsci będe kupował na początku (ew. połowa) marca. Mam nadzieje że wtedy płyty pod nForce4 się wysypią.

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 nie jest drozsze!!! a na 64bity to se mozesz narazie popatrzec:))

X800 bedza u nas za cos kolo 1000 - 1200zl!! jak nie wiecej

i co z tego jak maja mniejsze taktowanie pamieci jak maja 2x szersza szyne!!!

1235841[/snapback]

Jest drozsze o 40 zl :). Chlop chce A64 i widac, ze juz sie zdecydowal, do tego czego uzywa P4 nie bedzie lepszym wyborem (co nie znaczy ze bedzie gorszym) od A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 nie jest drozsze!!! a na 64bity to se mozesz narazie popatrzec:))

X800 bedza u nas za cos kolo 1000 - 1200zl!! jak nie wiecej

i co z tego jak maja mniejsze taktowanie pamieci jak maja 2x szersza szyne!!!

1235841[/snapback]

P4 jest droższe 3.0E (LGA) kosztuje 800 a Athlon 64 Winchester 676 PLN.

Cena detaliczna ma wynosić ok. 250 USD czyli mniej więcej 750, ale na pewno producenci coś dorzucą od siebie i w wersjach box będzie z 900.

Odnosnie cen, to dlaczego w KOMPUTRONIKU, wi innych sklepach będzie pewnie w sumie 500 zeta taniej

1235887[/snapback]

Komputronik to sklep ogólnopolski, a mam nadzieję że ten temat pomoże nie tylko mi ale też innym składającym swój komputer.

A jeżeli nie w Komputroniku to w jakich innych sklepach??

Sam znam dość fajną stronę gdzie można znaleźć dużo tańszy sprzęt: http://www.skapiec.pl

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawik OK. Ale płyta, którą wymieniasz nie obsługuje NCQ. Zakup Segatea Barracudy jest uzasadniony tylko w przypadku, gdy chcesz korzystać z NCQ (obecnie na rynku są tylko dwa dyski obsługujące NCQ: Maxtor Diamondmax 10 i Barracuda. Spośród nich wybrałbym rzeczywiście Barracudę, chociaż oba dyski są bardzo przeciętne). Jeśli Twoja płyta nie obsługuje NCQ to szczerze polecam wziąć Samsunga Spinpointa albo Hitachi -te dyski są ZDECYDOWANIE lepsze Maxtora i Seagate'a.

Ja mam głośniki Logitecha X-530 i szczerze je polecam chociaż wybór T-5900 też jest powinien być dobry.

Ja kupuję w najbliższym czasie podobny komp. AMD 64+ 3200, nforce4 SLI Gigabyte, 1024 Kingston, 6600GT Gigabyte itp. Na razie nie kupuję dysku; przełożę dysk ze starego kompa i mam zamiar poczekać, aż wyjdą dyski w standardzie SATA II i jakieś lepsze się pojawią z obsługą NCQ. Chyba ta płyta Gigabyta nforce4 -4x też nie obsłuży SATA II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawik OK. Ale płyta, którą wymieniasz nie obsługuje NCQ. Zakup Segatea Barracudy jest uzasadniony tylko w przypadku, gdy chcesz korzystać z NCQ (obecnie na rynku są tylko dwa dyski obsługujące NCQ: Maxtor Diamondmax 10 i Barracuda. Spośród nich wybrałbym rzeczywiście Barracudę, chociaż oba dyski są bardzo przeciętne). Jeśli Twoja płyta nie obsługuje NCQ to szczerze polecam wziąć Samsunga Spinpointa albo Hitachi -te dyski są ZDECYDOWANIE lepsze Maxtora i Seagate'a.

Ja mam głośniki Logitecha X-530 i szczerze je polecam chociaż wybór T-5900 też jest powinien być dobry.

Ja kupuję w najbliższym czasie podobny komp. AMD 64+ 3200, nforce4 SLI Gigabyte, 1024 Kingston, 6600GT Gigabyte itp. Na razie nie kupuję dysku; przełożę dysk ze starego kompa i mam zamiar poczekać, aż wyjdą dyski w standardzie SATA II i jakieś lepsze się pojawią z obsługą NCQ. Chyba ta płyta Gigabyta nforce4 -4x też nie obsłuży SATA II.

1236316[/snapback]

Płyta Gigabyte nForce 4x rzeczywiście nie obsługuje NCQ, ale tak jak mówiłem tylko ta jest dostępna z nForce 4 na polskim rynku. Kiedy będę kupował komputer (początek marca właśnie ze względu na płytę) to chciałbym zainwestować w MSI Neo4 Platinum albo Asus A8N-E Premium (obydwie z nForce 4 Ultra, SATA II, NCQ i sprzętowy firewall).

A co do twojej płyty Gigabyte'a z SLi to podobno niestabilnie działają z jedną kartą graficzną:

http://www.chip.pl/arts/n/article_123254.html (przedostatni akapit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem tylko dodac ze LG1730P to bardzo dobry monitorek. Mam go juz ponad miesiac. Zadnych martwych pikseli, matryca rowniutko podswietlona, odswiezanie - trzeb przywyknac do tego ale odswiezanie na tym LG jest naprawde dobre, a ja jestem dosc wymagajacy (gralem w q3 125fps i 120Hz na CRT i teraz jestem w pelni zadowolony). Kolejnym atutem tego monitorka jest bdb skalwoanie obrazu, moim zdaniem Samsung 710T sie chowa. Katy.... sa srednie, lewo-prawo luzik jest ok, gora-dol troche gorzej ale to mankamet kazdej matrycy TN.

Co do jednego z moich przedmowcow. Widac mocna roznice miedzy DVI, a D-SUB szczegolnioe we windzie. Na DVI obraz jest ostrzejszy, czciaki wyrazniejsze, a to jest dosc wazne jak sie pracuje juz przy rozdzialce 1280x1024.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich

jak dla mnie konfog ktory wybrales jest super sam sobie wybralem prawie identyczny ja tylko biore dysk samsunga a co do plyty to sam chetnie bym sie pokusil na SLI ale niestety fundusze nie pozwalaja ;/ Ale jesli hcesz troche zaoszcczedzic to birze tego GIGABYTE ga-k8nf-939 czytalem gdzies ze to calkiem dobra plyta za ludzkie pieniadze (ktos podkrecil na niej winchestera3000+ do 2.6GHz na zalman'ie. twoj konfig to sluszny wybor naewt jesli nie kupisz teraz plyty z SLI to za jakis czas to zmienisz i jjuz bedziesz mial jedna karte garafiki na PCI-E (a druga juz wtedy kupisz za polowe ceny:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a co do plyty to sam chetnie bym sie pokusil na SLI ale niestety fundusze nie pozwalaja

1237513[/snapback]

Ja też chciałbym coś lepszego ale tak jak u Ciebie troche za mało kasy. Sam pewnie będę musiał na czymś zaoszczędzić no i chyba będzie to mainboard (tzn. zostanę przy Gigabaycie). Może też pozbędę się jakiegoś drobiazgu i zainwestuję w X800 (szkoda że bez SLi i Shaderów 3.0). No ale pożyjemy zobazcymy.

Ja chciałem tylko dodac ze  LG1730P to bardzo dobry monitorek. Mam go juz ponad miesiac. Zadnych martwych pikseli, matryca rowniutko podswietlona, odswiezanie - trzeb przywyknac do tego ale odswiezanie na tym LG jest naprawde dobre, a ja jestem dosc wymagajacy (gralem w q3 125fps i 120Hz na CRT i teraz jestem w pelni zadowolony). Kolejnym atutem tego monitorka jest bdb skalwoanie obrazu, moim zdaniem Samsung 710T sie chowa. Katy.... sa srednie, lewo-prawo luzik jest ok, gora-dol troche gorzej ale to mankamet kazdej matrycy TN.

1237446[/snapback]

A czy Widziałeś jakość obrazu na LG1730B? Nie wiem czy starczy mi kasy na ten konfig i wtedy pod ostrzał pójdzie monitor. Prawdopodobnie będzie to wtedy LG1730B. No ale jeżeli różnica jakości obrazu między L1730B a L1730P jest duża to będe musiał zaoszczędzić na czymś innym. Podobno w L1730B góra jest ciemniejsza od dołu??

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Widziałeś jakość obrazu na LG1730B? Nie wiem czy starczy mi kasy na ten konfig i wtedy pod ostrzał pójdzie monitor. Prawdopodobnie będzie to wtedy LG1730B. No ale jeżeli różnica jakości obrazu między L1730B a L1730P jest duża to będe musiał zaoszczędzić na czymś innym. Podobno w L1730B góra jest ciemniejsza od dołu??

1237767[/snapback]

Nie widzialem. To poprostu wyglada na starszy model. Nie ma f-engine, troche gorsza lampe ma. Nie wydaje mi sie zeby byly duze straty w jakosci obrazu, nie wime jak tam skalowanie. Trudno powiedziec. DVI ma. Wydaje sie byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi