Skocz do zawartości
ffreak

dziwny czujnik

Rekomendowane odpowiedzi

- Mam dziwny problem, co morze mierzyc trzeci czujnik temperatury na mojej plycie (PC-Chips M807), w SiSoft Sandra nazywa sie to Power / AUX Temperature. Prektycznie, to czujnik ten pokauje niewiele nizsza wartosc niz czujnik temp. procesora, roznia sie one o kilka dziesiatych stopnia. Teraz w totalnym idle Speedfan pokazuje 29,3 na procku i 28,9 na tym dziwnym, (ale czasem w idle roznia sie one nawet o 0,1). Przy obciazeniu CPU rzedu 90%, przez jakies 10 minuty procesor rozgrzewa sie i stabilizuje na ok 40 stopnie (w mocnym stress), a ten drugi pozostaje na 34 i po dluzszym czasie delikatnie rozgrzewa sie do 35. Niestety nie mam instrukcji do plyty i nie udalo mi sie jej znalezc nigdzie w sieci. Czy to mozliwe, ze mierzy on temp. wewnatrz obudowy?

- aha, co to za pamieci mam na swoim gf2mx, pisze na nich J&J i ma oznaczenia F643243B-6, ostatnia cyfra oznacza czas dostepu? Co za firma go robila?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ten drugi mierzy temperature w budzie "tylko jest zle zamocowany...." u mnie tak jest , ten czujnik co miezy temperature w budzie jest zamocowany na laminacie plyty glownej , jak komp chodzi na pelnych obrotach "stress" to i chipset nagrzewa sie bardzo "intel 440bx"

procek tez sie bardziej grzeje , co powoduje nagrzewanie sie laminatu calej plyty glowne , dlatego ten czujnik mocno klamie , bo miezy temperature samej plyty glownej a nie powietrza w budzie. A u Ciebie on moze byc zamocowany zbyt blicko Socketa i jak procek dostaje po [gluteus maximus] , laminat sie nagrzewa i czujnik pokazuje to co pokazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...