dariuszxxx Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 mam problem poniewaz ostatnio zauwazylem ze przestal sie krecic coolerek na chipsecie i tak chodzi juz pare dni nie wiem co z tym zrobic bylem w paru sklepach i nie maja takich wiatraczkow jaki bedzie dobry za rozsadna cene do plyty glownej ABIT nf7-2 i nie wiem jak go sie wyjmuje, i jeszcze mam maly problem z radiatorem na graficznej (radeon 9200) jest bardzo gorący co mozna z tym zrobic ??? daje jeszcze obrazek z programu temp kompa jest za duza wydaje mi sie ze to przez ten wiatraczek niech mi ktos odpowie jak mozna z gory dzieki !!! ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 o wlasnie to moj nick tylko zapomnialem hasla i zalozylem nowe konto :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Pierwsze: Zmien zasilacz :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: 3.09 na linii 3.3 ???? GEEZAAAAS:icon_exclaim: Drugie: Na mostek zamontuj Zalmana - takie wysokie bydle nie znam symbolu.Chyba ze nie pasuje. Trzecie:Co do R9200.Montaz jakiegos wiatraczka 40x40 zbije temperature. Czwarte:Ta temperatura CPU jest w stresie czy w idle? Zmiana pasty powinna polepszyc troche sprawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Pierwsze: nie zmieniaj zasilacza dopóki nie zweryfikujesz wielkości i wahań napięć porządnym miernikiem !! Drugie: Zalmany na chipset i grafikę (stare zdejmij przy pomocy suszarki - sprawdziłem działa :-) ), na Zalmany Papsty 40x40 na 7 V - montowane na gumowe kołki, Zalman na grafikę - tylko gdy masz puste 2 sloty PCI inaczej za Boga nie wejdzie Trzecie: Arctic Fan pro TC, a nawet 2- na przewietrzenie budy, Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=39623545 napiszcie czy to bedzie dobre na chipset bo <span style="color:red;">[ciach!]</span>a juz sie wogole nie kreci boje sie zeby sie chipset nie spalil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 bo nie wiem czy wielkoscią otwory będą pasować i niech ktos napisze jak sie starego wyjmuje ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=40162327 moj wyglada tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 masz podkręconego Athlona - zejdź z FSB niżej, ale nie sądzę, chipset na pewno się nie "spali" :-) skoro w starym masz otwory to na pewno w płycie są zapinki ze sprężynkami, nie sądze by to były śruby - nie znam Abita, włączasz suszarkę i ostrożnie podgrzewasz stary, dosłownie z kilkunastu cm na kilkanaście sekund, w trakcie nagrzewania kręć delikatnie radiatorem - pamiętaj by wcześniej wyciągnąć zapinki, jeśli są, przy załozeniu , że nie jest przyklejony ,a nie sądzę, powinno zejść łatwo; na Moim Asusie wszystko trwało ok. 20 sekund; co do Zalmana , mocowanie jest bardzo "elastyczne " - jest bardzo wiele położeń ramion mocujących, można przesuwać je wzdłuż radiatora i obracać wokół osi, na 100 % będzie pasował, drobna uwaga: najpierw sprawdź czy nie będzie zawadzał o radiator procesora, Zalman jest dość wysoki, wymiary radiatora można znaleźć na stronie Zalmana;nawet jeśli będzie trochę zawadzał to możesz usunąć kilka finów lub je wygiąć; potem pasta, troszkę uwagi przy zakładaniu by radiator znajdował się centralnie na chipsecie, może troszkę być mniejszy od powierzchni chipsetu , ale to nie przeszkadza, wciskasz kołki w płytę i jazda; Pozdrawiam; jeśli nadal nie jesteś pewny zajrzyj do tematu o Abicie - tam jest na pewno to opisane; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Imho to spokojnie starczy http://allegro.pl/show_item.php?item=39551028 40x40x35 mm W zaleznosci od tego jaki tam klej mocny jest mozliwe ze nie trzeba nic sie meczyc z koleczkami. Przyklejasz i siedzi. Ale to zalezy od kleju. No zalman zolty mi sie nie chcial trzymac na tasmie 3M. Tylko ze te kleje takie seryjne juz na radiatorach sa mocniejsze zwykle i trzymac powinno. Aha, no i to jest 5x tansze niz zalman. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 mam tego bartona 2500+ 333mhz no i jest podkrecony bo normalnie bylo chyba 1400mhz :D takie parametry mam Zegar - 200mhz mnożnik - x11 - (to sie da zmienić ale i tak jest stały) FSB - AUTO (nie wiem jak powinno byc) CPU Voltage - 1.8v (sam ustawilem bo przy mniejszym napieciu byly zawiechy) DDR SDRAM - 2.6v Chipset - 1.6v AGP - 1.5v niech ktos napisze czy wszystko jest ok ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 wyjalem calkiem wiatraczek i sie grzeje z minuty na minute coraz wiecej stopni po okolo 5minutach z 40stopni zrobilo sie 53 nie moze dlugo komp chodzic musze zakupic ten radiator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 "odkręć" więc Czy pisząc 53 C masz na myśli temperaturę wskazywaną na tym obrazku, który załączyłeś ? ale jak dobrze rozumiem to temperatura CPU, a nie chipsetu, obudowa tego wiatraczka pełni rolę radiatora , nie wiem czy to był dobry pomysł - masz teraz "goły" chipset ?, do czasu zakupu czegoś nowego nie podkręcaj sprzętu, będzie bezpieczniej i pewniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) o kurde ale dziwnie komp chodzi zobaczcie chodzi juz ponad godzine i sie wogole nie nagrzal zobaczcie obrazek Edytowane 23 Stycznia 2005 przez daro5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 1230015[/snapback] To kup go - za marne 15PLN to chyba niezbyt dużo. Podobny w 4max.pl kosztuje 69PLN Masz też aukcję radiatora Zalman i koleś dodaje oryginalny wentyl do Abita za friko - aktualna cena to 6PLN. Licytuj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40269352 Albo poszukaj jakiegoś wentyla na grafikę - ma ten sam rozstaw otworów (gdzieś mam BlueORB'a Termaltake - wyglada podobnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 to jak mowicie czy to bedzie pasowalo na chipset?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39623545 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) Bedzie jak noc - ramiona do mocowania możesz dowolnie rozsuwać. Jednak obecnie mostki dość poważnie się grzeją i do tego są dość blisko procka - dlatego optowałbym za czymś z wentylem. U mnie jak padł wentyl na mostku komp wieszał sie niemiłosiernie a temperatura w budzie podnosiła się do 35* zamiast normalnej 25*. Zobacz to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39707058 - też powinno pasować. Edytowane 23 Stycznia 2005 przez Major Zadek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 (edytowane) ten co pokazales jest chyba za maly moj ma rozstaw kolkow 59mm Edytowane 24 Stycznia 2005 przez daro5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro5 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 (edytowane) a czy ten bedzie dobry?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39866807 "Na radiatorze znajduje się warstwa samoprzylepnej taśmy termoprzewodzącej, a wentylator podłączany jest za pomocą 3-stykowego złącza" a w moim wentylu jest złącze 2 pinowe czy da sie to podlaczyc ??? bo tam pewnie jeden pin od tych diod?? Edytowane 24 Stycznia 2005 przez daro5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 będzie pasował.. tak jak każdy inny przez Ciebie wymieniany.. i skończ już wreszcie ten temat i tysiące wypowiedzi: "czy ten wentyl z allegro będzie dobry?". dostałeś kilka konkretnych odpowiedzi.. po co pytasz dalej :mur: Aby moja wypowiedź nie była bezproduktywna: ma być cicho: Zalman "złoty" albo "niebieski" ma być wydajnie: Zalman "złoty" albo "niebieski" z 40mm PAPSTem CoolerMaster Neon jest też dobry jeno będziesz musiał przerobić złącze 3pinowe na 2pinowe. Po prostu żółty kabel idzie do piachu bo to tylko kontrola (odczyt) obrotów.. no i końcówkę musisz zmienić na mniejszą.. ta oryginalna z Abita jest dużo mniejsza. Wszystko do zrobienia. Dodam jeszcze jedno: swego czasu (przed WC) miałem na NB 1.7V, proc 10.5x230 i złoty Zalman pasywnie sobie radził bez najmniejszego problemu. Warunek: w miarę przyzwoita wentylacja budy. Skoro jest to rozwiązanie wystarczające to po co się zastanawiać nad innymi? Bierz niebieskiego Zalmana :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...