kali990 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Czyli moze sie udać albo i nie? A czy ma ktoś ten zasilacz? Hmm moze wytrzyma ..... Ale chciałbym usłyszeć opinie gości którzy mają ten zasilacz i kręcą karte i proca !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Czyli moze sie udać albo i nie? A czy ma ktoś ten zasilacz? Hmm moze wytrzyma ..... Ale chciałbym usłyszeć opinie gości którzy mają ten zasilacz i kręcą karte i proca !!! 1252035[/snapback] Ja miałem zasilacz na podzespołach firmy LC - tabliczka znamionowa 400W :lol: procek palomino 1800+ (nie kręcony) , 512 RAM, 4Ti (kręcona), Karta TV, Audigy Wahania napięcia na procu od 1,70 do 1,80 V (innych nie mierzyłem ale pewnie podobnie). W styczniu zeszłego roku zaczął dziwnie komp się wieszać - sprawdzam napięcie 1,55 do 1,85 V następnego dnia po włączeniu kompa poszedł dym z zasiłki (wylądowała w koszu na śmieci), spaliła przy okazji płytę główną. :mur: Sprzedałem to co miałem - kupiłem sobie Durona 1600 z nową płytą główną i obudowę modecom z zasiłką ModeCom 300 GT (czyli zwykły fortron). W tej chwili działam na: - Duron@Athlon 2600+ (10.5x200), 512 MB RAM, HDD, Palnik, Audigy, Karta TV, R9550 @ 400/500 (miałem przez dwa miechy R9550XT @440/660) - napięcia 1,79 (waha się czasami od 1,78 do 1,80V) W tej chwili nie zamieniłbym tego 300 watowca na 450 Colors-ita ;) Jak to mówi benito - możesz mieć szczęście, albo możesz go nie mieć. Poza tym szczęście to taka rzecz, która może ciebie po pewnym czasie opuścić Wg mnie w tej chwili głupotą jest kupowanie Colorsita za 90 zł, skoro za 145 zł można mieć naprawdę rewelacyjny i niezawodny zasilacz Chieftec GPS-350BB-101L 350W (realnie - a nie naklejkowo). W tej chwili jest to lepszy wybór niż Chef 360 DF. Jednak zrobisz jak uważasz. Przez jakiś czas może ci zasilacz działać ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No wiem ze chifteck i modecom to są bdb zasilacze , ale nie mam za bardzo 140 pln a chciałbym jak najszybciej zacząć kręcić... Ale lepiej poczekać chwile bez ostrego kręcenia niz splić mobo ! A czy modecom 350 gt wystarczy ? chodzi mi o to zeby dobrze trymał napięcie !! Zeby nie było skoków !! zy są jeszcze jakieś progray do tego ? Aha o karte mi chodzi ABIT 9550 guru zeby na niej też trzymał naoięcie ! P.S Mi nie chodzi o 450 tylko 350 P.S 2 Skąd moge sciągnąć program prime95 ?? jak macie to wyślijcie na maila kali995@o2.pl DORADŹCIE !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No wiem ze chifteck i modecom to są bdb zasilacze , ale nie mam za bardzo 140 pln a chciałbym jak najszybciej zacząć kręcić... Ale lepiej poczekać chwile bez ostrego kręcenia niz splić mobo ! A czy modecom 350 gt wystarczy ? chodzi mi o to zeby dobrze trymał napięcie !! Zeby nie było skoków !! zy są jeszcze jakieś progray do tego ? Aha o karte mi chodzi ABIT 9550 guru zeby na niej też trzymał naoięcie ! P.S Mi nie chodzi o 450 tylko 350 P.S 2 Skąd moge sciągnąć program prime95 ?? jak macie to wyślijcie na maila kali995@o2.pl DORADŹCIE !!! 1252180[/snapback] Spalenie zasilacza to najmniejsze zło które może ciebie spotkać - często tak jak u mnie zasilacz pali płyty, czasem procesor lub kartę graf, można też pozbyć się napeędów ;) Nie żebym demonizował - wielu ludziom codegeny i inne tracery chodzą very good. Jednak ja nie miałem tego szczęścia :wink: modecom i chieftec nie są mercedesami wśród zasilaczy - to taka klasa średnia. Ale to bardzo dobre zasiłki. Ten Chief 350 W do którego dałem linka będzie lepszy niż modecom 350 gt (ten zasilacz to jak słyszałem najmocniejsza wersja Fortrona 300W przepakowana w "350w by modecom"). róznica 50 zł to tak dużo ? poza tym cena z komputronika, moze gdzieś tego chiefa kupisz taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Chodzi mi teraz głównie o to zeby trzymał napięcie bo mój komp az tak bardzo mocy nie potrzebuje !!! No 50 pln to mi troszke zmienia sytuacje :/ Ale chyba ten modecom nie jest taki zły Macie gdxieś porówanie MODECOM 350 GT vs CHIFTECK gps350bb ( ten chifteck chyba nie jest taki zły a między nim a modecomem jest róznica 25 pln !! a to juz duzo nie jest !! :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Chodzi mi teraz głównie o to zeby trzymał napięcie bo mój komp az tak bardzo mocy nie potrzebuje !!! No 50 pln to mi troszke zmienia sytuacje :/ Ale chyba ten modecom nie jest taki zły Macie gdxieś porówanie MODECOM 350 GT vs CHIFTECK gps350bb ( ten chifteck chyba nie jest taki zły a między nim a modecomem jest róznica 25 pln !! a to juz duzo nie jest !! :) ) 1252277[/snapback] Ktoś ostatnio robił wyliczenie i generalnie nawet komputer typu barton 3200+ (plus OC), 1 GB ram, 2xHDD, R9800pro (plus OC), nagrywarka zeżre ci coś około 220-270W, a więc nie jest to jakaś masakra. Ostatecznie liczy się trzymanie napięcia. Ja mam Modecoma 300 GT i nie narzekam. Na bank znajdziesz gdzieś na google test zasiłek w których będzie modecom 350W oraz ten chieftec. Napisz na PW do Benito - to taki nasz forumowy Guru od zasiłek Edytowane 2 Lutego 2005 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Jestem juz pewny ze biore tego MODECOM 350 GT dorwałem fajny test na benchmarku dzięki za pomoc !!! Jeżeli chiałbys się dowiedzieć czegoś o RADEONIE 9550 to chętnie pomoge pisz PW jakby co !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 No wiem ze chifteck i modecom to są bdb zasilacze , ale nie mam za bardzo 140 pln a chciałbym jak najszybciej zacząć kręcić... pisze juz po tym poscie gdzie stwierdziles ze decydujesz się na 350GT - dobry wybór. a co do cytatu - nie spiesz sie, pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Ja bym radził jeszcze zastanowił się nad chiefem gps350bb-101l . Minimalnie droższy, produkowany przez deltę, dzięki wiatrakowi 12cm wlaściwie niesłyszalny. Moim zdaniem niegorszy, a może nawert troszke lepszy od tego modecoma-wlaściwie jest to 300w fsp przepakowany w obudowe modecoma :) Niestety ostatnio w tych modecomach montowane są bardzo halaśliwe wentylatory- jesli na takiego trafisz to pewnie będziesz musial go zmienić na cichszy (wiąże to się niestety z utratą gwarancji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Ja bym radził jeszcze zastanowił się nad chiefem gps350bb-101l . Minimalnie droższy, produkowany przez deltę, dzięki wiatrakowi 12cm wlaściwie niesłyszalny. Moim zdaniem niegorszy, a może nawert troszke lepszy od tego modecoma-wlaściwie jest to 300w fsp przepakowany w obudowe modecoma :) Niestety ostatnio w tych modecomach montowane są bardzo halaśliwe wentylatory- jesli na takiego trafisz to pewnie będziesz musial go zmienić na cichszy (wiąże to się niestety z utratą gwarancji). 1253096[/snapback] tu się zgodzę - modecom będzie głośny. Ja w swoim wymieniłem wentyl (utrata gwarancji), kumpel który miał 350 mówił że jest jeszcze głośniejsza od 300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Przypomnę Niedowiarkom Mój sprzęt jak w podpisie + Radek 9800Pro 390/465 Sprzet chodzi po 12-14 godzin dziennie Muza gry itp zero problemów Przyznam sie że przetestowałem pozyczonego od kolegi Chiefteca 420Wat Przy tym samym napięciu mój proc poszedł stabilnie o 80MHz wyżej ! (30minut SupePI ) 32M i 4 przebiegi 3DMarka2003 wytrzymał ,max temp 59'C IDLE 33'C niestety w chwili obecnej jak bym miał wydać na zasiłkę 280zł wolałbym dokupić zmienić RAM na szybszy taki który poszedł by mi na FSB 233MHz CL2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Przypomnę Niedowiarkom Mój sprzęt jak w podpisie + Radek 9800Pro 390/465 Sprzet chodzi po 12-14 godzin dziennie Muza gry itp zero problemów Przyznam sie że przetestowałem pozyczonego od kolegi Chiefteca 420Wat Przy tym samym napięciu mój proc poszedł stabilnie o 80MHz wyżej ! (30minut SupePI ) 32M i 4 przebiegi 3DMarka2003 wytrzymał ,max temp 59'C IDLE 33'C niestety w chwili obecnej jak bym miał wydać na zasiłkę 280zł wolałbym dokupić zmienić RAM na szybszy taki który poszedł by mi na FSB 233MHz CL2 1253241[/snapback] Wiesz jak jest ... na poczatku było 40 MHz więcej, teraz już 80MHz - to pewnie tak samo jak z tym szczupakiem co urósł już po złowieniu ;) A temperatury ? Super Pi - to nie dowód. Mierzyłeś napięcia miernikiem? Zaraz się okaże że tak ;) Niedowiarków nie przekonałeś - zresztą mój drogi, sam miałem taki zasilacz (podzespły LC) i wiem do czego jest on zdolny. To że jeszcze ci wszystko działa może być zwykłym szczęściem... mogłeś trafić na naprawdę dobry zasilacz (zdarzają się takie), lecz inni takiego szczęścia mieć nie muszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Ja bym radził jeszcze zastanowił się nad chiefem gps350bb-101l . Minimalnie droższy, produkowany przez deltę, dzięki wiatrakowi 12cm wlaściwie niesłyszalny. Moim zdaniem niegorszy, a może nawert troszke lepszy od tego modecoma-wlaściwie jest to 300w fsp przepakowany w obudowe modecoma :) Niestety ostatnio w tych modecomach montowane są bardzo halaśliwe wentylatory- jesli na takiego trafisz to pewnie będziesz musial go zmienić na cichszy (wiąże to się niestety z utratą gwarancji). 1253096[/snapback] chieftec cichszy modecom mocniejszy wiecej mocy wypruje ;) aha kolego burze twoja teze ze jest to przepakowany fortron 300 :razz: a teraz patrz 350gtf 300-60btv(pf) niby te same amperaze ale gtf zopatrzny w kondensatory na wejsciu 2x200v 820uf a btv 2x200v 680uf chesz wiecej oto kolejna 300 koniec kropka ;) Edytowane 2 Lutego 2005 przez loobek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Ale mi nie zależy na ciszy tylko bez przeady ! Jezeli samolot miałby lądować to nie znowu !! Hałas taki średni moze być !!! Zastanawiałem się nad tym CHIFTECKIEM gps350bb-101l ale z tego co przeczytałem to od tego modecoma 350 gt to ten chifteck jest tylko cichszy ! A czy możliwości oc i trymania napięcie bez skoków są takie same chyba ? Przynajmniej tak przeczytałem ! Jezeli ktoś miałby nagrane hałas tego MODECOMA :D w co wątpie :D to wyślijcie na maila kali995@o2.pl !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Ale mi nie zależy na ciszy tylko bez przeady ! Jezeli samolot miałby lądować to nie znowu !! Hałas taki średni moze być !!! Zastanawiałem się nad tym CHIFTECKIEM gps350bb-101l ale z tego co przeczytałem to od tego modecoma 350 gt to ten chifteck jest tylko cichszy ! A czy możliwości oc i trymania napięcie bez skoków są takie same chyba ? Przynajmniej tak przeczytałem ! Jezeli ktoś miałby nagrane hałas tego MODECOMA :D w co wątpie :D to wyślijcie na maila kali995@o2.pl !! 1253266[/snapback] Sam myślałem o tym modecomie, ale sami jego użytkownicy mnie przekonali,że ostatnio montowane wentyle halasują tak,że wymiana jest konieczna!!!- codegeny są podobno dużo cichsze :) A z doliczeniem ceny dobrego wentyle i w obliczu mozliwości utraty gwarancji wolałem chiefa. On jest niesłyszalny- słychac wentyl na procu , dodatkowe wentyle itp a zasilacza nie :D . Modecom jest jak najbardziej ok. Mając jednak możliwośc kupienia za 15 zl więcej cichego chiefa wziąłem jego. Mniej problemów no i naklejka chieftec :D nie ma to jak odrobina snobizmu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 (edytowane) Mikrofaradów Loobek, nie milifaradów. ;) Znajdź zdjęcia jeszcze wersji BT(12V), ta wydaje mi się była nieco mocniejsza niż BTV i ona raczej mogła by stanowić odpowiednik 350GTF, tyle, że już jest dawno nieprodukowana w tamtych parametrach i GTF właśnie ją niejako zastąpił. Edytowane 2 Lutego 2005 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reset1000 Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 sa jakies internetowe sklepy gdzie mozna dostac tego Chiftecka (gps350bb) lub Modecoma (300W/350W)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 sa jakies internetowe sklepy gdzie mozna dostac tego Chiftecka (gps350bb) lub Modecoma (300W/350W)?? 1255739[/snapback] komputronik kolego - jeden z najbardziej znanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<<Martinez>> Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Zasilacz to nie tylko liczba pseudo wattów na nalepce. Ważne są też zabezpieczenia a tanie zasiłki po 80zł napewno ich nie mają. Ostatnio zwarłem kabelki od zasilania i wiecie co? Nic się nie spaliło tylko komp się wyłączył. :] Mam Chiefteca 360DF i rok temu dałem za niego 250zł. Wcale nie żałuję. :) A ja ma Codegena 300W też zwrałem kabelki i wiecie co? Też mi się nic nie spaliło tylko się komp wylączył. Codegena qupiłem razem z budą za 120 PLN he he B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Jak ci się zjara co innego to ja będę mówł he he. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<<Martinez>> Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 (edytowane) Jak ci się zjara co innego to ja będę mówł he he. 1256104[/snapback] Myślisz ??? :? osatnio głównie przez ludzi z Tweaka zacząłem się przyglądać mojemu Codegenkowi. No cóż napięć podręcznikowych nie trzyma ale tolerancja 5% jest bo mam alarmy włączone w MBM Tylko 12V ma 12.3, 5V-4.92 a 3.3V-3.23. I tak jest mniej cały czas a sprzęt taki jak w podpisie a do tego jeszcze HDD :D no i nadgryzarka i DVD. Antek na napięciu 1.62-1.65V max 38-40 stopni. Edytowane 7 Lutego 2005 przez <<Martinez>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Zdobądź miernik i nie sugerujj się mbm-em. Pomierz dokładnie, to będziesz wiedział na czym stoisz, lub raczej leżysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<<Martinez>> Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Żartowniś z Tanganem :oops: Dobra wieczorem zmierzę. Czy mam się spodziewać dużego szoku :zonk: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 roznie bywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...