Greggp Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 mam płyte MSI KT6 DELTA CPU Athlon 2,6 i DDR 512/400 Mhz (nie firmowe) gdzieś wyczytałem że mam chipset dualny który obsługuje dualny ram i stąd pytanie czy opłaca mi się wymienić 512 w jednej kości na 512 dual czy podniesie to wydajność kompa czy będzie się dał bardziej podkręcać bo jak na razie to stałe fsb mogę utrzymać na poziomie 170-176 później juz nie startuje za wszelkie wskazówki wielkie DZIĘKI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Dula daje 3-10% wydajnowci ale czasem obniza mozliwosci O/C Nie opłaca sie wymienic lepiej dozbierac na druga kostke 512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greggp Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Dula daje 3-10% wydajnowci ale czasem obniza mozliwosci O/C Nie opłaca sie wymienic lepiej dozbierac na druga kostke 512 1229724[/snapback] czy wtedy 2 kości będą działały podobnie jak dual Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_del Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 mam płyte MSI KT6 DELTA CPU Athlon 2,6 i DDR 512/400 Mhz (nie firmowe) gdzieś wyczytałem że mam chipset dualny który obsługuje dualny ram nie wiem, gdzie ty to wyczytales i od kiedy Via KT600 obsluguje dwukanalowo pamieci? Via dopiero w Kt880 wprowadzila dual channel. ale nie przejmuj sie, nawet gdybys mial plyte na KT880 lub na Nvidii, to przyrost wydajnosci z dual channel bylby niewielki. po prostu procesory amd nie wykorzystuja dodatkowej przepustowosci pamieci tak mocno jak P4, bo ich zapotrzebowanie na przepustowosc magistrali jest rowne lub nizsze od przepustowosci pamieci (chyba, ze pamieci taktujesz nizej niz FSB procesora). pamietaj jeszcze o jednym - w konfiguracji AMD + chipset Via najwydajniejsze jest ustawienie synchroniczne proca i pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) pamietaj jeszcze o jednym - w konfiguracji AMD + chipset Via najwydajniejsze jest ustawienie synchroniczne proca i pamieci.Tak akurat jest przy wszystkich chipsetach pod AMD ;) Edytowane 23 Stycznia 2005 przez Neonix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greggp Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 pamietaj jeszcze o jednym - w konfiguracji AMD + chipset Via najwydajniejsze jest ustawienie synchroniczne proca i pamieci. zobacze w biosie bo chyba wyłączyłem tą opcje :mur: DZIEKI bo gdzies poczytałem, kumpel mi nagadał i miałem zamiar wymienić 512 na duala :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 pamietaj jeszcze o jednym - w konfiguracji AMD + chipset Via najwydajniejsze jest ustawienie synchroniczne proca i pamieci. zobacze w biosie bo chyba wyłączyłem tą opcje :mur: DZIEKI bo gdzies poczytałem, kumpel mi nagadał i miałem zamiar wymienić 512 na duala :mur: 1234458[/snapback] a Ty znowu z Tym kumplem. Czytaj forum bedziesz wielki polookaj sobie po forum naszym innych takze zagranicznych a potem zagnij tego Twojego kumpla a chyba nie bedzie trudno :lol: EOT pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q3cOoL Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Ogólnie to dobre rozwiązanie bedziesz mial wieksza wydajnosc tez tak zrobilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...