Skocz do zawartości
BeetRoot

Jaką Płytę Do Podkręcania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona 2500 podobno Barton,

Radek 9550 Gigacube,

512 DDR 333 MHz.

Faktycznie dozbieram na tego Abita NF7. Podobno są dwie wersje Bartonów, lepsze i gorsze. Tak mi gadał sprzedawca. Czy muszę zmieniać RAM na szybszy jeśli chce wkręcać proca? Wybaczcie moją niewiedzę :oops:

Pozdro dla forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona 2500 podobno Barton,

Radek 9550 Gigacube,

512 DDR 333 MHz.

Faktycznie dozbieram na tego Abita NF7. Podobno są dwie wersje Bartonów, lepsze i gorsze. Tak mi gadał sprzedawca. Czy muszę zmieniać RAM na szybszy jeśli chce wkręcać proca? Wybaczcie moją niewiedzę  :oops:

1230471[/snapback]

Lepsze i gorsze? Jedyne, co przychodzi mi do głowy to mobile i zwykły. Chyba, że na rdzeniu thoroughbred, też niby athlon 2500+ ale na fsb 266 i cache 256, ale Barton? Nic więcej w tym względzie nie wymyślę. A ram wypadało by lepszy wziąć, może hynix d43? To dość ekonomiczny wybór - od 270 za kość 512ddr400 cl3. Wtedy po prostu lekko podnosisz napięcie (albo i niekoniecznie, w zależności od egzemplarza procka) i ustawiasz 11x200, co daje 3200+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem (chodzi tu o Athlona XP 2.0+ thortona). Słyszałem że do podkręcania jest dobra (i tania) Asus A7V8X-X Via KT400 + LAN + audio. Czy ta Abita NF7 jest jednak lepsza? Komp taki jak w przypisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że NF7 jest lepsza do kręcenia od A7V8X :wink:

Miałem kiedyś KD7 na kt400 aż mi się łezka zakręciła jak sobie przypomne :rolleyes:

Chyba najlepsza na kt400, uzyskałem na niej fsb211 :D Jeszcze bym się nią pobawił :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem (chodzi tu o Athlona XP 2.0+ thortona). Słyszałem że do podkręcania jest dobra (i tania) Asus A7V8X-X Via KT400 + LAN + audio. Czy ta Abita NF7 jest jednak lepsza? Komp taki jak w przypisie.

1230559[/snapback]

Na tym Asusie nie masz opcji podnoszenia napiec na pamieciach.

Abit NF7 rev2.0 jest zaje-fajny. Tydzien temu kupilem i jestem bardzo zadowolony !!!

Do krecenia w tej cenie jest najlepszy !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli myslisz o o/c to daruj sobie konstrukcje na chipsecie VIA.

Mialem zarowno abita nf7 jak i nf7-s i sa to dobre plyty ale sa od nich znacznie lepsze :)

DFI Infinity jest rewelacyjna (272fsb :)), ktora sprzedalem i czasowo pracuje na DFI NFII Ultra-AL. Przerosla moje oczekiwania. 248fsb bez zadnych modow i na oryginalnym biosie. 1zlacze sata, dual i wszystko co dobra plyta powinna miec. W sklepach internetowych ich nie widze ale wiem ze hurtownia ja ma bo sam niedawno wzialem ta swoja. I powiem Ci ze jej cena nie powinna przekraczac w sklepie 250zl (wiem ile kosztuje w hurcie). Jesli chcesz ja kupic w jakims lokalnym sklepie to na pewno nie bedzie problemu. Plyty DFI ma hurtownia NTT.

Asusy maja slabe do o/c, na epoxie nie pojedziesz fsb powyzej 230, chyba ze trafisz dobry egzemplaz. Abity sa drozsze i ciut slabsze.

Mysle ze argumentacja jest mocna i uwierz mi, ze wiem co mowie.

Pozdrawiam

Edit:

Link do tej plytki Stronka DFI

Edytowane przez q3Jarz4b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi