Skocz do zawartości
AMDFun

Max Temperatura Na Athlonie 1333

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!!

Mam Athlona 1333MHz Thounderbird na płycie Gigabyte GA-7DX. Sprzęt jest trochę stary, ale do tej pory działał bez zarzutów. Niedawno zmieniłem kartę graficzną z GeForce 2MX 400 32MB AGP 4x (może ktoś chce kupić B) ??) na Gigabyte Radeon 9550 128MB AGP 8x (na płycie mam AGP 4x, ale karta 8x i tak działa). No i po jakimś niezbyt długim czasie (może miesiąc) kiedy grałem w gry komputer mi się po pewnym czasie zawieszał, albo resetował. Zauważyłem, że temperatura na procesorze przekacza 95oC :unsure:, a z tego co pamiętam dawniej oscylowała w granicach 69-73. Przy normalnej pracy (internet, divx, itp.) jest teraz jakieś 88oC. Odkurzyłem nieco komputer od środka i temperatura spadła na tyle, ze mi się komp nie wiesza podczas grania (wtedy właśnie osiąga gdzieś 88oC), ale podaczas normalnej pracy jest 82-85oC.

Co mam zrobić, żeby temperatura spadła jeszcze on 10oC?? Czy muszę wymienić wentylator?? Czy raczej zmienić pastę (ma już ze 3-4 lata)?? (Ile ona kosztuje??) Czy ma to wszystko związek z nową kartą, czy raczej jest to wina kurzu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie przed ta twoja zmiana karty graf. na radka temp. i tak o duzo za duza!! :blink: ja mam Thunderbirda 1200MHz @ 1400MHz i temp. w max stresie to 46C przy alum,went. (3400rpm i najtańsza pasta) a u ciebie 69-73 a teraz 95 :blink: po pierwsze: kup w miare dobra a tanią paste (nie musi byc srebrna i inne bajery), zdejmij radiator oczysc ze starej pasty radiator jak i rdzen procesora, po przeczyszczeniu sprawdz czy rdzen procesora nie jest aby w zadnym miejscu ukruszony jesli nie rozsmaruj paste zaloz radiator i zobacz roznice :)

pozdrawiam Soker

ps. ale twój 1333MHz jest kręcony bo seryjnie taki nie wyszedł... to raz

dwa nie "Thounderbird" tylko poprostu Thunderbird i zrób to co napisalem u góry jak najszybciej bo na dobre temu procesorowi to niewychodzi...

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy seryjny czy nie tego do końca nie wiem, to mój ojciec kupował sprzęt

Na dołączonych obrazkach widać obecne wskazania temperatury, szyny itp itd.

Czy taka pasta wystarczy:

Pasta

Pasta

czy raczej coś droższego:

Pasta

I jeszcze takie techniczne pytanie. Ile tej pasy nałożyć, zeby było dobrze??

post-103424-1106474744_thumb.jpg

post-103424-1106474754_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się za bardzo na tym. Z wygladu, to mniej-więcej coś takiego

Dołączona grafika

Tyle że nie ma tej przerwy na środku bdwodu, a pionowe części są lekko zakrzywione w jedną stronę, no i nie jest to Pentagram ;)

Co do oborotów, to przekaraczają 5000rpm

Edytowane przez AMDFun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to musisz miec glosno w tym kompie, wyciszales obudowe, pracujesz przy otwartej obudowie?

1231743[/snapback]

Rzeczywiście jest głośno, a w dodatku jest to stary typ obudowy MidiTower sprzed 6 lat. Jest w niej sporo miejsca. Aby zdjąć obudowę muszę wykręcić wszystkie 6 śróbek z tyłu i podnieść całą blachę :angry: . Pracuję na zamkniętym, ale często słychać drgania blachy, bo obudowa nie jest idealnie dopasowana, wtedy muszę z którejś strony lekko ją docisnąć. Zdążyłem się już do tego przyzwyczaić, ale nie do tego stopnia, aby spać z włączonym kompem B)

P.S. W tej chwili mam 5850rpm :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy seryjny czy nie tego do końca nie wiem, to mój ojciec kupował sprzęt

Na dołączonych obrazkach widać obecne wskazania temperatury, szyny itp itd.

Czy taka pasta wystarczy:

1230991[/snapback]

Hehe. Lepiej kupić deoższą pastę. Te pasty nie mają dużej rónicy cenowej! :razz: Ja mam posmarowanego dużo droższą pastą i jest różnica między tymi tańszymi. Około 15 stopni róznicy. Lepiej kup coś droższego i lepszego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup ta paste Titana - wystarczy. Zainwestuj w tego pentagrama z jpg. - wystarczy na 200%. Mialem go na moim P4 i mialem 36 bez dodatkowych went. w budzie. Pozdrawiam

1232051[/snapback]

Właśnie kup sobie tego Pentagrama z zdjęcia ja mam takiego i jestem w miarę zadowolony :lol: Nigdy nie przekracza mi 65 stopni. A na starym coolerze i pascie przy włączeniu już miałem ponad 55 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi