AMDFun Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Witajcie!!! Mam Athlona 1333MHz Thounderbird na płycie Gigabyte GA-7DX. Sprzęt jest trochę stary, ale do tej pory działał bez zarzutów. Niedawno zmieniłem kartę graficzną z GeForce 2MX 400 32MB AGP 4x (może ktoś chce kupić B) ??) na Gigabyte Radeon 9550 128MB AGP 8x (na płycie mam AGP 4x, ale karta 8x i tak działa). No i po jakimś niezbyt długim czasie (może miesiąc) kiedy grałem w gry komputer mi się po pewnym czasie zawieszał, albo resetował. Zauważyłem, że temperatura na procesorze przekacza 95oC :unsure:, a z tego co pamiętam dawniej oscylowała w granicach 69-73. Przy normalnej pracy (internet, divx, itp.) jest teraz jakieś 88oC. Odkurzyłem nieco komputer od środka i temperatura spadła na tyle, ze mi się komp nie wiesza podczas grania (wtedy właśnie osiąga gdzieś 88oC), ale podaczas normalnej pracy jest 82-85oC. Co mam zrobić, żeby temperatura spadła jeszcze on 10oC?? Czy muszę wymienić wentylator?? Czy raczej zmienić pastę (ma już ze 3-4 lata)?? (Ile ona kosztuje??) Czy ma to wszystko związek z nową kartą, czy raczej jest to wina kurzu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) Chłopie przed ta twoja zmiana karty graf. na radka temp. i tak o duzo za duza!! :blink: ja mam Thunderbirda 1200MHz @ 1400MHz i temp. w max stresie to 46C przy alum,went. (3400rpm i najtańsza pasta) a u ciebie 69-73 a teraz 95 :blink: po pierwsze: kup w miare dobra a tanią paste (nie musi byc srebrna i inne bajery), zdejmij radiator oczysc ze starej pasty radiator jak i rdzen procesora, po przeczyszczeniu sprawdz czy rdzen procesora nie jest aby w zadnym miejscu ukruszony jesli nie rozsmaruj paste zaloz radiator i zobacz roznice :) pozdrawiam Soker ps. ale twój 1333MHz jest kręcony bo seryjnie taki nie wyszedł... to raz dwa nie "Thounderbird" tylko poprostu Thunderbird i zrób to co napisalem u góry jak najszybciej bo na dobre temu procesorowi to niewychodzi... Edytowane 22 Stycznia 2005 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDFun Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Czy seryjny czy nie tego do końca nie wiem, to mój ojciec kupował sprzęt Na dołączonych obrazkach widać obecne wskazania temperatury, szyny itp itd. Czy taka pasta wystarczy: Pasta Pasta czy raczej coś droższego: Pasta I jeszcze takie techniczne pytanie. Ile tej pasy nałożyć, zeby było dobrze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damqq Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 nastepnym razem troche poszukaj, to znalazlem w 2 minuty na tweaku zobacz tu i tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 A moze zaczniemy od podstaw- jaki masz cooler ? I jakie obroty wentylatora na nim? Bo prawdopodobnie pada ci wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDFun Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) Nie znam się za bardzo na tym. Z wygladu, to mniej-więcej coś takiego Tyle że nie ma tej przerwy na środku bdwodu, a pionowe części są lekko zakrzywione w jedną stronę, no i nie jest to Pentagram ;) Co do oborotów, to przekaraczają 5000rpm Edytowane 23 Stycznia 2005 przez AMDFun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damqq Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) to musisz miec glosno w tym kompie, wyciszales obudowe, pracujesz przy otwartej obudowie? Edytowane 23 Stycznia 2005 przez DamianOmen13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDFun Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 to musisz miec glosno w tym kompie, wyciszales obudowe, pracujesz przy otwartej obudowie? 1231743[/snapback] Rzeczywiście jest głośno, a w dodatku jest to stary typ obudowy MidiTower sprzed 6 lat. Jest w niej sporo miejsca. Aby zdjąć obudowę muszę wykręcić wszystkie 6 śróbek z tyłu i podnieść całą blachę :angry: . Pracuję na zamkniętym, ale często słychać drgania blachy, bo obudowa nie jest idealnie dopasowana, wtedy muszę z którejś strony lekko ją docisnąć. Zdążyłem się już do tego przyzwyczaić, ale nie do tego stopnia, aby spać z włączonym kompem B) P.S. W tej chwili mam 5850rpm :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTZ Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Kup ta paste Titana - wystarczy. Zainwestuj w tego pentagrama z jpg. - wystarczy na 200%. Mialem go na moim P4 i mialem 36 bez dodatkowych went. w budzie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KostekAMD Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Czy seryjny czy nie tego do końca nie wiem, to mój ojciec kupował sprzęt Na dołączonych obrazkach widać obecne wskazania temperatury, szyny itp itd. Czy taka pasta wystarczy: 1230991[/snapback] Hehe. Lepiej kupić deoższą pastę. Te pasty nie mają dużej rónicy cenowej! :razz: Ja mam posmarowanego dużo droższą pastą i jest różnica między tymi tańszymi. Około 15 stopni róznicy. Lepiej kup coś droższego i lepszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KostekAMD Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Kup ta paste Titana - wystarczy. Zainwestuj w tego pentagrama z jpg. - wystarczy na 200%. Mialem go na moim P4 i mialem 36 bez dodatkowych went. w budzie. Pozdrawiam 1232051[/snapback] Właśnie kup sobie tego Pentagrama z zdjęcia ja mam takiego i jestem w miarę zadowolony :lol: Nigdy nie przekracza mi 65 stopni. A na starym coolerze i pascie przy włączeniu już miałem ponad 55 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 Paste to kup sobie Artica Ceramique. Nie babraj się w srebrze bo jeszcze coś zepsujesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...