Kaizen Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) Mam Linksysa WRT54G wersję 2.2 (więc, niestety najnowszą) i notebooka IBM R50e z kartą WiFi Intela on board. Do Linksysa wgrałem zmodyfikowane firmware Sveasoft Alchemy 6rc5 (kilka funkcji jest mi bardzo przydatnych - a niestety, starsze nie obsługują mojego rev). Nie jestem jednak pewien, czy problem ma cokolwiek wspólnego z wersją firmware na routerze. Niestety, nie mam innej sieciówki WiFi, żeby się upewnić czy to kwestia notebooka, czy routera. Objaw zaobserwowałem przy kopiowaniu dużych plików. Co ciekawe nie wszystkich - ale w tych kilku przypadkach były zawsze były to pliki bardzo dobrze kompresujące się. Jeszcze za to nie miałem problemu z plikami skompresowanymi. Objawy (tak jak je obserwowałem): 1. Przy kopiowaniu plików TC twierdził, że nie może zapisać pliku i prosi o usunięcie zabezpieczeń. Sytuacja zdażała się zarówno gdy TC był odpalany na notebooku i "ciągnął" plik jak i na drugim kompie, gdy "pchał" plik. 2. Przy kopiowaniu w eksploratorze dostaję komunikat, że nazwa sieciowa jest niedostępna. 3. Jak popatrzyłem na status łącza WiFi na notebooku, to tak jaby się resetowało - przez chwilę ruch zamierał, potem pokazywał prędkość 1Mb/s a potem wsystko wracało do normy (czyli 54Mb/s). Resetowałem router, zmieniałem większość ustawień - bez żadnego efektu. Help. Jak wytropić i wyleczyć przyczynę? UPDATE. Przeskanowałem otoczenie - nie ma żadnej sieci w okolicy na zblożonym paśmie (czasami znajduje sieci na odległych od mojego kanałach - ale o bardzo słabym sygnale). Do tego sprawdziłem ten router/AP w innym miejscu (gdzie nie było żadnych innych sieci) z tym notebookiem - problem też wystąpił. Update2. Nowy firmware (Alchemy 6rc6) niczego nie zmienił. Więc coraz pewniejsze jest, że to kwestia siciówki w notebooku. Edytowane 29 Stycznia 2005 przez Kaizen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaizen Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 F1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desconosido Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 taki objaw to według różnych anglojęzycznych forów zmiana chipu switcha w routerze wrt54g. Zmienił się chip i nowy driver w firmware podobno taki problem powoduje. Pojawił się nowy firmware: http://linksysinfo.com/modules.php?name=Ne...article&sid=281 który część problemów rozwiązuje. Ale nie wszystkie, u mnie na v2.2 nadal wiesza sie router. Napisz czy u Ciebie występuje wieszanie się wrt54g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Binks Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Pozwole sobie doczepic sie do topiku, co prawda tez z pytaniem, ale dotyczacym tego samego urzadzenia:) Powaznie zastanawiam sie nad kupnem tego linksysa, tylko teraz pytanie, wlasnie apropo tej versji 2.2 i modelu bez tego popisku. Czym tak wlasciwie roznia sie obydwa te routery? Czytajac posta kolegi o tych klopotach z urzadzeniem zaczynam sie zastanawiac...:) Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...